FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-07

Villa Welpeloo - újrahasznosított anyagokból építve

A Villa Welpeloo olyan pár otthona, amelynek az a különös kívánsága, hogy fiatal kortárs képzőművészek festményeit és grafikáit tárolja és állítsa ki. A 2012Architecten csoport azzal a céllal jött létre, hogy lehetőség szerinti minél több felesleges anyagot használjon fel.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Keresték - sőt, újra-és-újra felkutatták - azokat a felesleges anyagokat, amelyek a környezetükben előfordultak és fellelhetők voltak az alkotás idején. Amint egy-egy anyagra ráakadtak, ezáltal folyamatos ihletet kaptak arra, hogy találkonyságukat és alkotókészségüket még tovább fejlesszék. A fellelt anyagok segítségével új formát alakítottak ki, és új szerkesztési módot hoztak létre. Homlokzatra kábeldobok belső részét használták. A teherhordó szerkezet acélgerendából készült (régi textilgyár felvonójából).

 

Belsőépítészet

A belsőépítészet alapját lényegében a kiállítási tér alkotja, ahol a festményeket kiállították. A festmények kiállítására szolgáló eszközök a belső tér hátterével színben és anyagban megegyeznek. A lámpatestek és a villamoskészülékek vezetékei a falon belül vannak elehelyezve. Minden beépített bútor függőleges kialakítása játékos, és nagy kifejező erőt sugall térkialakítás és kihasználás tekintetében. A lépcsők és a bútorok színkialakítása ugyanilyen visszafogott. A bútor belsejében az épületben alkalmazott megoldások anyagisága tükröződik vissza, pl. asztalfiók és konyhaszekrény tekintetében. A beltérben anyagszállításra felvonót is beépítettek, a látható tértől elszigetelten. Ez a régi textilgyár épületében használt felvonóból származik, amelyből az épület acélszerkezete is készült. A képeket figyelemre méltó lámpák világítják, tönkrement esernyő drótvázából készült lámpatestekkel. Ezt az En-Fer stúdió készítette az épülethez.

 

Anyagok (újrahasznosítva)

Igen sokféle anyagot alkalmaznak, amelyek mindegyike új ihletet nyújt, és ösztönzőleg hat a tervezésre és a kialakítás finomítására. Új formákra és újszerű szerkezeti megoldási módszerre volt szükség a fellelt anyagok beépítésekor. A fő szerkezet acélprofilból készült, ami textilgyári gépekből származik (a textilipar valamikor igen fejlett volt ebben a térségben). Eme anyagokból elégséges vas nyerhető a teljes villaépülethez. A főhomlokzat olyan fából készült, amit leginkább faforgácslap gyártáshoz használtak volna vagy tüzelésre. A (TKF) kábelgyárban nagy mennyiségű felesleges kábeldob volt, amelyek további használatra sérülésüknél fogva már nem voltak alkalmasak. A kábeldobokat alkotó faanyag azonban általában sérületlen volt, és szabványos méretű. Sok ilyen kábeldobból kinyert bőséges faanyagból készült el az épület homlokzata.

 

Forrás: 2012architecten
Szakfordítás:
Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.