FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-28

EU Ökocímke lesz ablakra és külsőajtóra

Több más termék után az EU hozzálátott az ablak és külsőajtó ökocímke követelményrendszerének kidolgozásához is. E folyamatba minden érdekelt bekapcsolódhat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Az Európai Ökocímkét 1992-ben alapították annak tanúsítására, hogy az ezzel jelölt termék környezetbarát. Mára számos termék és szolgáltatás kapta már meg e címke használati jogát. A követelményrendszer komoly, csak az erre legméltóbb termékek és szolgáltatások viselhetik a címkét. A követelményrendszert széles szakértői egyeztetés után EU szinten határozzák meg és csak tanúsítási folyamat alapján kaphatja meg valamely termék vagy szolgáltatás a címkehasználat jogát.

Az alábbi termékcsoportokban vannak már EU Ökocímkével tanúsított termékek, szolgáltatások: Tisztítás, Ruházat, Csináld-magad (DIY), Elektronikus berendezések, Padlóburkolat, Bútor, Kertészet, Háztartási eszközök, Oldószerek, Egyéb háztartási termékek, Papír és Szolgáltatások.

 

Az EU Ökocímke rendszer hazai honlapja a Magyar Környezetbarát Termék Minősítés. Lehetőség van tehát nemzeti és EU ökocímke tanúsításra is.

 

Most elkezdődött az ablakok és a külsőajtók EU Ökocímke követelményrendszerének kidolgozása.

(Említést érdemel, hogy az észak-európai országok már kidolgozták az ablakok és külsőajtók északi-ökocíke tanúsítási rendszerét, melyre eddig egy cég két termékével jelentkezett be.)

Az építőanyagok és építési termékek tulajdonságai erős összefüggésben vannak az energiafogyasztással részben az előállításukhoz szükséges, illetve az általuk megtakarítható energia mennyisége miatt is. Az összes energiafogyasztás 40%-a az épületekkel van összefüggésben. Az ablakok és a külső ajtók hőszigetelő és légáteresztő képessége, valamint gyártásuk energiaigénye alapján indította a jelen projektet az EU Környezetügyi Igazgatósága együttműködve az EU Közös Kutató Központjának Perspektivikus Technológiai Tanulmányok Intézetével (EC-JRC, illetve EC-JRC-IPTS). A projekt mintegy 12 hónapos lesz és 5 részből áll:

- A termék meghatározása és kategorizálása,

- Gazdasági és piaci analízis,

- Technikai analízis,

- A javítás (jobbítás) lehetőségei,

- A tanúsítási követelményrendszer tervezetének és a technikai háttértanulmány elkészítése.

Azzal számolnak, hogy a termékkör legjobb 10-20%-a kapja majd meg idővel az Ablakok és Külsőajtók EU Ökocímkét.

 

Ez a project független az Irodaépületek Ökocímke Követelménye kidolgozásától, hiszen az utóbbi nem az épület egyes elemeire, hanem az épület egészének teljesítményére koncentrál. Az Ablak és Külsőajtó EU Ökocímke pedig az új és felújításhoz bármely épülettípushoz használt ablakokra és külsőajtókra fog vonatkozni. A követelményrendszer kidolgozásához szükség van az ablakok és külsőajtók előállításában és felhasználásában érintett összes szereplő aktív részvételére. Ezért ha az EU tagországainak bármely gyártója vagy egyéb szereplője ebben érdekelt, bejelentkezhet a projektben részvételre, illetve annak nyomonkövetésére.

A project honlapja: http://susproc.jrc.ec.europa.eu/windoors/index.html

Forrás: CEI-Bois, az Európai Faipari Szövetség,
melyben a FAGOSZ 1992. óta tag,
illetve a fenti honlapok. Készítette: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.