FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-02-20

ÉVOSZ: kritikus év elé néz az építőipar

Kritikus év elé néz az építőipar a szerződésállomány csökkenése, a nyomott árak és a körbetartozások miatt - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Hozzáfűzte: az ágazat 2006-hoz képest elveszítette piacának 44-45 százalékát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai gyorsjelentése szerint az előző évhez viszonyítva az építőipar termelés 7,8 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építése 11,3 százalékkal, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal esett vissza. Az építőipar termelői árai 2011-ben átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest.

Koji László a KSH adatokat idézve kiemelte, hogy 2011 végén a szerződésállomány 42,5 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az ÉVOSZ alelnöke elmondta: a vállalkozások nagy számban az épületek építése és szakszerelő-ipari területen tevékenykedik, ahol 11 százalékot meghaladó volt a termelés visszaesése tavaly, ráadásul alacsony bázison. Az enyhébben csökkenő volumenű egyéb építményeket a vasúti ágazat húzta, és ezen a területen jóval kevesebb vállalkozás működik - mondta.

Koji László emlékeztetett arra, hogy - az enyhe növekedést mutató 2008. évet nem tekintve - immár 2006 óta folyamatos az építőipari termelés visszaesése. Az elmúlt évben a termelői ár 2,2 százalékos emelkedése azt jelentette, hogy az infláció mintegy 60 százalékát az építőipari vállalkozások nem tudták az áraikban érvényesíteni - jegyezte meg.

Az ÉVOSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy termelékenységi, hatékonysági tartalék már nincs az iparágban, és minden egy százalékos visszaeséssel egyenes arányban csökken a foglalkoztatottak száma.

Hangsúlyozta, hogy a számok mögött ott van a lánctartozás problémája is. Álláspontja szerint a kormány hiába próbálja a körbetartozást szabályozással kezelni, az irreálisan alacsony vállalási árak és a nemfizetés miatt az éves szinten 400 milliárd forint nagyságrendben képződik újra.

Forrás: MTI

FATÁJ kiegészítés:

Részlet az ÉVOSZ 2011.decemberében készített prognózisából:

"A lakáspiac érdemleges élénkülésének 2012 I. félévben biztosan nincs realitása. A devizahitelesek kormányzati megsegítése u.n. kényszer mobilitást hozhat a lakáspiacon, ahol minden tulajdonos váltás kis értékű lakás felújítási korszerűsítési feladatot eredményezhet, ami elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára jelenthet munkát. A lakossági elő takarékosság, a lakáskasszák és bankok hitelkonstrukciói, a munkáltatók és önkormányzatok finanszírozási kedvezményei és a költségvetési források együttes kezelése fizetőképes keresletet generálhat 2012 év második felétől az energiatakarékos felújításoknál és az otthonteremtésben. A 2012 év lehet a lakásépítési mélypont. Az ÉVOSZ  szerint, az új építésű lakások száma 15-16 ezer átadott lakásszám között várható.

Az ágazat szervezeti struktúrájában 2012 évben sem várható érdemi változás. A vállalkozások nagy száma, mintegy 97 ezres kör lesz a jellemző, amelyen belül a nem működő szervezetek részarányának növekedése várható. Az ÉVOSZ prognózisa szerint ez 15-16 ezerre lesz tehető. Az alvó cégek a piaci recesszió túlélésének eszközei, azaz a csődbemenő cégek helyébe gyorsan beléptethető, alvó vállalkozások statisztikai jelenlétéről van szó.

Az építőiparban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2011 év végére 155 ezer Ft/hó körül várható, ami jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól és még inkább a versenyszférától. Félő, hogy a versenyszférához viszonyítható olló 2012 évben tovább nyílik. Erre abból lehet következtetni, hogy más ágazatokban 4-7%-os béremeléseket tudnak elképzelni a vállalkozások az MGYOSZ felmérése szerint, az építőipari ágazatban pedig 0-3 %-ot."

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.