FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-22

Ahol a minimálbér lesz az átlag

Havi bruttó 94 490 forint - átlagosan ennyit keresett a KSH legutóbbi kereseti statisztikái szerint egy erdőgazdálkodásban dolgozó fizikai munkás.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Havi bruttó 92 000 forint - ennyi lehet a minimálbér a nemzetgazdasági tárca javaslata értelmében 2012 januárjától (ez az összeg most 78 000 forint). A szakképesítéssel rendelkezők úgynevezett garantált bérminimuma - ami idén 94 000 forint - 108 000 forintra emelkedne, előbbi nagyjából 20, utóbbi 15 százalékos emelést jelentene.

Havi bruttó 94 490 forint - átlagosan ennyit keresett a KSH legutóbbi kereseti statisztikái szerint (pdf) egy erdőgazdálkodásban dolgozó fizikai munkás. Vagyis ebben az ágazatban - amely persze nem foglalkoztat nagy tömegeket, még tízezer embert sem - jelenleg annyit keres egy átlagbéres fizikai dolgozó, mint amennyi jövőre a minimális bér összege lenne.

És nem az erdőgazdálkodás az egyetlen nemzetgazdasági ágazat, ahol a fizikai dolgozók bejelentett bruttó bérének szintje alig haladja majd meg az elvileg kötelezően fizetendő minimális jövedelmet. A turizmusban és a vendéglátásban bruttó 101 539 forintot keres egy átlagos fizikai munkás, a textiliparban 107 ezer forint körül van a bruttó átlagkereset. És még mielőtt azt mondanánk, hogy jó-jó, de ezekben a munkakörökben magas (lehet) a feketefoglalkoztatás vagy - a vendéglátásban - a borravalós pluszjövedelem aránya, a KSH adatait böngészve azt láthatjuk, hogy a közszférában is vannak hasonlóan alacsony átlagbérek.

 

Mint látható, az oktatásban például 102 503 forint a fizikai dolgozók átlagbére, a szociális ellátásban és egészségügyben dolgozóké pedig nagyjából éppúgy 107 ezer, mint a textilipariaké. Ezekben az ágazatokban tehát a mostani fizikai átlagbér a jövő évi garantált bérminimumra sem lesz elég, és a minimálbért is alig haladja majd meg.

Ráadásul míg az első példában szereplő erdőgazdálkodásban valóban csak néhány ezren dolgoznak, ezekben az ágazatokban már százezres tömeget érinthet a minimálbér és a bérminimum emelése. Az oktatásban nagyjából 48 ezer, az egészségügyi és szociális ágazatban csaknem 89 ezer ember végez fizikai munkát. A versenyszférában érintett ágazatok közül a textilipar még mintegy 38 ezer fizikai dolgozónak biztosít állást, a szállás- és vendéglátóhelyek további nagyjából 66 ezernek. Összesen ez csaknem 250 ezer ember.

Egyes ágazatokban egyébként akkor sem sokkal jobb a kép, ha nemcsak a fizikai dolgozók bérét nézzük, hanem a szellemi dolgozókéval kiegészített teljes átlagbért. A textiliparban ennek összege is csak 123 ezer forint, míg a turizmusban 125 ezer. Az erdőgazdálkodás a magas keresetű szellemi dolgozóknak köszönhetően 140 ezres átlagbért biztosít, az egészségügyben és a szociális ellátásban átlag bruttó 154 ezret lehet keresni.

Forrás: index.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.