FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-17

FEHOVA 2012.

Nagy érdeklődés volt a FEHOVA iránt, melynek megnyitásakor írták alá a vadászható fajok köréről és az apróvadfajok vadászati idényéről, valamint egyes trófeák behozataláról szóló megállapodást.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

A FEHOVA-t dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyben az OMVV elnöke nyitotta meg. Kijelentette, mindent elkövet azért, hogy visszaszerezze a vadászat, és a vadászok becsületét. A problémákat sorra veszik és megoldják, így a tervek szerint a jövőben az új Büntetőtörvénykönyv alapján a vadászok és a rendőrök is szigorúan felléphetnek az orvvadászokkal szemben. Javaslatukra a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a rendőrségen bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett egy vadásztársaság ellen, mert génmanipulált kapitális őzbakokra, illetve szarvasbikákra rendeztek fizetős vadászatot külföldieknek.

Történelmi jelentőségű megállapodás született a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazat között, melyet a szakterületek állami és civil képviselői is elfogadtak - mondta megnyitó beszédében Semjén Zsolt.

Megállapodás a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazat képviselői között a vadászható fajok körét és az apróvadfajok vadászati idényét, valamint egyes trófeák behozatalát illetően.

 

Fazekas Sándor VM miniszter köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egyezmény mindkét ágazat számára előnyös megoldásokat tartalmaz. Sikerült megállapodásra jutni a vadászható fajok köréről, az apróvadfajok vadászati idényéről, valamint az egyes trófeák behozatalát érintő szabályokról.

A vadászható fajok körét, az apróvadfajok vadászati idényét, valamint az egyes trófeák behozatalát érintő megállapodás előkészítésénél a tárca kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az egyezmény mindkét ágazat számára előnyös megoldásokat tartalmazzon. A minisztérium a megállapodás végrehajtásához szükséges jogi, pénzügyi és intézményi keretek megteremtésével biztosítja, hogy a vadállomány, illetve a védett fajok élőhelye háborítatlanul fennmaradjon, ugyanakkor megakadályozza az élőhelyek széttöredezését, felaprózódását is. A tárca vezetője ígéretet tett arra, hogy a támogatási rendszereket, például az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseket úgy alakítják ki, hogy kedvezzenek a természetes és természet közeli élőhelyek fennmaradásának, helyreállításának, és újak létrehozásának.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban tavaly szeptemberben kezdődött el az a munka, mely előkészítette a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazatot érintő történelmi jelentőségű megállapodást. A szerződést a két szakterület állami és civil képviselői is elfogadták.

A megállapodás előkészítésénél mindenki egyetértett abban, hogy mind a vadgazdálkodási, mind természetvédelmi célok megvalósításához nélkülözhetetlen a két szakterület kölcsönös együttműködése. Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan döntés szülessen a vadászható fajok köréről és a vadászati idényekről, melyet mindkét fél el tud fogadni.

A megállapodás előkészítésében részt vettek a tárca természetvédelemért, illetve vadászati kérdésekért felelős főosztályai, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, a WWF Magyarország, valamint az érintett fajok kutatásával foglalkozó egyetemek, a Szent István Egyetem, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem képviselői is. A szakmai grémiumot a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek képviselői is segítették. A szervezetek vezetői aláírásukkal látták el a megállapodást.

A dokumentum értelmében továbbra is védett faj marad az egerészölyv, a barna rétihéja, a héja, a holló és a nyuszt, és természetvédelmi oltalom alá kerül a menyét. A fajok védettségének fenntartásával kapcsolatban fennálló nézetkülönbséget tudományos módszerekre alapozva szükséges feloldani. Lépni kell a rókaállomány erőteljes csökkentése, valamint az élőhelyek megőrzését szolgáló beavatkozások mihamarabbi elkezdése érdekében. Fontos feladat lesz az esetleges károkozások megelőzésének alternatív módszereit is megvizsgálni, hiszen a fő cél az apróvad állomány növelése, nem pedig a védett ragadozók létszámának csökkentése.

Hasonlóképpen védett faj marad a fürj, a vadgerle és a fenyőrigó is, viszont a jövőben lesz lehetőség a túlszaporodott állományú nyári lúd vadászatára. Jó hír a vadászoknak az is, hogy lényegesen egyszerűsödnek a trófeák behozatalára vonatkozó szabályok.

 

Most is összefogott, közös területen állított ki a 22 állami erdészeti társaság.

 

Volt trófeabemutató és minden ruha és eszköz látható és kapható volt, amire a szenvedélyes vadásznak vagy horgásznak szükséges lehet.

 

A FEHOVA-n 14 ország 200 kiállítója 14 ezer m2-en jelent meg.

 

 

 

A kiállításhoz ebben az évben I. FeHoVa Winter Dog Show elnevezéssel CAC és CACIB minősítésű, nagyszabású nemzetközi kutyakiállítás is kapcsolódott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VM Sajtóiroda + kiegészítés, fotó: Mőcsényi

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.