FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-14

Homogén, hőhídmentes homlokzat fabetonból

A hagyományos építőanyagok bevált alternatívái a hőhídmentes, kitöltőbetonos falszerkezetek kialakítására alkalmas Fabeton falazóelemek, melyek ásványosított puhafa aprítékból és cementből kevert fabetonból készülő üreges, méretpontos, bennmaradó zsaluzóelemek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A Fabeton elemekből épített falazatok többrétegűek: a bennmaradó zsaluzatként működő falazóblokkok üregeit híg konzisztenciájú, alacsony cementtartalmú betonnal kell kiönteni. A szerkezetben a Fabeton elem gondoskodik a megfelelő épületfizikai tulajdonságokról, míg a kitöltőbeton a statikai teherbírásról.

 

A Fabeton falazórendszer előnyei

- a rendszer elemei komplexitásuknál fogva minden szempontból egységes, homogén épülethomlokzatok kialakítását teszik lehetővé;

- többszintes, nagy alapterületű építmények, illetve egyszerű épületek kialakítására egyaránt gazdaságos megoldást nyújt;

- a kettős szerkezetből adódóan szétválasztott épületfizikai és statikai tulajdonságok külön-külön pontosan méretezhetők;

- a rendszer valamennyi eleme magában hordozza a természetességet, az ökologikus jegyeket;

- betervezhetősége teljes alkotói szabadságot enged építtetőnek és tervezőnek egyaránt.

 

Alkalmazási lehetőségek

- családi házak, egy- és többszintes sorházak, átriumos lakóépületek, üdülők teherhordó falszerkezetei, pincefalai;

- közösségi, oktatási, egészségügyi létesítmények;

- nagy páratartalmú épületek térelhatároló szerkezetei;

- ipari üzemek, létesítmények teherhordó és kitöltő falazatai;

- mezőgazdasági tárolók, istállók;

- zajárnyékoló műtárgyak, kerítések.

A Fabeton falazórendszer elemei

- fokozott hőszigetelésű, U=0,38 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű elemek (30 cm-es falvastagság);

- normál hőszigetelésű, U=0,62 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű elemek (25 cm-es falvastagság);

- belső főfalak (30 és 25 cm-es falvastagság);

- válaszfalak (10 cm-es falvastagság);

- áthidalók (25, 30 és 38 cm-es falvastagság);

- pillérzsaluzó elemek (kör- és négyzet-keresztmetszetűek).

 

Épületfizikai jellemzők

A fabeton egyik legjellemzőbb tulajdonsága a kiváló hőszigetelés, így a külső térelhatároló falazatoknál szükséges hővédelemre önállóan is alkalmas. A külső oldalán vastagított falú hőszigetelt elemekből 30 cm falvastagságban U=0,38 W/m2K, míg 25 cm-es vastagságban U=0,62 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű falazatok építhetők.

A fabeton nyitott cellás légpórusai miatt kedvező páradiffúziós tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal a belőle kivitelezett épületek páraháztartása is kiváló. E tulajdonságánál fogva a belső tér páradúsulása esetén kiegyenlíti a túltelítettséget, kivédve ezzel a falazaton történő páralecsapódást. Bár a falazat betonrétege fékezi a pára kifelé vándorlását, az elemek átkötő bordáin mégis jól "lélegzik" a szerkezet (a páraáramlás a legkisebb ellenállás irányában történik).

A fabeton kitűnő lég- és testhanggátlásából adódóan fokozott akusztikai követelmények esetén is alkalmazható, de e kedvező tulajdonság külső térelhatároló, illetve lakáselválasztó falaknál is előnyös.

 

Fabeton falazatok építése

A méretpontos Fabeton falazóelemek nút-féderesen illeszkednek egymáshoz. Az ebből adódó szerkezeti előnyök maradéktalan kihasználhatósága érdekében a kezdő sor falazását körültekintően kell végezni. A fogadófelület egyenetlenségeinek kiküszöbölésére a kezdősor alatt ajánlott kiegyenlítőhabarcs használata, de a falazás további fázisaiban tilos habarcsot használni, mivel hőhidat okoz a szerkezetben. A falazás szárazon, a falazóelemek végeinek szoros ütköztetésével végzendő. A hőszigetelt blokkok aszimetrikusak, ezért figyelni kell, hogy a falazóelemek vastagított, illetve hőszigetelt oldala kerüljön kívülre, a bordák kimunkálása pedig felülre. A falazat hőszigetelt kialakítására sarokelemek, a falvégekhez és a nyílások lezárásához falvégelemek állnak rendelkezésre.

A Fabeton falazatok érdes, szálas, porózus felülete kiváló vakolathordozó tulajdonságú. Gyári előkevert vakolóhabarcs és hagyományos mészhabarcs egyaránt használható a felületképzésre. A fabeton felületi nedvszívó képessége nem nagy, ezért "nem kapja ki a vizet" a vakolatból, így annak meghúzása az erősen nedvszívó tulajdonságú építőanyagokéhoz képest lassúbb. Ennek eredményeként a Fabeton falazatokban elérhető vakolatszilárdság ideális lesz. A Fabeton felületek vakolatát általában három rétegben kell felhordani úgy, hogy a vakolatrétegek szilárdsága faltól kifelé csökkenjen.

Forrás: Vidék és Gazdaság

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.