FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-26

Hiába tüntettek az amerikai követségnél, három hónapja nem kapnak bért

Hiába utazott a fővárosba 110 demonstráló a két borsodi erőműből, sem az amerikai tulajdonosok, sem az USA nagykövetségének alkalmazottjai nem álltak velük szóba. A kétségbeesett demonstrációra az után került sor, hogy az AES Borsodi Energetika Kft. tiszapalkonyai és berentei hőerőművében június 2-án leállt a termelés, a 200 dolgozó pedig három hónapja nem kapja meg a munkabérét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

"Annyira nem méltattak bennünket egyik helyszínen sem, hogy az előre bejelentett időpontban bárki átvegye a tiltakozó petíciónkat" - közölte tudósítónkkal Tóth Lajos, a dolgozókat képviselő szakszervezet bizalmija. A munkások azért jöttek Budapestre, hogy bérüket követeljék az amerikai cég vezetőitől.

Az AES Borsodi Energetikai Kft. 1996-ban vásárolta meg az államtól a két borsodi erőművet. A tiszapalkonyai szén, a berentei biomassza elégetésével termelt áramot. A cég vezetése április elején jelezte csoportos létszámcsökkentési szándékát a munkaügyi központ felé. Ennek okaként a villamos energia nagykereskedelmi árának csökkenését és a szigorodó, nagyobb költséggel járó környezetvédelmi előírások betartását nevezték meg. Június 2-án teljesen leállt a termelés. Szorít a hitel, fizetés nincs A szakszervezeti főbizalmi szerint kollégáinak 80 százaléka rendelkezik jelzálogjoggal terhelt hitellel, a bankok pedig nem lesznek elnézőek. Családjában is vannak anyagi gondok, ő lakásfelújításra vett fel kölcsönt, amit fizetni kell, ám két gyermekének iskolakezdése lenullázta a kasszát. Az embereknek elfogyott a tartaléka és nem tudják, mihez kezdjenek, miközben nem szeretnék veszni hagyni a nekik járó végkielégítést sem. Az AES egyébként - tette hozzá - 150 millió forinttal tartozik alkalmazottjainak.

 

Fekete Ildikó, az üzemi tanács elnöke még viszonylag szerencsés, mivel férje állandó jövedelemmel rendelkezik. Miskolcon élnek és egy gyermekük van, de a családi kasszából mégis hiányzik a három hónapi fizetése. Az ő helyzete azonban - teszi azonnal hozzá - nem általános a jelenlévők között, mert a többség nagy bajban van.

Soltész Zoltán Sajószentpéterről járt dolgozni a közeli munkahelyre. Felesége közel egy éve munkanélküli és csak segélyt kap. Vállalta közben a tanulást, talán egy új szakmával el tud majd helyezkedni. Két gimnazista lányuk iskoláztatása is pénzbe kerül, és mivel kazántechnikusként sem volt magas a fizetése, nem igazán tudtak tartalékot képezni. Ma már ott tartanak, hogy a szülőktől kapott támogatásból élnek. Ha 17 év munkaviszony után leszámolna, nem kapná meg a több havi végkielégítést. Arról nem is beszélve, hogy a környéken nem egyszerű munkahelyet találni.

A dolgozók azonban hiába keresték fel az AES székházát és az amerikai követséget is, egyik helyen sem fogadták őket, kénytelenek voltak visszaindulni Miskolcra. Viszkok József, a kijelölt vagyonfelügyelő sem biztatta semmi jóval a dolgozókat. A BIS Csődgondnok és Tanácsadó Zrt. alkalmazottját nem sikerült utolérnünk, ám a cég központjában megtudtuk, hogy hétfőn tartanak csődegyezségi tárgyalást az adós társaság, a hitelezők, valamint a vagyonfelügyelő részvételével. Azon néhány részlet tisztázódhat.

Forrás: HVG

Kapcsolódó írások a FATÁJban:

Cégek süllyedhetnek el az AES miatt (2011-07-28)

Csődvédelemet kért és kapott az AES Borsodi Energetikai Kft. (2011-07-20)

Az AES leállítja a Tiszapalkonyai és a Borsodi Hőerőművet (2011-03-30)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.