FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-28

Wood City projekt - fából várost építsünk

A Stora Enso egyedülálló faépítményt tervez Finnországban - Wood City néven - az SRV építővállalattal történő együttműködésben. A vállalkozás célja, hogy olyan példa-létesítmény jöjjön létre, amelyben a mérnöki szaktudás a gyakorlatban is megnyilvánulhat a faépítészet továbbfejlesztésében.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on



Helsinki város vagyongazdálkodási irodájának október elején terjesztették elő azt a határozati javaslatot, hogy a város Jätkäsaari városrészében építési területet biztosítson a Stora Enso Oyj és az SRV Ihtiöt Oyj cég közös vállalkozásának felépítésére.

A vállalkozás célja, hogy olyan világklasszis tervlétesítmény jöjjön létre, amelyben a mérnöki szaktudás a gyakorlatban is megnyilvánulhat a faépítészet továbbfejlesztésében. A fából építendő rendkívüli létesítményben helyet kapnak majd irodák, szállodák és kereskedelmi épületek. Az első épületek várható elkészülési ideje 2013.

Különös figyelmet fordítanak energiatakarékos megoldás alkalmazására az épületek tervezése és kivitelezése során. A Wood City magas színvonalú, nemzetközi viszonylatban is érdeklődésre számottartó és műszaki haladást jelentő terve meghívásos pályázat keretében valósul meg. A Stora Enso cég az Urban MultiStoreyTM új tervezési koncepciójára alapozott szerkezetet kíván beépíteni összesen 20.000 m2 építményi alapterületen.

 

"Az új CLT-alapú (Cross Laminated Timber) városi MultiStorey koncepció nem csupán egyike a legfontosabb építészeti megoldásoknak, amely stratégiai elképzelésünket erősíti, hanem teljesen új jövőbeni épületszerkezet alkalmazásának kezdetét is jelenti. Ez a koncepció, amely különösen alkalmas energiatakarékos szerkezet létrehozására, versenyképesebb és rugalmasabb teljeskörű megoldást nyújt ügyfeleinknek annál, mint amit jelenleg világszerte többszintes épületek esetén alkalmaznak. A gyors kivitelezés mellett a költséghatékony szerkezeti megoldás fontosságal bíró előnyös jellemzője is számításba jön, továbbá a hosszú élettartam " - mondta Hannu Kausrinen a Stora Enso cég képviseletében.

 

Majd így folytatta: "A Wood City létesítmény kiváló lehetőséget teremt a számunkra, hogy az irodaépületek iránti igény kielégítését célzó elgondolásunkat is kifejleszthessük, közösen az SRV építővállalattal. A megoldás a tömör CLT-lapok alkalmazásán alapul, pl. gyakran a nagy népszerűségnek örvendő terjedelmes üvegfelülettel, nyitott, módosítható beltérrel, továbbá a csővezetékeknek és hasonló szerelvényeknek az elemeken belül történő elhelyezésével."

 

A városi MultiStorey koncepció Európa-szerte megajánlásra kerül. A kivitelezés a Stora Enso fatermékei széles választékát alkalmazza. A CLT-lapok mellett a végleges megoldás még számos más külső és belső faterméket alkalmaz. Az ügyfelek használat iránt megmutatkozó elvárásának teljesítése végett a velük történő együttműködés már a tervezési szakaszban kezdetét veszi, és a létesítmény teljes elkészültéig folytatódik.

 

"A londoni 8 emeletes Britport House, egy bécsi bevásárlóközpont, a finnországi Haltia Természeti Központ mind-mind tényleges biztonyítékként szolgál arra a Wood City tervlétesítményre, amely a Stora Enso építőipari megoldásainál kulcsszerepet játszik, és a faépítészet új korszakának hajnalát jelzi. A Finnországban ez év áprilisában hatályba lépett új tűzvédelmi rendelet kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ország világszerte méltó helyet foglalhasson el ama élvonalbeli országok között, amelyek a több épületes faépítményeket újító és környezetkímélő módon alkalmazzák, és mindemellett lehetőség arra is, hogy akár 8 emeletes irodaépületek is készülhessenek fából"- folytatódik a nyilatkozat.

 

Forrás: StoraEnso - SRV

Szakfordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.