FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-27

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében

Balti országok: erősödik a verseny a rönkfákért | A Praktiker 30 németországi áruház bezárását fontolgatja | Az Egger Csoport a közelmúltban fejezett be több beruházási projektet | Az orosz fenyő faanyag termelés 7,7%-kal nőtt októberig | Ausztriában meredeken visszaesett a faanyagtermelés 2011 negyedik negyedévében

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Balti országok: erősödik a verseny a rönkfákért

A balti országokban jelenleg nem megfelelő a fenyő fűrészrönkök kínálata. Ennek következtében a fűrészüzemeknek november óta csökkenteniük kellett a termelésüket. A kedvezőtlen időjárás miatt a téli kitermelés még nem kezdődött meg, ez csak januárra várható. Akkor derül majd ki, hogy a kínálat lehetővé teszi-e a termelés növelését, de a piac szereplői arra számítanak, hogy még akkor is versenyezniük kell majd a rönkökért. Az máris biztosra vehető, hogy Lettországban fokozódni fog a verseny, mert az állami erdőgazdaságok a következő két év folyamán 7 millió m3-ről 5 millió m3-re fogják csökkenteni a kitermelést. A fenyő fűrészrönkök kitermelése a jelenlegi 3,4 millió m3-ről 2,7 millió m3-re fog csökkenni, a lombos rönköké pedig 700 ezer m3-ről 300 ezer m3-re. Az általános kínálati problémák mellett a fűrészüzemeknek az is gondot jelent, hogy a szokásosnál több a kis átmérőjű rönk, ezért ugyanannyi faanyag előállításához több rönköt kell felvágniuk. 2012-ben a rönkárak további emelkedésére lehet számítani, az emelkedés mértéke várhatóan 4-5 euró/m3 lesz.


 

A Praktiker 30 németországi áruház bezárását fontolgatja

A 2011. november 24-én tartott rendkívüli értekezletén a nehéz helyzetben lévő Praktiker AG (Kirkel) barkácsáruházlánc jóváhagyta az új igazgatótanács által előterjesztett átszervezési programot. Ezzel a vállalatnak 2014-re ismét nyereségessé kell válnia. Az átszervezés keretében a korábban Kirkelben és Hamburgban működő igazgatási funkciókat összevonják, és azok Hamburgban fognak működni. Erre a folyamatra két évet irányoztak elő.

A központ összevonásával és az ebből eredő létszámcsökkentéssel a Praktiker a jelenlegi 8%-ról 4%-ra kívánja csökkenteni az igazgatási költségeit.

A veszteséges áruházak bezárásából további létszámcsökkentés várható. Németországban 1400 teljes munkaidős és meg nem nevezett számú részmunkaidős dolgozótól fognak megválni. A 236 németországi áruházból 30-at akar megvizsgálni a Praktiker, egyrészt azzal a céllal, hogy csökkentsék az ingatlanok bérleti díját, másrészt pedig fontolóra veszik az áruházak bezárásának lehetőségét. A kilenc külföldi vállalatot is górcső alá fogják venni. Arról már megszületett a döntés, hogy kivonulnak az albán piacról. A Praktiker 2009 óta van jelen Albániában, de mindvégig veszteségesen működött. Törökországot, Lengyelországot és Ukrajnát szintén veszteséges piacnak minősítették. Igaz, hogy Törökországban az utóbbi hónapokban, mióta török anyanyelvű vezérigazgatót neveztek ki, növekedett a forgalom és a vásárlók száma, de az euróhoz képest gyenge török líra miatt ennek a piacnak a jövője is kétséges. A lengyel piacot még jelenleg is elemzik, Ukrajnában pedig biztosan bezárnak egy veszteséges áruházat, és lehet, hogy a többit is eladják a versenytársaknak.

Szeptember végén a Praktiker összesen 441 áruházzal rendelkezett, melyek közül 110 külföldön található. Németországban a csoport 331 Praktiker áruházat, 78 Max Bahr áruházat és 17 Extra bau + Hobby áruházat üzemeltet. 2011 januárja és szeptembere között az átlagos dolgozói létszám 20184 volt, ami 7,1%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. 2010-ben a Praktiker forgalma 3,448 milliárd euró volt (~1.000 milliárd forint), ami 5,9%-os csökkenést jelentett. Németországban a forgalom 6,3%-kal csökkent, a Praktiker láncon belül pedig 8,4%-kal. Az elmúlt évben 33,6 millió euró (10 milliárd forint) veszteséget termeltek. Az elmúlt két évben a Praktiker a külföldi piacokon az általános gazdasági helyzet és a különböző devizák euróhoz képest kialakult gyengesége miatt volt veszteséges.


 

Az Egger Csoport a közelmúltban fejezett be több beruházási projektet

Az elmúlt néhány hónapban az Egger Csoport (St. Johann, Ausztria) több bővítési munkát és új beruházási projektet is befejezett, és az év vége előtt még további gépsorok is munkába fognak állni. Az újonnan épített ragasztó és gyantaimpregnáló üzem, melynek a kezdő éves kapacitása kb. 150.000 tonna, a romániai Radócban 2011. augusztus 17-én kezdte meg a munkát. Az oroszországi Sujában október 28-án indult be a vékony paneleket gyártó gépsor az OOO Egger Drevproduktnál. Ennek a gépsornak - amelyet használtan vettek - a kapacitását az áttelepítés során 80.000 m3/évre növelték. A radóci üzemben az első OSB-lap november 17-én készült el, tehát majdnem egy hónappal korábban a tervezettnél. A következő hetekben optimalizálják a termelést, és stabilizálják a panelek minőségét. A kiszállításokat 2012-ben kezdik majd meg, miután elkészül a raktár is.

Decemberben két új kezelő gépsor áll majd munkába Radócban, melyeket a német Vits Technology (Langenfeld) szállít majd, csakúgy, mint az elsőt. Az új présgép Bielefeldben történő üzembe állításával az Egger Csoport kapacitásai a jelenlegi 22,5 millió m3-ről kb. évi 27 millió m3-re nőnek majd. A raktár és logisztikai csarnokok építése is hamarosan befejeződik a franciaországi Rambersvillers-ben és az oroszországi Gagarinban. A franciaországi csarnok mérete kb.11.500 m2, az oroszországi csarnoké pedig 15.000.


 

Az orosz fenyő faanyag termelés 7,7%-kal nőtt októberig

A moszkvai orosz statisztikai hivatal szerint az elmúlt évhez képest az orosz fűrészüzemek 7,7%-kal növelték a termelésüket, és így 2011 első 10 hónapjában kb. 17 millió m3-t termeltek. Októberben a termelés még mindig magasabb volt az előző évhez képest, de már csak 1,7%-kal, azaz 1,7 millió m3. A pozitív tendencia az előző hónapokhoz képest is romlott. Az októberi termelés 7,2%-kal volt alacsonyabb a szeptemberi termelésnél, azt követően, hogy szeptemberben 1,9%-kal termeltek kevesebbet, mint augusztusban.

A termelésnek az év folyamán látott növekedése elsősorban annak volt köszönhető, hogy június óta javult a rönkellátás. Ugyanakkor a legtöbb európai, észak-afrikai és közel-keleti export piacon az értékesítési tendenciák nem kielégítően alakultak. A várakozásokkal ellentétben Japánban nem nőtt jelentősen a kereslet a márciusi földrengés után. Az orosz belföldi piacon viszont megfelelő volt a kereslet.


 

Ausztriában meredeken visszaesett a faanyagtermelés 2011 negyedik negyedévében

Bár az őszi forgalom nehezen indult be, az osztrák fűrészüzemek nagy része viszonylag élénk keresletnek örvendhetett az elmúlt hetekben mind a belföldi, mind a külföldi piacokon. Az európai élénkebb kereslet elsősorban annak tudható be, hogy enyhe és száraz időjárás volt, ami lehetővé tette az építőipari vállalatok számára, hogy december elejéig folyamatosan dolgozzanak.

A faipari termékek gyártása azonban már a harmadik negyedévben is csökkent, és a negyedik negyedév sem hozott fordulatot. Az iparág véleménye szerint az év közepén mért 11%-os termelésnövekedés az év végére annyira vissza fog esni, hogy meg fog egyezni a 2010. év végén mért értékkel. 2010-ben Ausztriában összesen 9,45 millió m3 fenyő faanyagot gyártottak.

A piac szereplői szerint 2012 első negyedévében az osztrák fűrészüzemekben is vissza fog esni termelés. Az év végén két-három hétre le fognak állni, és sok üzem csak az új évben fog ismét termelni, akkor is lehet, hogy csak egy műszakban. Az elmúlt hetek csökkentett termelése és jó értékesítési lehetőségei azt eredményezték, hogy a gyártók készletei tovább csökkentek, különösen épületfákból.

 

 

Rovatunk támogatója:

ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft.


Forrás: ERDÉRT

 

Kapcsólódó cikk a FATÁJban:

Új helyre költözött az ERDÉRT Facentrum Békéscsabán (2012-01-19)

50 éves a tuzséri fenyőfeldolgozás (2011-12-21)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-12-14)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-09-07)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-07-29)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-05-19)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.