FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-03-08

Tapasztalatok az első aktív készházban

Passzívház, aktívház, készház. Hazánkban is egyre többen ismerik meg a fogalmakat, ám hogy e három koncepció mennyire összeegyeztethető, illetve hogy egyáltalán összeférhetnek-e egymással, azt már kevesen tudják.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Grand-Ács Kft. tulajdonosa, Molnár József aktív készházával bebizonyította: nemcsak hogy összeférnek, de erősíthetik is egymást! Egy nagypaneles készház kivitelezése egyszerű, mint a pofon, olcsó, környezetkímélő és rendkívül gyors. A legmodernebb technikai eljárásoknak köszönhetően akár a passzívházszínvonal is elérhető vele. Íme, a bizonyíték!

 

A tulajdonos

Molnár József, a Grand-Ács Kft. alapítója egy ács família harmadik generációját képviseli. 1972 óta dolgozik az építőiparban, hitvallása, hogy csak elégedett ügyfelek esetén lehet folyamatos munkához jutni. 2000-ben ő állította üzembe Magyarország első CNC-vezérelt ács szabászgépét, ami mind a mai napig a minőségi készházépítés alapja, segítségével az esztergomi gyárban mindig garantáltan ugyanazt a minőséget képesek előállítani. A vállalat célja, hogy a nyugat-európai minőséget a magyar árszínvonallal párosítva hazánkban is elterjessze e modern építési technológiát.

 

Szemlélet

Napjaink egyre fontosabb és sürgetőbb kérdése az energia. Köztudott, hogy a földben rejlő fosszilis energiahordozók, azaz a kőolaj, földgáz, szén mennyisége véges. Gondolkodásmódunkban is változások mennek végbe, hisz a szélsőséges időjárás már valamennyiünket megérintette. A klímaváltozásról mindenki hallott, egyre többen indultak el a környezettudatos gondolkodás útján. Az egyre korszerűbb építőanyagok megjelenésével új lehetőségek nyíltak az építészek előtt, az évszázadok óta használt tradicionális építési módokat mindinkább felváltja a nagypaneles készház-rendszer, így ma már rendkívül energiatakarékos készházak épülnek.

Adatlap

Hasznos alapterület: 140 m2 + 70 m2 pince Falszerkezet: 200 mm-es faváz; 28-as kőzetgyapot, kívül 12 cm-es vakolható kőzetgyapot, belül egy réteg gipszrost és egy réteg tűzálló gipszkarton. U-érték: 0,1 Hőszigetelés: 10 cm Stirodur Födém szigetelése: 0,2-es U-értékű poliuretán

A két évvel ezelőtt épült aktív készházat eredetileg bemutatóháznak szánta a tulajdonos Molnár József, aki egyben a ház tervezője, építésze és generálkivitelezője is volt. Bár a ház megépítése nem kevés pénzbe került, szükség volt rá, hiszen a Grand-Ács Kft. ekkoriban kezdett nyugat felé nyitni, és a technológiailag nálunk jóval fejlettebb országoktól érkező potenciális vásárlójelöltek bizonyítékot akartak látni, nemcsak ígéreteket hallani. A házba a ma elérhető összes csúcstechnikát beépítették: a megújuló energiaforrások használatával gyakorlatilag teljesen függetleníthető lenne minden energiaszolgáltatótól.

Tavaly azután történt valami: József rádöbbent, hogy a pilisszentiváni ház bizony nemcsak a reprezentációs célokat képes maradéktalanul kielégíteni, de lakni is igen jó benne. Így azután, bár a másik lakását is megtartotta, feleségével beköltözött a bemutatóházba, ahol öt unokájukat is gyakran vendégül látják.

"Ez a ház a biztonságos nyugdíjas lét egyik alapfeltétele" - vallja József. "Szinte nulla a rezsiköltsége, a kertben bármit megtermelek magamnak, a nyugdíjas éveimben nem kell attól félnem, hogy a sárga csekkek tömkelege érkezik, amit majd nem tudok kifizetni. Ha ne adj' Isten egyszer minden közüzem leállna, itt akkor sem fagynánk meg, mert a nappali és előtér sarkán álló hagyományos cserépkályha önmagában is képes az egész házat kifűteni, mindössze négy kisebb hasábfa kell hozzá. A bejáratnál lévő kapcsolóval a ház összes világítóteste le- vagy felkapcsolható, illetve a riasztó bekapcsolásával az összes redőny legördül. A légtechnika minimalizálódik, a vizesblokk mágnesszelepe bekapcsolódik, így teljesen kizárt, hogy egy esetleges csőtörés esetén a víz elárassza a lakást. Ilyenkor gyakorlatilag csak a hűtőszekrény marad áram alatt, ezzel is minimalizálva az épület energiaigényét.

A ház megépítése, illetve az, hogy beköltöztünk, egy más típusú gondolkodásmódot vetít előre: itt az idős éveimben anélkül, hogy le kellene mondanom a civilizáció vívmányairól, szinte ingyen élhetek a családommal. Ez is az öngondoskodás része, vagy ha úgy tetszik, befektetés a jövőbe. Megérte, mert egyfelől büszkén elmondhatjuk a nyugati partnereinknek, hogy mi magyarok képesek vagyunk egy ilyen színvonalú ház megépítésére és üzemeltetésére; másfelől pedig valóban nagyon-nagyon jó itt élni."

Az aktívház egy olyan passzívház, aminél nincsenek tervezési megkötések, a bennlakásnak nincsenek korlátai. Tehát egy megfelelően (délre) tájolt, extra hőszigetelt ház; az épület alatt-mellett-fölött olyan energiamegtakarító és -termelő eszközökkel, amelyek bár a bekerülési költséget növelik, az épület fenntartási, üzemeltetési költségeit minimalizálják, lenullázzák, vagy esetleg energiatöbbletet állítanak elő. Itt nyugodtan nyitva felejthető az ajtó, ablak, nem gond, mert a gépészet az elveszett hőt pillanatok alatt pótolja. És a lényeg: az elveszett energiát megújuló forrásokból a ház maga képes megtermelni, így egyetlen közműtől sem függ. A tetőn lévő napelemek áramtermelését egész évben mérjük, az "ad-vesz" mérő éves elszámolása alapján tavaly 130 000 forint visszatérítést kaptunk, annak ellenére, hogy a többlettermelést csak 0,84-es szorzóval számítja a villamosenergia-szolgáltató. Számítások szerint mínusz 13 Celsius-fok külső hőmérsékletnél a ház fűtési energiaigénye kevesebb mint 5 kW/óra, ezt a hőcserélős légtechnika képes fedezni. A mérések azt igazolják, hogy 24 órára vetítve mindössze 2,36 kW volt az energiapótlás a házban. Az épületben elhelyezett 130 mérési ponttal azt szeretnénk kimérni, bebizonyítani, hogy egy ilyen ház nemcsak Hannoverben, de Budapesten is megállhatja a helyét.

>> A mindössze 16 négyzetméteres nappali sokkal nagyobbnak tűnik: a térérzetet nagyban növeli, hogy légtere azonos a közlekedővel és az étkezőkonyhával.

>> A térkihasználás az étkezőben is fantasztikus: az egyébként jól körbejárható asztalt ki lehet húzni, így akár 16-20 ember is le tud ülni. Mivel ilyesmire csak évi egy-két alkalommal kerül sor, összecsukva nem vesz el nagy életteret a lakóktól. Az étkezőből egy hatalmas, napellenzővel árnyékolt teraszra lépünk ki, ide mindig kellemes kiülni olvasni, szívni a friss vidéki levegőt.

>> A kezelőpanelen nyomon követhetők a mérési adatok: milyen az energiafogyasztás azonos hőmérsékletnél, ha erős szél fúj, vagy ha szélcsend van, ha magas a páratartalom, vagy ha alacsony, ha süt a nap, vagy ha nem. Az adatok jó támpontot szolgáltatnak a készházak tervezésénél.

>> Kapcsolók a házban. Nemcsak a fűtést, de a benapozást is intelligens elektronika szabályozza. Berendezések mérik a fény erejét, és bizonyos luxnál leengedik, vagy felhúzzák a redőnyöket. Érzékelők figyelik a szél erejét is.

>> A konyha gépészete a legmodernebb, minden készülék A++ energiaosztályú. A tűzhely fölé beépített szagelszívó is különleges: mivel az elszívó és a befúvó cső közel van egymáshoz, nem a teljes konyha, hanem csak a tűzhely fölötti kis rész levegőjét cseréli.

>> Minden helyiség külön fűthető: a termosztáttal összekötött infrapanel csak akkor kapcsol be, ha a hőmérséklet a lakásban beállított alá esne. A rendszer hatásfoka száz százalék, hiszen az elhasznált energiamennyiség mind bent marad.

>> Mivel a napelemek egyenáramot termelnek, inverter gondoskodik a váltóáram-ellátásról és az elektromos hálózatba történő visszatáplálásról.

>> Az előszobában két elszívó pont van, ahol vákuum keletkezik, a szobákban találhatók a befúvók, így az ajtók alatti 10 milliméteres rés állandó légcserét biztosít. A hálószobában alvás után sincs rossz levegő.

 

Gépészet

A gépházban egy Stiebel Eltron hővisszanyerő szellőztetőgép áll, ami kapcsolatban van a Labaro frisslevegős-rendszerrel. A padlóba fektetett légcsatornákon keresztül érkezik a friss levegő a szobákba, a küszöb nélküli ajtók alatt átáramlik a közlekedőkön át a vizes helyiségekbe. Az elhasznált, párás levegő itt hangtalanul elszívásra kerül, és miután a szellőztető berendezésben átadta a hőjét a friss levegőnek, a szabadba távozik. Az épület nyári előhűtését és téli előmelegítését Terra-Air-Home talajkollektor oldja meg. A 3x33 folyóméternyi, 160 milliméter külső átmérőjű csövet két méter mélyen fektették le, a rendszer ezen keresztül szívja be a friss levegőt. A három, egymástól 70 centiméterre lévő talajhőcserélő a nyári meleg levegőt előhűti, a téli hideg levegőt pedig előmelegíti.

A tetőn elhelyezett 8 négyzetméter felületű napkollektor 70-80 százalékban képes egy négyfős család egész éves melegvízigényét kiszolgálni.

Forrás: A mi otthonunk

Kapcsolódó FATÁJ cikkek:

Magyarországi aktív ház energiafogyasztási adatai (2010-08-18)

Az ország első aktív készháza! (2009-09-18)

Átadták hazánk első automata készház-gyártó üzemét (2009-07-14)

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.