FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-28

Tallózás - Holz-Zentralblatt - 2011.09.16

A német faipar 2011 első félévében 10,4%-os plusszal zárva 16 milliárd euró bevételt ért el. | Október 28-án avatja fel az EC Bioenergie GmbH a negyedik pelletáló gyárát. Ehhez székhelyül a Valentin cég egy valamikori fűrész- és falemezüzeme szolgált.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A faipar újra arat - kétszámjegyű növekedés

A német faipar 2011 első félévében 10,4%-os plusszal zárva 16 milliárd euró bevételt ért el. Ezt a HDH-elnök, Johannes Schwörer hirdette ki szeptember 8-án, Stuttgartban, a féléves mérleg ismertetésekor.

5,8%-os növekedés és 13,7 milliárd eurós bevétel után (a bútoripar nélkül) 2010-ben, az iparág idén 10%-os pluszt vár a faiparban. A bútoriparral együtt 7-8% közötti bevétel-növekedéssel számolnak. "A folyamatos pozitív adatok miatt nem piaci visszaeséssel, hanem csak gyenge csökkenéssel számolunk" mondta Schwörer.

A faipari cikkek gyártása és a fanemesítés üzletág (furnér, dugó-, kötél- és kosáráruk) kivételével a fűrészipar, a parketta-, ablak-, késztermékgyártók és a csomagolásipar átlagon felül fejlődött.

Megküzdenie az iparágnak a fa emelkedő árával kell. Csak 2010-ben a fűrészáru ára 19%-kal nőtt. További áremeléseket is jelentettek már be, mondta Schwörer. A HDH-elnök az okokat az erdőtulajdonban látja, amely a fűrészrönk mennyiségi kínálatát mesterségesen alacsonyan tartja, ezzel az árakat magasan. "Elegendő hazai fa áll rendelkezésre, ennek feldolgozását erősíteni a környezet és az ipar szempontjából több mint értelmes lenne" tette hozzá Schwörer.

Aggodalomra ad okot a szakemberek elöregedése és az utánpótlás hiánya. Ezt célzott továbbképzéssel és az utánpótlás reklámozásával lehetne csökkenteni. Többek között a beszerelés szakképesítésének megteremtését tűzték ki célul.

A német faipari szövetség 976 tag-vállalkozása, mindösszesen 152139 főnyi alkalmazottat lát el munkával.

 


 

Az EC-Bioenergia negyedik pelletáló gyára az egykori fűrész- és falemezüzemben

Október 28-án avatja fel az EC Bioenergie GmbH a negyedik pelletáló gyárát. Ehhez székhelyül a Valentin cég egy valamikori fűrész- és falemezüzeme szolgált. A 115.000 t/év-re tervezett mittenaar-i bioenergia-centrum az év eleje óta üzemel. Az első pelletek 2010. október 21-én készültek.

A mittenaar-i bioenergia-centrumot a BEH Bioenergie GmbH Mittenaar, az EC Bioenergie GmbH (ECB) egyik leányvállalata valósította meg. A mittenaar-i telephellyel együtt az ECB négy pelletgyárat üzemeltet Németországban (Buchenbach és Kehl (Baden-Württemberg), Hardegsen (Niedersachsen)). Az első pelleteket 2010. október 21-én préselték. A jövőben a Bioenergiezentrum Mittenaar évente akár 115.000 tonna különböző minőségű fapelletet és biomassza-fűtőanyagot tud majd előállítani. Ezen felül a WPC előállításához szükséges különleges porból kb. 5.000 t/év mennyiséget terveznek gyártani.

A pelletgyártás alapanyaga természetes fa fűrészpor, apríték, fanyesedék és faeselékek a fűrésziparból, illetve fahulladék és szálfa az erdőből. A gyárat, mint minden más az ECB hálózatában lévő contracting- és termelőhelyet a BSM Bioenergie-Stoffstrom-Management GmbH látja majd el nyers- és tüzelőanyaggal. Az apríték és a darabos fák a gyár telephelyén kerülnek előkészítésre. Ehhez a fanyesedéket, faszilánkokat és a szálfákat előaprítják, ezután egy már meglévő kalapácsos aprítóban utóaprítják, hogy a kimenő anyag magmérete hasonló legyen a forgácséhoz. Csak ebben az állapotban lehet az alapanyagot szárítani.

A nedves fűrészpor előkészítése a pelletgyártáshoz egy kalapácsos aprítóval történik, GT Zesor elszívással. Egy az átvett telephelyen rendelkezésre álló dobszárító szárítja meg az anyagot. A szárító fűtéséhez kb. 20.000 t/év fa-por kerül felhasználásra, amely nagyobb részt a Biologiezentrum körforgásából származik. 12 MW-os teljesítménnyel a szárító a faanyag nedvességtartalmát kb. 50%-ról 10%-ra csökkenti. A szárazanyag előkészítése illetve aprítása két további kalapácsos aprítóval történik (Rematec), elszívással. A három pelletprés (Salmatec) évente kb. 115.000 tonna pellet képes termelni. A pelletáláshoz szükséges berendezés-technikát egy már meglévő épületbe állították fel.

A kész pelletet két, összesen 7.000 tonna kapacitású silóban tárolják az elszállításig. A pelleteket ömlesztve, de később zsákban csomagolva adják majd el a Bioenergie Handel GmbH-n keresztül. Eközben EN-plus és DIN-plus minőségű és ipari tüzelőanyagokat is előállíthatnak.

A termelt biotüzelőanyagokat a Bioenergie Handel GmbH (kereskedelem), az ECB egyik leányvállalatán keresztül a helyi és regionális pelletkereskedelemnek, helyi nagyobb szerződéses partnereknek illetve külföldre értékesíti majd. Az Energiecontracting Heidelberg AG (ECH), egy további ECB-leánycég, energiaszolgáltatásokat kínál a cégcsoport keretein belül és számos ipari, kommunális vevőt szolgál ki CO2 semlegesen hideggel és meleggel, például biomasszával vagy geohővel.

 

A Salmatec és a Rematec cégek hivatalos magyarországi képviselője a Csiba KFT.


 


Forrás: Holz-Zentralblatt 137.évad/37.lapszám, 2011.09.16.

A Tallózás szaklapokból - Holz-Zentralblatt rovat támogatója:

Hetényi Hajnal - Csiba Kft. (x)

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.