FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-01

Fűrészüzem fejlesztése Nagykanizsán - 70 új állás

Több millió eurós beruházást valósít meg az év végéig Nagykanizsán a spanyol tulajdonú faipari vállalkozás, az Ureta Hungría Kft., s foglalkoztatotti létszámát is emelni tervezi.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Munka a fafeldolgozóban. Jelentős fejlesztések előtt állnak - Fotó: Kalamár Sándor

Az anyacég, a Grupo Ureta Maderas háromgenerációs családi vállalkozás. A jó minőségű tölgyfa alapanyagot igénylő piac arra késztette a tulajdonosokat, hogy hazájuk, Spanyolország határain túlra tekintsenek, hiszen ott szinte nincs is tölgyerdő. Ezért a kilencvenes évektől kezdődően Európa más országaiban, Lengyelországban, Ukrajnában, harmadikként pedig Magyarországon is hídfőállást építettek ki egy-egy fafeldolgozó üzem, illetve logisztikai bázis képében. Az ezen országokban kitermelt fa rönkjeit méretre vágják, szárítják, osztályozzák, és európai (Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium), valamint ázsiai (Kína, Japán) piacokra szállítják. Az Ureta Hungría Kft. 2009-ben jelent meg Nagykanizsán.

 

- Magyarországról és Nagykanizsáról egy ingatlanközvetítőtől hallottunk, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy a Zalaerdő Zrt. értékesítené Csengery utcai fafeldolgozó üzemét - tudtuk meg a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatójától, Antonio Chicote-tól. - Mint kiderült, a Zalaerdőtől a jó minőségű tölgyfát is be tudjuk szerezni, ezért döntöttünk a terület és az üzem megvásárlása mellett. Addig semmit sem tudtunk Nagykanizsáról, nem ismertük kiváló földrajzilogisztikai adottságait sem, de az itteniek is kellően meglepődtek, amikor megjelentünk. Először azt hitték, turisták vagyunk, el sem akarták hinni, hogy mi itt befektetni szeretnénk - ecsetelte a kezdetek tréfás vonatkozásait Antonio, aki azt is hozzátette: nem utolsó szempontként döntésüket tovább erősítette, hogy Dél-Zalában a faipari tevékenységben jártas, a spanyolországinál háromszor olcsóbb munkaerőt találtak.

 

- Két évvel ezelőtt kezdtük meg a 6-7 millió eurósra tervezett fejlesztést, modern szárítókat, nagy alapterületű osztályozót építettünk, továbbá kettő, úgynevezett vákuumos szárítóberendezést is üzembe helyeztünk. Ezek olcsóbbá, hatékonyabbá teszik a faanyag szárítását, a henger alakú berendezésekbe betolt faanyagból a levegő kiszivattyúzásával vonjuk ki a felesleges nedvességet. A munkafolyamat nagy hozzáadott értéket képvisel - hiszen közben a legkiválóbb minőséget is el lehet rontani -, és mivel Nagykanizsán most főként ez zajlik, fontos szerepet kapott a dél-zalai telephely az anyacég, a Grupo Ureta Maderas gyártási folyamatában. Közben azonban beköszöntött a gazdasági világválság, ami "lenullázott" mindent, s alaposan áthúzta a számításainkat - folytatta az ügyvezető. - A vevőkereslet csökkent, a bankok hitelezési kedve visszaesett, így az új fűrészüzem megépítését kénytelenek voltunk elhalasztani, de reményeink szerint idén év végére, legkésőbb 2012 elejére elkészülhet a több mint 2 millió eurós beruházás. Még akkor is, ha a világ közgazdászai újabb krízist jósolnak: nincs más lehetőségünk, csak az előremenekülés.

 

Várhatóan foglalkoztatotti létszámunk is növekedhet, most körülbelül tizenöten dolgoznak itt, s reményeink szerint hatvan-hetvenen fognak a fejlesztés lezárultával.

Forrás: ZalaiHírlap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.