FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-06

Folyamatosan bővítettek, így maradtak talpon - interjú a Vadex vezetőjével

Országos vadgasztronómiai fesztivált rendezett a Vadex Zrt. Soponyán. Hatvan csapat nevezett a főzőversenyre, s az érdeklődőkre gondolva kétezer adag vaddisznópörkölt is készült egy óriási bográcsban. Kisteleki Péterrel, a cég most kitüntetett vezetőjével beszélgettünk.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Kisteleki Pétert agusztus 20. alkalmával a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki (Fotó: Gregority Antal)

- Talán furcsát kérdezek. Ki a legkedvesebb írója, és melyik a kedvenc könyve?

- Fekete István, illetve az általa írt Ballagó idő.

 

- Melyik a kedvenc színe, és mi a kedvenc étele?

- A zöld, mondhatni hivatalból. Ami a kedvenc ételemet illeti: napközis voltam és jó evő. Úgyhogy mindent szeretek. A vaddisznópörköltnek azonban nincsen párja.

 

- Ezek után le sem tagadhatná, hogy erdész. De miként lett erdőmérnök?

- Első generációs erdész vagyok, a családból egyedül a keresztapám végzett a soproni erdészeti egyetemen, de belőle is geodéta lett... Az, hogy mégis Sopronba jelentkeztem, elsősorban a barátaimnak, a Balsay fivéreknek volt köszönhető, akik régi erdész dinasztia tagjai, és szintén az erdészeti egyetemen végeztek. Sokat nyomott továbbá a latba, hogy Sopronban magas szinten tudtam folytatni a már korábban elkezdett kosárlabdát: az ottani SMAFC-cal Magyar Kupát nyertünk, és az NB I-ben a második helyen végeztünk.

 

- A kosarazással máig nem hagyott föl...

- Amikor az egyetem elvégzése után, 1972-ben hazajöttem, a Székesfehérvári Építők csapatában folytattam a sportpályafutásomat 1981-ig. Itt együtt játszhattam orvos öcsémmel és a már korábban hazatért Balsay fivérekkel. Nem titkolom, büszke vagyok arra, hogy öregfiúként a mai napig - immár 30 esztendeje - heti rendszerességgel kosarazok a régi társakkal.

 

- Mióta dolgozik a Vadexnél?

- A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az első munkahelyem, ahol 1972. agusztus 15-től dolgozom. Vezérigazgatónak 2003 májusában neveztek ki.

 

- Mit érdemes tudni az ön által irányított cégről?

- A Vadex a Magyar Fejlesztési Bank irányítása alá tartozó huszonkét, száz százalékban állami tulajdonú erdőgazdasági részvénytársaság egyike. Területét nézve az egyik legkisebb, erdőállománya kedvezőtlen összetételű és a közepesnél gyengébb minőségű. A Mezőföld alapvetően mezőgazdasági terület, itt az erdők a peremterületeken, illetve a földművelésre kevésbé alkalmas részeken találhatók. A megye erdősültsége egyébként messze elmarad a húsz százalékos országos átlag alatt; mindössze nyolc százalék. A cég ezen természeti adottságok mellett magát fenntartani a hagyományos erdőgazdálkodás révén nem tudta, ezért folyamatosan bővítette a tevékenységi körét. Kialakította a vaddal való gazdálkodás teljes vertikumát az intenzív vadgazdálkodástól az élővad, a vadászati lehetőség értékesítésétől kezdve a vadhús feldolgozásig. Soponyán, a Vadex kezelésében található Magyarország legnagyobb kapacitású vadhúsfeldolgozó-üzeme, amelynek termékei Európa szerte ismertek. Ezeket a termékeket nyolcvan százalékban nyugat-európai piacokon értékesítjük, s 20 százalékuk kerül csak - zömében üzletláncokon keresztül -a hazai fogyasztók asztalára.

 

- Miként állnak a fafeldolgozással?

- A megye nagy iparvállalatai számára a mezőfalvi és a balinkai üzemünkben gyártunk csomagolóanyagot fából. A cég meghatározó szerepet vállalt az autópályák - az M5-ös, az M6-os, az M7-es, legutóbb pedig az M43-as - vadvédő kerítéseinek az építésében és parkosítási munkáiban.

 

- Vannak, akik képtelenek napirendre térni afölött, hogy hazánkban fával fűtenek nem egy erőművet...

- A jobb minőségű, ipari célra is alkalmas faanyagot a bútoripar, építőipar, papírgyártás számára értékesítjük, illetve saját fűrészüzemeinkben dolgozzuk fel. A csak tüzelésre alkalmas fa elsősorban a lakosság ellátását szolgálja, és a fennmaradó hányad kerül az erőművekbe energetikai célú felhasználásra.

 

- Miként érintette a társaságot a 2008-as válság?

- Elsősorban a vadászati lehetőségek értékesítése szűkült: kevesebb vendégvadász érkezett - leginkább a spanyolok maradtak el -, s aki jön, az is kevesebbet költ. A válságot megsínylettük a fafeldolgozás, a park- és kerítésépítés vonatkozásában is. A válság hatására a lakosság elsősorban a tartós cikkek vásárlását fogta vissza, így nagyobb visszaesés volt tapasztalható az értékesebb, bútoripari célra is alkalmas faanyag értékesítésében. Ezen helyzetben különösen fontosnak tartom a jó munkahelyi légkör megtartását. Csak jó szellemű, egységes csapat képes úrrá lenni a nehézségeken.

 

- Önöknek is sok kárt okoznak a tolvajok?

- Komoly gondot okoz számunkra is az erdővagyon megőrzése. Ennek érdekében az önkormányzatokkal és a rendőrséggel közösen szerveztünk akciókat, melyek révén mára komoly eredményeket értünk el a tolvajok elleni küzdelemben.

 

- A családommal gyakran kirándulunk a Gaja-völgybe, amelyet mintaszerű kirándulóhellyé fejlesztett a Vadex...

- A társadalom erdőkkel kapcsolatos elvárása az idők folyamán alaposan megváltozott: egyre nagyobb szerepet kap az erdőnek a pihenést, a sportolást szolgáló funkciója. A Vadex ezt felismerve időben megtette az első lépéseket: a sárpentelei parkerdőt még a '70-es években hozta létre a cég. Ezt a pákozd-sukorói arborétum kialakítása követte, ahol múzeumot és erdei iskolát is működtetünk. Aztán hoztuk létre az említett Gaja-völgye Tájcentrumot, a legutóbbi ilyen jellegű fejlesztésünk eredménye pedig a soponyai erdészeti, vadászati és ökoturisztikai centrum.

 

- A soponyai létesítmény országos rendezvény színtere szeptember 3-án...

- Ötödször rendezünk itt országos vadgasztronómiai fesztivált. A vadfőzőversenyt számos kísérőprogram színesíti a felnőttek és a gyerekekre is gondolva. Azért, hogy senki ne maradjon vadétel nélkül, kétezer adag vaddisznópörkölt készül egy óriási bográcsban.

 

- Ön is főz majd?

- Nem járnának jól velem a csapattársak. A szakácstudományom ugyanis a tojásrántottáig terjed...

 

Életpálya

Kisteleki Péter Fehérváron született 1948. március 14-én. A középiskolát az Ybl Gimnáziumban végezte. 1972-ben a soproni egyetem erdőmérnöki karán, 2000-ben pedig a Budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett diplomát. Nős. Két felnőtt fiúk van. Kitüntetései közül a Széchenyi Viktor emlékéremre a legbüszkébb. Agusztus 20. alkalmával a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Forrás: FejérMegyeiHírlap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.