FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-12

Az első fecske - aktívház, immár Oroszországban is

2011. szeptemberében adta át Frigyes dán koronaherceg Oroszország első aktívházát, amely a moszkvai régió egyik vezető ingatlanfejlesztője, a Zagorodny Proekt és a Velux Cégcsoport együttműködésével épült fel, az orosz Polygon Lab építészei, Alexander Leonov és Svetlana Vasileva tervei alapján.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A helyszín a Moszkvától 20 km-re található Zapadnaya Dolina (a név jelentése: nyugati völgy) újonnan kiépítendő, 6000 lakos számára tervezett, mintegy 83 hektár összterületű települése, amelyen a jövőben több aktívház (oroszul: Activny Dom) építését is tervezik. A folyamatban lévő fejlesztés során 13.700 m2-en kereskedelmi, oktatási és közösségi funkciókat, 205.000 m2-en pedig lakóépületeket hoznak létre.

 

Építészeti koncepció

A ház arányai és méretei a modern megközelítéseket a hagyományos építészeti formákkal ötvözik. A kelet-nyugati tájolású épület koncepciója a kint és bent közötti kapcsolaton, illetve a geometria és a fény közötti kölcsönhatáson alapul. A nagyméretű nyílásoknak köszönhetően a helyiségekből más és más látvány tárul fel az egyre sűrűsödő beépítésű környezetre és a távolabbi tájra. A kompakt, archetipikus tömegformához különféle funkcionális elemek kapcsolódnak, mint például a terasz és a kémény.

A helyiségek elrendezését elsősorban a használhatóság követelményei szabták meg, az eredmény mégis különleges lett: a szokványosnak tűnő alaprajz a meredek tetőnek köszönhetően tágas, akár két szint magasságát átfogó terekkel párosul. A földszinten helyezkednek el a közösségi funkciók, a konyha, a nappali és egy irodatér. A magánszféra helyiségei az emeleten találhatók, a szülői háló mellett két kisebb szoba és fürdő kapott helyet. A két szint között kapcsolatot teremtő, tágas nappali a nagy megnyitásoknak köszönhetően napfényben fürdik. A homlokzati ablakokat úgy helyezték el, hogy szinte keretezzék a ház körüli erdő és dombvidék feltáruló látványát. A több sorban elhelyezett tetőablakok révén a szobák mindegyike jól megvilágított.

Belső klíma

Oroszország első aktívháza a napfénynek és a friss levegőnek köszönhetően egészséges és kellemes belső komfortot biztosít. Az építészek a természetes megvilágítás eltérő módjait alakították ki a különböző terekben. A közreműködő mérnökökkel és energetikai szakértőkkel együtt a belső klímát virtuális modellen szimulálták. A belső komfortot a meleg nyári napokon természetes szellőzés biztosítja, a keresztirányú átszellőzés és a kéményhatás révén. A nyári túlmelegedés ellen a nyílászárók vezérelhető külső-belső árnyékolókkal rendelkeznek. Az intelligens WindowMaster rendszer érzékeli a belső tér CO2-szintjét is, és ennek megfelelően - szükség szerint - automatikusan nyitja-zárja az ablakokat. A felhasználók igényeihez igazítható, egyszerűen kezelhető rendszeren jól nyomon követhető az egyes nyílászárók állapota.

Energetika

A ház energiaigényét több forrásból fedezi, amelyek együttesen pozitív energiamérleget eredményeznek. A nagy hatásfokú hőszivattyú és a tetőablakok között elhelyezett napkollektorok meleg vizet állítanak elő a padlófűtés és a háztartás számára, a szintén a tetőn elhelyezett napelemek pedig elektromos energiát szolgáltatnak. A nyílászárókat úgy helyezték el, hogy a lehető legnagyobb szoláris nyereséget és a leghatékonyabb átszellőzést biztosítsák. Az átlagosnál jóval nagyobb mértékű természetes fénymennyiség miatt csupán minimális mesterséges megvilágításra van szükség.

A vastagon, több rétegben hőszigetelt épületszerkezet alacsony energiafogyasztást tesz lehetővé. A könnyű faszerkezet hőtároló tömegének növelése érdekében a falak belső oldalán speciális gipsz réteget alkalmaztak. Az Oroszországi Passzívház Intézet becslése alapján a ház fűtési energiaigénye a fűtési időszakban 38 kWh/m2/év. A számítások szerint a teljes energiafogyasztás várhatóan 110 kWh/m2/év érték körül alakul.

Anyaghasználat

A házat Moszkva kontinentális éghajlati adottságaihoz alkalmazkodva tervezték meg, hogy egyaránt megfelelően teljesítsen a meleg nyarak és a hosszú, hideg telek alkalmával is. Az alkalmazott építőanyagok nagyrészt újrahasznosíthatóak. A homogén anyaghasználat az orosz építési hagyományokra utal, emellett a faburkolat tartós és alacsony a beépített CO2-tartalma. A pilléralapokon nyugvó ház fenyőfa vázszerkezetét a helyszínen szerelték össze. Az épület valódi viselkedését folyamatosan figyelik és adatokat gyűjtenek róla; ezek elemzése segít majd meghatározni az alkalmazott építészeti és műszaki megoldások hatékonyságát.

 

Az aktívház-koncepciónak megfelelő, holisztikus szemléletnek köszönhetően a tervezésben együttműködő építészek és mérnökök a leginkább környezetbarát termékeket és megoldásokat választották ki. A projektet számos nemzetközi és orosz szervezet is támogatta, így többek között az Aktívház Egyesület, az Orosz Építészek Szövetsége, az Oroszországi Passzívház Intézet, az Eco Standard Group és a Wooden House Association. A ház a befejezést követően hat hónapig nyitva áll a nagyközönség számára, ezután - a Velux Model Home 2020 programjához hasonlóan - egy beköltöző család fogja tesztelni egy éven át.

Forrás: Építészfórum

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.