FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-19

Ózon****nal az ózonért

Magyarország második legzöldebb szállodája, a mátraházai Hotel Residence Ózon****superior is csatlakozott ahhoz a csoporthoz, mely az EGERERDŐ Zrt-től vásárolt faaprítékkal fűt, ezzel is küzdve a klímaváltozás és az ózonréteget károsító hatások ellen.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az EGERERDŐ Zrt., lépést tartva az új igényekkel és megfelelve a kor elvárásainak, 2010-ben vásárolt egy Jenz típusú mobil aprítógépet, mely több mint 30 tonna/órás teljesítményre képes, így évente akár 50.000 tonna fát is felaprít, a vágástéri hulladéktól kezdve hasítófejének köszönhetően egészen 120 cm-es átmérőjű tűzifáig. Az aprítógéppel és a hozzá tartozó 90 m3-es pótkocsikkal a tüzelőanyagot bárhol, bármikor elő tudjuk állítani, illetve azt a kívánt helyre szállítjuk. Természetesen kisebb tételek kiszállítása is megoldott.

A nagy mennyiségű és jó minőségű faapríték előállításával a megújuló energiaforrások, elsősorban a biomassza alapú energiafelhasználás terjedésére kívánunk felkészülni és azt elősegíteni. Az ember egyre nagyobb mértékben befolyásolja környezetét és károsítja bolygónkat, ezért szükséges új vagy éppen régi, hagyományos módszereket keresnünk és alkalmaznunk.

A számos megújuló energiaforrás közül a fát az ember már az ősidők óta használja, őrzi és melegszik mellette. Erdőgazdálkodásunk több száz éves múltra tekint vissza, ezért elmondhatjuk, hogy a fa felhasználása régi, jól bevált módszereken alapul. Mindemellett, a szakembereink gondoskodása eredményeként, természetes úton képes megújulni. Az erdő növekedése során pedig ellensúlyozza az ember okozta károkat, tisztán tartja levegőnket, vizeinket és a talajt.

 

A Magyarország erdeiből kikerülő faanyag jelentős része tűzifa, mely elégetés során hasznosítható. A számos kedvező tulajdonság mellett azonban a hagyományos fatüzelés hatékonysága csupán 30% körüli. Ennek fokozására készültek azok az új típusú, automata kazánok, melyek aprítékkal fűthetők, és melyek hatékonysága a 70, de akár a 90%-ot is meghaladhatja. Ezen kazánok további előnye, hogy a fűtésen kívül melegvíz előállítására is alkalmasak, valamint aprítékként a fa egyszerűbb felhasználását teszik lehetővé.

Számos előnyének köszönhetően a közelmúltban egyre több építkezés és felújítás során építik be az aprítéktüzelésű kazánokat. Így a 2010/11-es fűtési szezonban a geotermikus és szolár energiát is felhasználó, mátraházai Hotel Residence Ózon****superior mellett a 810 méteres magasságban, festői erdei környezetben található mátraszentimrei Hotel Narád & Park**** és az ország egyik legkülönlegesebb és legszebb szállodája a felsőtárkányi Bambara Hotel****superior is aprítéktüzelésű kazánt használ. A nagy szállodákon kívül egyre több közintézmény és vállalkozás, szolgáltató cég is ezt a módszert alkalmazza, így többek között a 2009-es év kórháza, a Margit Kórház Pásztó és a nyugodt pihenés biztosítója, a tarnaleleszi Napfény Paplan-2000 Kft. is az EGERERDŐ Zrt-től vásárolt faaprítékkal fűt. A 2011/12-es fűtési szezonban várhatóan a Mátraházán található, megújult Bérc Hotel, új nevén Lifestyle Hotel**** Mátra igényeit is kiszolgálhatjuk. A gyöngyösi Mátraparkett mellett pedig az Eger-Felnémeten található Műszaki üzemünk is saját készítésű faaprítékot hasznosít.

 

Reményeink szerint a jövőben egyre többen, mind cégek, mind magánszemélyek alkalmazzák az aprítéktüzelést, ezzel védve Földünket és támogatva a hagyományos, fa alapanyag felhasználását, valamint a csökkentve a gáztól való függőséget. Az EGERERDŐ Zrt. igyekszik minden kedves vásárlónk igényét kielégíteni. Az osztrák norma szerinti felső kategóriás minőségű, valódi fából készült apríték kellemes, meleg estéket biztosít mindannyiunknak.

Forrás: Egererdő Zrt.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.