FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-06

Ócsa lenne a fény az alagút végén?

A nehéz gazdasági környezetben nincsenek könnyű helyzetben a könnyűszerkezetes házépítő vállalkozások sem: halvány előrelépést az ócsai projekttől és a kormány otthonteremtési programjától remélnek, a pályázatot, vagy a konkrét feltételeket viszont mindeddig nem látták.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az elmúlt évben mintegy háromszáz Makész-védjegyes készház épült Magyarországon, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de persze jócskán elmarad a 2008-as esztendő 900 - védjegyes cég által tető alá hozott - épülettől. Ám ha figyelembe vesszük a lakásépítés három éve tartó zuhanását, az adatok némi optimizmusra adhatnak okot, amit erősíthet, hogy az ócsai kormányzati lakásprojektben és a kormány otthonteremtési programjában is részt vállalhatnak a technológia képviselői.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatának decemberben újraválasztott elnöke kérdésünkre kifejtette: a készházak piacának tavalyi szerény növekedése nyilvánvalóan a technológiának, illetve az alacsony fűtési és hűtési költségeknek köszönhető. A 2020-tól érvényes előírás ugyanis előrevetíti, hogy a hagyományos módon épülő házak - melyek a C kategóriának (az átlagos színvonalnak) vagy annak sem felelnek meg - egyre inkább veszítenek majd értékükből. Az alacsony energiafelhasználású, passzív vagy aktív, és a pluszenergia-házak értéke viszont jelentősen megnőhet, tehát akik most ilyen épületet építenek, jól döntenek, és persze jól fektetik be pénzüket.

 

A válság itt is tarolt

A válság azonban - mint mondja - a Makész-védjegyes cégeket is megtépázta: napjainkra gyakorlatilag a harmadára csökkent a megrendelésállomány, aminek nyomán több cég abbahagyta a tevékenységet vagy szünetelteti munkáját, arra számítva, hogy az energiaárak növekedése a megmaradt építtetőket majd feléjük tereli.

Ugyanakkor az elnök szerint az is nyilvánvaló, hogy a készházak vagy a könnyűszerkezetes épületek nem tükröznek egységes minőséget és szolgáltatást, a paletta ugyanolyan éppoly sokszínű, mint a téglaépületeknél. Kínálnak kivitelezést 130.000 forint +ÁFA négyzetméterártól egészen 300 ezer forint plusz áfa / négyzetméter árig.

Az ár tükrözi az épület minőségét, élettartamát, az energiafelhasználást, sőt a garanciát is - hangsúlyozza Kárpáti.

 

Ócsában bíznak, de feltételek még nincsenek

A bedőlt devizahiteleseknek tervezett ócsai lakóparkkal kapcsolatban - állítása szerint - az is elhangzott egyszer, hogy 150 ezer forintból kell kihozni egy négyzetmétert, szeptemberben azonban már a könnyűszerkezetes kivitelezés sem volt cél. Pályázatot, vagy a konkrét feltételeket mindeddig nem látták. Mint mondja, összeállítottak az államtitkárságnak egy szakmai anyagot a készház-technológiáról, de erről sincs további információ.

Hasonlóan vélekedik Hársasi Tibor, a 2008-ban alapított Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete elnöke. A társaság - amelynek tagjai a tervezéstől a kivitelezésig szintén teljes körű házépítési szolgáltatást nyújtanak - harminc hazai kis- és középvállalkozást tömörít, amelyek szintén részt vennének úgy az ócsai, mint a kormányzati otthonteremtési programban. Ez azonban az elnök szerint szinte lehetetlen: úgy látja, hogy már az ócsai projekt kapcsán meghirdetett közbeszerzésben sem tudnak labdába rúgni. Pedig a megrendelések fontosak cégeik számára, ugyanis az elmúlt két évben a megbízásállományuk 60-90 százalékkal esett vissza.

A közbeszerzési eljárás lezajlott

A Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az Ócsán induló Szociális családiház-építési program I. üteme - nyolcvan családi ház és a kapcsolódó közművek, utak - tervezőjének kiválasztására a közbeszerzési eljárás lezajlott, a tervezői szerződések aláírására a jövő héten kerül sor, és megkezdődött a közbeszerzési eljárás előkészítése is a kivitelezésre. A tervek elkészítésére a családi házak tervezője 20 napos, a közművek és utak tervezője 40 napos határidőt vállalt. A tervezés után kerülhet sor az engedélyezési eljárásokra, melyek előfeltételeként folyik a földvédelmi eljárás, a belterületbe vonás. Az egyesített telekalakítási eljárás az érintett földhivatalnál is megindult január 5-ével, s várhatóan január 31-ig lezajlik: ezt követi a változások átvezetése az ingatlan-nyilvántartásban, majd sor kerül a beépítendő ingatlanok kitűzésére. A tárcánál elmondták, még nincs végleges döntés az építési technológiáról (könnyűszerkezetes, tégla stb.)

Hangsúlyossá vált a közfoglalkoztatás, s a cél az, hogy minél többen kapjanak munkát a kivitelezés során. A tervezők kiemelt feladata, hogy a különféle technológiákat vizsgálják meg a bekerülési költség, az építési idő, az energetikai követelmények, a karbantartási igény és az üzemeltetési költségek szempontjából. A tervezők a családi házak terveit három technológiai változatban készítik el, melyek között helyet kapott a könnyűszerkezetes technológia is, de a végső építési megoldás a közbeszerzési eljárás során kapott kivitelezői ajánlatok értékelése során születik meg.

Forrás: NapiGazdaság

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.