FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-26

9 európai ország készház-építőinek helyzetértékelése

Sopronban tartotta éves közgyűlését az elmúlt héten az Európai Készházgyártók Szövetsége. Az eseménynek a Nyugat-magyarországi Egyetem adott otthont és Ausztria, Németország, Svédország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Bulgária, Finnország, Magyarország delegáltjai vettek részt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Tapasztalatok egy mondatban: Magyarország, Németország, Bulgária szenved, Svájc "úgy ahogy", Olaszország, Oroszország virágzik, Finnország, Svédország szárnyal, köszönik jól vannak.

 

A magyar készház-építők rossz évet zártak 2010-ben: összesen 445 családi ház készült ilyen technológiával, ebből a MAKÉSZ tagjai 180-at építettek. Az idei becslés 300 lakás, amelynek a felét a szakmai szervezet tagjai adják. Az abszolút csúcs 2007-ben volt, amikor összesen 2100 készházas lakás épült Magyarországon, míg a MAKÉSZ tagjai 2008-ban adták át a legtöbb lakást, szám szerint 765-öt - közölte a szervezet. A válság nem csak Magyarországon okozott ilyen tragikus mértékű visszaesést, ami több cég megszűnését eredményezte. A MAKÉSZ védjegyes cégek 2008-ban 21-en voltak, míg 2011-re 14-re csökkent a számuk. Tagjaink a fejlesztéseiknek köszönhetően, az energiatakarékos épületek építésében élen járnak. Épületeikkel megjelentek az Európai piacon. Idén újabb öt cég kezdte meg az európai forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges felkészülést, mivel a hazai megrendelés állomány jelentős növekedésére nem lehet számítani.

 

Németországban 1999-ben 234 000 lakás épült, ez a szám 2009-ben érte el a mélypontot 84 000 db-t. A prognózisuk szerint folyamatos de lassú növekedésre számítanak, így 2011-ben 98 000, míg 2012-ben 105 000 lakásépítésre számítanak. Korábban nagyobb növekedést vártak, de a növekedés üteme a gazdaság minden területén lassult. A passzívház értéket elérő házak mellett, a Plusz Energia Házak iránt nőtt meg a kereslet, ahol az épület több energiát termel mint fogyaszt. (Magyarországi szó használat szerint Aktív ház). 2020-tól, már csak ilyen épületek kaphatnak építési engedélyt az Európai Unió tagországaiban.

 

Olaszországban a lakásépítések közül, 2.8% épül készházból, ebből is 71% észak Olaszországban. A prognózisuk nagyon optimista 2015-ig 50%-s növekedést várnak a készházak részesedésében. A robbanás szerű növekedés a földrengés sújtotta területeken sikeres szociális készház-építésnek köszönhető. Jelenleg 4 szintes földrengés biztos készház forgalomba hozatalán dolgoznak!

 

Svédország a Készházasok álom országa, hisz itt a lakások 80%-a készház. Ahol elektromos árammal fűtenek a minimum követelmény 55Kwh/nm/év, ahol más fűtőanyagot használnak 90 Kwh/nm/év. Magyarországon ez 160Kwh/nm/év. Ez különösen akkor érdekes, ha figyelembe vesszük, hogy Svédországban 10-12 hónap a fűtési szezon! Az összes készház 20%-a már Plusz Energia Ház! Svédországban percenként egy ötemeletes háznak megfelelő mennyiségű fa nő.

 

Oroszország 188 000 lakás épül évente ebből 40% favázas készház. Az épülő lakások 60%-a 150-300 nm-s. Prognózisuk szerint 2020-ig a pesszimista várakozás szerint 150 000 db, az optimista szerint 260 000 db készház épülhet. Ez már piac! Építenek öt emeletes épületeket, és náluk is megkezdődött a plusz energia házak építése, habár a téli hosszan tartó nagy hideg miatt, kihívás elérni a plusz eredményt.

 

Svájc a gazdasági válság hatására 2009-től stagnál az új lakás építések száma, a felújítások viszont megnőttek, mint egy 40%-al. A fa építészet oly mértékben terjed, hogy alapanyag, és szakember hiány keletkezett. A Plusz energia Házak, készházak minden kategóriában terjednek. A prémium kategóriában az ára eléri a 14 000.-SCHF/nm-t is! Az ötszintes favázas épületek is gomba mód szaporodnak, különösen Zürich környékén. A Lakásépítés részesedése 25 Md SCHF, ebből az új építés 20 Mrd, míg a felújítás 5 Mrd-al részesül. A fa építészet terjedésének oka, a környezettudatos gondolkodás, ugyani is 1 tonna C02 felhasználásával (lekötésével) 1 m3 fa állítható elő! Más anyagok előállításánál C02 kibocsátás növekedés történik.

 

Finnország az összes épület 87%-a fa, vagy favázas épület. Évente 22 300 családi ház és nyaraló épül, az 5.3 millió lakosú országban. A házát interneten is megtervezheti a megrendelő, és egyben meg is rendelheti. Náluk az internet marketing a Mintaház parkok építése helyett azért fontos, mivel nagyon ritka lakosság, így nagy távolságra kellene utazni mintaházat nézni. Az új építésű házak építési költsége 7%-al nőtt, így nehéz exportálni. 2002 óta az üzemi előre gyártás aránya 70%-al nőtt. A kulcsrakész házak aránya 7%-ról 23%-ra nőtt a félkész házakhoz képest.

 

Bulgária: csak álmodozhatnak az északi országok problémáin, jó lenne ha nekik is ilyen gondjaik lennének. Infláció 2,4%, ennek ellenére 6,5 Mrd euróról a külföldi befektetések 1,2 Mrd euróra estek vissza. A lakásépítések száma 2008-tól 2010-re 49 000-ről, 12 000-re estek vissza. A készházépítés területén 2007-s szintről 54%-ra csökkent. A lakás árak Szófiában átlag 700 euró/nm, Várnában ez 1100 euró/nm.

Forrás: KészházFórum

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.