FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-05

A zaj okozta halláskárosodás megelőzése

Napjaink civilizációs betegségének számít a zajártalom okozta halláskárosodás. A nagyvárosi környezet, a zajos munka- és szórakozóhelyek, illetve a fülbe helyezhető zenelejátszók, telefon headsetek mind elősegítik a belső fülben található érzékeny receptorsejtek pusztulását.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Talán kevesen tudják, de 85 dB felett 3 dB intenzitás emelkedés lefelezi az expozíciós időt, 115 dB felett pedig már dörejártalomról beszélünk. Egyszerűbben fogalmazva és a számok nyelvén kifejezve 85 dB-es folyamatos hangbehatást 8 órán keresztül szenvedhetünk el a halláskárosodás veszélye nélkül, 88 dB-nél ez az időtartam a felére, 4 órára csökken. A tünetek egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Egy-egy diszkóban eltöltött este után a fiatal csak annyit vesz észre, hogy nem hallja, hogy becsukta-e a kocsi ajtaját. Aztán másnapra helyreáll a hallása, regenerálódik a hallószerve. Ekkor még nem beszélhetünk halláskárosodásról, ennek a jelenségnek a neve adaptáció, amikor a túlterhelt hallórendszer átmeneti ingerküszöb emelkedéssel (halláscsökkenéssel) válaszol. Az adaptáció elhúzódó jelenléte a hallás kifáradás, ilyenkor a regeneráció néhány napig is eltarthat.

A zajártalom már sokkal komolyabb dolog, a receptorsejtek pusztulásával jár, jellemzően a 4000 Hz-es frekvencia környékén. A károsodás visszafordíthatatlan, és az évek során "magával húzza" a szomszédos frekvenciákat is. A beteg először csak annyit tapasztal, hogy néhány szót félreért, főleg olyanokat, melyekben magas frekvenciájú mássalhangzók szerepelnek (pl. szél helyett tél), később azonban a klasszikus időskori nagyothalláshoz hasonló kórkép alakul ki nála, akár idős, akár nem.

A zaj okozta halláskárosodást gyógyítani nem lehet, csak a hallókészülékes rehabilitáció jöhet szóba. Elsődleges megoldás a megelőzés!

 

A Microsonic Labor Kft. termékpalettáján mindkét eszközcsoport megtalálható.

 

A legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldás az OMMF minősítéssel is rendelkező Silencium ipari zajvédő füldugó, mely 30,9 dB-es átlagcsillapítással rendelkezik. Zajos munkahelyeken ideális, feltűnő színe miatt használata könnyen ellenőrizhető. Ugyanezen termék opciójaként rendelhető a hallójárati kivitelű, zsinór nélküli, kimélyített profilú füldugó, mely alváshoz, illetve sisak vagy fültok alatt is kényelmesen viselhető.

Igényesebb megrendelőink számára ajánljuk a szimpla vagy dupla filterrel választható Sound Defender füldugókat, melyeket hallójárati vagy fülkagyló kivitelben gyártunk. A Silenciumhoz képest előnye, hogy nem zárja el teljesen a hallójáratot a hangok elől, kellő védelem mellett biztosítja a beszéd és a figyelmeztető hangok meghallását. A fentebb említett termékek kiváló hallásvédők az erdőgazdaságban, fafeldolgozó iparban zajos munkakörnyezetben dolgozók számára.

A változó zajkörnyezetben - üzemekben, gyárakban, kereskedelemben, közlekedésben, szolgáltatásban - munkát végzők számára kínáljuk az Ala-Noise-X nevű terméket, melynek filtere a felhasználó által, kis kulcs segítségével igazítható az éppen aktuális zajkörnyezethez. A háromféle beállítás mindegyike a beszédfrekvenciákra helyezi a hangsúlyt.

Speciális igényeknek felel meg az ER akusztikai hallásvédő rendszer, melynek legfőbb sajátossága a lineáris csillapítás. Ennek köszönhető, hogy zenészek körében igen népszerű, hiszen teljesen torzításmentes, olyan, mintha lehalkítanák a zenét. 9, 15 és 25 dB-es filter választható hozzá. A filtert a felhasználó is ki tudja cserélni, ezért gyakran előfordul, hogy próbára kisebb, koncertre nagyobb csillapítású filtert használnak a művészek.

A közelmúltban cégünk egy új, aktív zajvédő termékkel jelent meg a piacon, mely például vadászat közben az impulzusszerű zajbehatás káros következményeitől óvja meg viselőjét, míg csendes környezetben a kellő hallást biztosítja. A hirtelen, nagy intenzitással fellépő hang hatása még nagyobb pusztítást visz végbe a receptorsejtekben, mint a tartós, alacsonyabb intenzitású zajé, ezért ennek a védőeszköznek a szerepe rendkívül fontos lesz.

Amennyiben a halláskárosodás már kialakult, korszerű, digitális Beltone típusú hallókészülékeinket hívjuk segítségül, melyeket számítógépes programozással szabunk testre a hallásveszteség és az életstílus figyelembe vételével.

 

Zajvédelmi termékeinket minden esetben egyéni füllenyomat alapján készítjük.

 

Kérjük, keressen bennünket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

 

Microsonic Labor Kft.

központ:1111 Budapest, Bartók B. út 46. (bejárat a Lágymányosi utca felől)

szaküzlet: 1114 Budapest, Bartók Béla út 41. (bejárat a Ménesi út felől)

Telefon: (1) 209-6490, e-mail: microsonic@microsonic.hu

www.microsonic.hu

(x)

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.