FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-20

Elitalakulatok védték a kiszáradó esőerdőt

Gyorsabban nő az amazonasi őserdő, mint amire a kutatók számítottak. A fák valószínűleg az egyre bőségesebb szén-dioxidot hasznosítják, viszont a sok esetben illegális fakitermelés miatt már véglegesen felborult a térség klímája.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A brazil rendőrség elitalakulatainak kellett védeniük azokat a szakembereket, akik decemberben végeztek összehangolt hatósági ellenőrzést két nemzeti parkban az Amazonas őserdejében. Az akció célja az illegális fakitermelési helyszínek felderítése volt két védett erdőségben, Trairaóban és Riosinho de Afrisióban.

A száraz évszak egyre hosszabb az Amazonas medencéjében ott, ahol már kiirtották az őserdőt. A több éven át elhúzódó, erős szárazságok azokat az erdőségeket is károsítják, amelyeket még nem érintett a fakitermelés, továbbá nő az esélye az erdőtüzek kialakulásának. Az emberi tevékenység miatt átalakuló amazonasi őserdőről január közepi számában közölt tanulmányt a Nature. Az erdőirtás azért különösen kockázatos ezen a vidéken, mert az esőerdő mintegy harmadrészben maga állítja elő a csapadékot: a növénytakaró kibocsátotta pára esőként hull vissza (a csapadék fennmaradó részét az Atlanti-óceán felől érkező nedves légtömegek biztosítják).


A sokszor illegális fakitermelés miatt szárazabbá vált az Amazonas-medence éghajlata

A brazíliai, amerikai és brit kutatócsoport legérdekesebb megállapítása az, hogy az Amazonas-medence fái gyorsabban nőnek, mint ahogy azt egy "felnőttkorába lépett" esőerdőtől elvárható lett volna. A gyorsabb növekedés azt eredményezi, hogy a körülbelül 5 millió négyzetkilométernyi erdő mintegy 400 millió tonnányi szén-dioxidot köt meg a levegőből, ezzel ellensúlyozva Japán teljes üvegházgáz-kibocsátását.

 


Fűrésztelep az Amazonas mentén

A jelenség pontos oka ismeretlen - szögezik le tanulmányukban a szerzők. "Amikor ilyesmit tapasztalunk, nehéz eldöntetni, hogy a gyors növekedéssel az erdő azt pótolja, hogy valamikor a régmúltban megbolygatták, vagy egyszerűen annak következménye, hogy a klímaváltozás miatt nagyobb a szén-dioxid koncentrációja a légkörben" - mondta Eric Davidson, az amerikai Woods Hole Kutatóközpont ügyvezető igazgatója, a tanulmány vezető szerzője. Szerinte az amazonasi őserdővel kapcsolatos legnagyobb kérdés az, hogy a megnövekedett szén-dioxid-szint növekedést serkentő hatása képes-e ellensúlyozni azt, hogy a klímaváltozás miatt kevesebb csapadékot kap az esőerdő.

Forrás: origo

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.