FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-01

Fókuszban az étkező

Az étkezés színtere, mindig a lakás központi része, legyen szó akár beszélgetésről, játékról, munkáról vagy akár étkezésről. A családi és társasági élet színtere, itt kezdjük a napot és itt ültetjük le a vendégeinket.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Ezért fontos, hogy tervezés során különös tekintettel legyünk az ott lakók életkorára, igényeire, szokásaira, a helyiség adottságaira, stb. A tervezés során a kényelmi szempontokon túl, arra is figyelni kell, hogy az asztal és a szék együttese stílusában is igazodjon a konyhához, illetve a lakás egészéhez. A helyes választáshoz szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi ismertetővel.

 

Asztal kiválasztása:

A rendelkezésre álló helytől függően, választhatunk fix, vagy kinyitható asztalt. A kis alapterületű lakásoknál nem annyira igényeink szerint, mint inkább kényszerből választunk étkezőgarnitúrát. Itt sokszor csak egy konyhai átadópult szolgál étkező gyanánt, amelyet bárszékekkel ülhetünk körül. Helykímélő megoldás az összecsukható asztal, vagy a falra tolható asztal, amelynek 2 félkör alakú része le,- fel- nyitható, míg a középső kb. 20 cm széles fix lapja közvetlenül a falra tolva konzolasztalként funkcionálhat.

Amennyiben a hely megengedi, úgy érdemes bővíthető étkezőasztalt választani, mert így az étkező helyiség többfunkciós térré alakulhat. Kaphatók olyan típusok, amelyekbe akár több, egyenként 40-45 cm széles bővítmény is toldható, így mérete mindig az aktuális asztaltársaság létszámához igazítható és nem foglal több helyet a kelleténél. A vendéglapok tárolásával sem kell túl sokat bajlódni, hiszen a bővítmények tárolása az asztallap alatt történik. Egyszerűbb asztaloknál, 2 oldalról kihúzható pótlapokkal, míg másoknál az egymás fölött elhelyezkedő lapok könyvszerű széthajtásával oldhatjuk meg a megnagyobbítást. Vannak manuálisan behelyezhető vendéglapok, de a korszerűbbeknél a nyitást egy szerkezet végzi (szinkron mechanika, pillangólap)

Meg kell győződnünk arról, hogy az asztal lába vagy annak az összekötője nem ütközik-e a lábunkba. A választásnál törekedni kell a könnyen tisztán tartható, tartós anyagból készült asztalokhoz. A műanyag bevonatból készültek praktikusak, bár a fa, vagy fafurnér felületek látványa elegánsabb. Az asztal megsérülhet, ezért is érdemes jó minőségűt vásárolni. Az üveg, vagy márványlappal készült asztalok hidegek és karcolásra érzékenyek.

 

Székek kiválasztása:

A jó minőségű, ergonómiailag is megfelelő ülőbútor fontos része minden lakás berendezésének. A kiválasztott étkezőszéknek nem csak szépnek, stílusosnak kell lennie, hanem kényelmesnek is. Igen lényeges, hogy az étkező ember enyhén döntött háttámlás, karfás székben foglaljon helyet, amely kényelmet biztosít hosszabb időn keresztül az étel elfogyasztása után is. Azok a modellek, amelyek magas, kárpitozott háttámlával és ülőfelülettel rendelkeznek, a többség számára kényelmesnek mondhatók. Székeket csak úgy vásároljunk, ha van lehetőségünk kipróbálni, ugyanis a komfortérzetünk testi adottságaink szerint (magasság, súly, teltség, stb.) változik. Az a szék, amely egy magas, hosszú lábú személy számára kényelmes, egy alacsony ember számára már kényelmetlen lehet.

Bárszék kiválasztásakor is fontos szempont a kényelem. A speciális ülőkék, például a bárszék, a bárpult magasságához alkalmazkodjon és legyen lábtartója. Az állítható bárszékkel bármely testmagassághoz meg lehet találni az ideális beállítást. A székek esetében nagyon fontos a jó anyagválasztás. Amennyiben megoldható, válasszunk cserélhető, lehúzható huzattal rendelkező modelleket, de ha ilyen nem kérhető, akkor bőrt, műbőrt, vagy olyan mikroszálas szövetet, amely tisztántartása egyszerű.

A bőr drágább, a műbőrt sokan nem kedvelik, a mikroszálas, alcantare jellegű szövetek viszont árban kedvezőbbek, mint a bőr és a műbőrrel ellentétben lélegeznek, szellőznek. Ezen agyagok felületén a szennyeződés megmarad, nem hatol a szövet belsejébe és egy nedves ruhával, enyhén dörzsölve kiszedhetők a makacs szennyeződések, mint pl. kávé, vörösbor, stb.

 

A Magyar Bútor Galéria (új néven DomoTrend Lakberendezési Kft) 250 nm alapterületen kínál étkezőgarnitúrákat modern és klasszikus stílusban, széles szín- és szövetválasztékban. Tekintse meg termékválasztékunkat!

(x)
Bürger Anikó - lakberendező;
Magyar Bútor Galéria

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.