FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-03-22

Meghosszabbították a bútorművészeti kiállítást a Várban

Meghosszabbították május elsejéig a decemberben megnyílt Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A kiállításon a 350 műtárgy között látható a nemrég tűz martalékává vált Krasznahorka várából, az 1825-ből származó szalonasztal, amelyet Andrássy György gróf készíttetett édesanyjának, Festetics Máriának.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A 350 tárgy felét magyar, másik felét külföldi múzeumok valamint gyűjtemények és magángyűjtők adták kölcsön a tárlatra.

Rostás Péter, a bútortárlat kurátora, a Kiscelli Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitásakor MTI kérdésére elmondta, hogy neki és munkatársainak többéves munkájába került az anyag összegyűjtése, mert a kutatás közben kiderült, hogy nemcsak Magyarország, hanem a történelmi Magyarország területén is kell keresniük ezeket a lakberendezési tárgyakat. Így kutattak Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában, de a tárlat alapját a Kiscelli Múzeum bútorgyűjteménye adta.

Az első blokkban a világhírű német Steindl bútorgyár szekretereit láthatja az érdeklődő. Ennek a stílusnak kiemelkedő példája az 1810-ben készült debreceni urnaszekrény.

Az empire stílus, amely Bonaparte Napóleon uralkodásához (1800-1814) köthető, egységesen franciás hangulatot áraszt az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A neves bécsi Danhauser gyár pesti műhelye készítette például a kalocsai érsek íróasztalát a 19. század elején.

Láthatók a magyar empire példájaként Jedlik Ányos bencés szerzetes pesti lakásának bútorai. A szoba berendezéséhez hozzátartozott a falióra, a tok elkészítésére külön szakosodtak az asztalosok. Divatosak voltak a zenélő szekrények, a legdrágább bútorfajták, a zeneautomatákat erre szakosodott órásmesterek készítették.

A napóleoni császárság széthullása után, 1815 és 1848 között a biedermeier stílus uralkodott puritánabb vonalvezetésű bútorokkal, amelyeket Magyarországon cseresznye-, dió-, jávor- és haboskőrisfából készítettek.

A polgári lakások berendezéséhez már az 1840-es évektől, mikorra a formája is kialakult, hozzátartozott a zongora. A tárlaton két hangszer: az egyik Seiler műhelyében, a másik Pachl János műhelyében készült haboskőris borítású zongora, s mindkettőt Fabók Balázs restaurálta.

Üveg mögött látható a 19. század második feléből származó gyalupad és a fa megmunkálásához szükséges szerszámok. A tárló mellett állították ki Barabás Miklós portréját Farkas Mihály asztalos főcéhmesterről 1851-ből.

A kiállítás a Budavári palota E épületében 2012. május 1-ig tart nyitva.

Forrás: MTI

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.