FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-11

Közmunka már lenne, közmunkás lesz-e elég?

Háromszáz jelentkezőnek kínál februártól közmunkát a Kisalföldi Erdőgazdaság: Vannak félelmeink, eddig is nehezen tudtunk megfelelő munkaerőt felvenni - mondták.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az önkormányzatok mellett a vízügy 600 dolgozót igényelt, a Mosoni-Duna-rehabilitációra is közmunkásokat alkalmaznának: kérdés, lesz-e elég.

A megyei településvezetők korábban arra panaszkodtak: alig találni (alkalmas) embereket közmunkára (Kisalföld, 2011. július 30.). Tavaly több mint 260 ezer embert vontak be országosan a közfoglalkoztatásba, ebből mintegy 180-190 ezren négy órában dolgoztak.

Idén - amikor a tavalyi 64 milliárd forinttal szemben 132 milliárd forint áll rendelkezésre a Start-munkaprogram keretében - több mint 200 ezer embert szeretnének bevonni, többségüket 6 vagy 8 órás foglalkoztatásba. A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkás szakképesítést nem igénylő munkakörben most bruttó 71 ezer 800 forintot kereshet.

 

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2011-ben is részt vett a közfoglalkoztatási programban, s átlagosan száz közmunkást alkalmazott.

"Nagy részük évek óta visszajár hozzánk, emiatt sem volt bonyolult ekkor még a létszám előteremtése. Erre az évre már átlagosan 300 jelentkezőnek kínálunk állást a programban, az ehhez kapcsolódó pályázatunkat is beadtuk a munkaügyi hivatalnak.

E létszámmal kapcsolatban már vannak félelmeink, a megye nyugati területein az eddigiek során is nehezen tudtunk megfelelő munkaerőt felvenni.

Kérdéses, hogy egyes munkára jelentkezők mindannyian megfelelnek-e a feladatra. Az elmúlt évben is akadt fluktuáció, s nagyobb létszám esetén vélhetően még gyakrabban fog előfordulni.

Ugyan mi csak rendkívüli esetben szüntettünk meg munkaviszonyt (például lopásért), az viszont többször is megtörtént, hogy a dolgozó meggondolta magát és egyszer csak nem jelentkezett többet munkára. Az új program január 15-tel indult volna, ám úgy tűnik, februárban kezdhetnek majd a napi nyolc órában alkalmazott közfoglalkoztatottak" - mondta Iványi Ákos, az erdőgazdaság közönségkapcsolati megbízottja.

 

S hogy mennyiért dolgoznak? A korábbi bruttó 57 ezer, illetve 78 ezer forintos közfoglalkoztatotti minimálbért még a korábbi adótörvényeknek megfelelően határozták meg. A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkás szakképesítést nem igénylő munkakörben most bruttó 71 ezer 800 forintot, középfokú vagy szakirányú végzettséghez kötött munkakörben pedig bruttó 92 ezer forintot kereshet. Ezekből levonva a 16 százalékos szja-t és a 18,5 százalékos járulékot, az előbbi 47 ezer, az utóbbi 60 ezer 260 forint nettót jelent.

 

A vízügyi igazgatóságok ebben az évben több tízezer közmunkással számolhatnak. Az észak-dunántúli regionális területen sem lesz egyszerű a helyzet: úgy tudjuk, a munkaügyi központtól most 600 közmunkásra pályáztak, mely több a tavalyinál.

Ezenfelül a tavasszal induló Mosoni-Duna- és Szigetköz-rehabilitációs projekt összesen negyven települést és 350 ezer embert érint: a kivitelezésben a Start-munkaprogramban részt vevők is lehetőséget kapnak. A vízügyesek a fejlesztésben érintett falvak helyi közmunkásaira is számítanának.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél tavaly a megyében 40-50 dolgozót foglalkoztattak a közmunkaprogram keretében. Ott általában fél évig akad feladat számukra - a májustól októberig terjedő időszakban: idén is pályáznak közmunkásokra, ám még kérdés, mennyire.

Forrás: Kisalföld

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.