FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-28

Fafeldolgozás - új technológiák a porondon

Közel 1800 kiállító, 130 000 m2 nettó kiállítási terület, a vásáron belül közlekedő buszjárat és 90 000 látogató a világ minden tájáról - nagyjából ezekkel a paraméterekkel jellemezhetnénk a világ talán legnagyobb erdészeti és faipari vásárát, a hannoveri Lignát.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A kétévente megrendezett vásáron a főszerep egyértelműen a nagyipari technológiáké. Itt nem meglepő, ha egyegy kiállítónak 2-3000 m2-es a standja, melyeken beüzemelt komplett bútorgyártó gépsorokat lehet szemügyre venni működés közben. Hasonló a felhozatal az elsődleges faipar (rönkhasítók, kérgezők stb.) valamint az agglomeráltlap-gyártó technológiák (MDF, OSB, forgácslap stb.) kiállítóinál.

A Ligna az új fejlesztések bemutatkozásának tradíciós helyszíne. Egy olyan esemény, ahol első kézből tájékozódhatnak a látogatók arról, hogy hol tart éppen a faipar és milyen trendek várhatók a jövőre nézve. Legnagyobb részarányt a német kiállítók képviselik, de idén tovább erősödött a külföldi részvétel (40%), élükön Olaszországgal, őket követi Ausztria és Kína.

 

Nagygépek, technológiák: "egyedi szériagyártás"

Egyedi gyártásban néhány éve még lehetetlennek tűnt, mostanra azonban megvalósulni látszik a sorozatgyártás teljesítményének elérése, amely a bútorgyártásban és a nyílászárógyártásban egyaránt igaz. Az új fejlesztésű programvezérelt megmunkálóközpontok már túlmutatnak a klasszikus CNC-n. Gyakran egyetlen nagyobb berendezéssel komplett készalkatrészgyártásra van lehetőség, kisebb helyszükséglettel, nagyobb kapacitással, mintha ugyanezt 2-3 géppel oldanánk meg. Jellemző a magasabb fokú automatizáltság a szerszámcseréket és a beállításokat illetően, valamint a szerszámgyártókkal szoros együttműködésben a megmunkálási minőség növelése és az energiafelhasználás csökkentése. Szintén meghatározza a modern technológiákat a munkaerőigény minimalizálása, amelyre divatos kifejezés az "egy emberes technológia". Persze szorosan kapcsolódnak a gépekhez a segédberendezések, pl. különféle adagolók, elszedő-, átemelő-, továbbítóegységek, és magasabb termelési volumennél bekapcsolódik a gyártásba a robottechnológia is.

Manapság elérhetőek a piacon olyan ablakgyártó központok, amelyeken az anyag gépbe adagolása után a kezelő feladata csupán néhány órás várakozás, amíg a kész alkatrészek (mindegyik egyedi méretű) elhagyják a gépet. Hasonló példát találunk a korpuszbútorgyártásban, ahol a korszerű gépsor mellett este, a műszak végén elhelyezett táblarakat reggelre leszabva, élzárva, furatolva várja a munkakezdést.

Érezhető trend, hogy a fent említett "egyedi szériagyártó" technológiák nagyipari szinten éppúgy előtérbe kerülnek, mint a közép- és kisüzemi alkalmazásoknál, persze eltérő kapacitással. Ennek okát egyszerűen a piac diktálja, hiszen manapság néhány kivétellel, üzemmérettől függetlenül az tud talpon maradni, aki a legrugalmasabb.

A kisüzemek és kézműipar

A Ligna keretein belül 2005-ben indult a Handwerk Holz & mehr "kiállítás a kiállításban", ahol a kézművesség, illetve kis- és középüzemi felhasználók számára prezentálják a kiállítók a termékeiket asztalos és ács szakmákban egyaránt. A kiállítási terület kb. 1/3-át elfoglaló szekció számos ácsipari gépet, faipari alapgépeket, kézi kisgépet és szerszámot felsorakoztatott, emellett a nagyipari technológiák gyártói is bemutatták a kis- és középüzemi méretekhez igazított megoldásaikat.

 

Fókusztémák

Az idei Lignán több témának is kiemelt figyelmet szenteltek, melyekhez kapcsolódva tematikus pavilonok, valamint számos előadás és konferencia várta az érdeklődőket. Külön pavilont kaptak a felületkezelő technológiák, ahol a felületkezelés legmodernebb gépeiről kaptak átfogó képet a résztvevők. A rendelkezésre álló fakészletek hatékony felhasználása jegyében kiemelt szerep jutott idén a "könnyített lapoknak", valamint a bioenergia-előállítás korszerű technológiáinak.

Forrás: faipar.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.