FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-02

A LULUCF határozati javaslat CEPF és CEI-Bois kritikája

Vélemény az üvegházhatású gázoknak a földhasználatból, a földhasználat-megváltoztatásból és az erdőgazdálkodási tevékenységekből eredő kibocsátására és abszorpciójára vonatkozó elszámolási szabályokról és cselekvési tervekről szóló határozat tervezetre.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

LULUCF* néven emlegetik az Európai Bizottságnak ezt a 2012. március 12-én tett végleges javaslatát:

(határozati) Javaslat

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

az üvegházhatású gázoknak a földhasználatból, a földhasználat-megváltoztatásból és az erdőgazdálkodási tevékenységekből eredő kibocsátására és abszorpciójára vonatkozó elszámolási szabályokról és cselekvési tervekről.

Ennek szövege magyarul és angolul.

 


 

az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége

 

Az európai erdőtulajdonosok olyan ösztönzőket javasolnak, melyek segítségével az erdészeti szektor fokozhatná a szénnyeléshez és a klímaváltozás fékezéséhez aktív hozzájárulását.

 

Az erdészeti termelékenység javítása, valamint az emisszió-intenzívebb azonos célú anyagok fával és fatermékekkel helyettesítése kulcs tényezők ahhoz, hogy az európai erdők segíthessék a klímaváltozás fékezését. Ugyanakkor a Bizottság javaslatában van néhány elem, amely e kedvező folyamatot hátráltathatja. Ezt mutatja be a CEPF véleménye. (pdf, angol)

 

E véleményből:

Az európai erdőtulajdonosok aggódnak az erdőgazdálkodással kapcsolatos megállapítások miatt. Bár ez nem a jogszabálytervezeti szövegrészben szerepel, az erdők szénelnyelésének alapelveivel nagyon ellentmondásos az a javaslat, hogy növelni kellene a meglévő erdők vágásforduló időartamát, hogy kerülni kell a tarvágást, valamint hogy az erdőket zavarásmentes (gazdálkodás nélküli) erdőkké kellene alakítani. Csak az aktív erdőgazdálkodás biztosítja hosszú távon az optimális szénelnyelést. Továbbá az erdők a széntároláson túl sok más teljesítményt is nyújtanak, amit a klímaügyekkel foglalkozó politikákban el kell ismerni. Továbbá alapvető, hogy respektálni kell a tényt: az erdőgazdálkodási gyakorlatot nemzeti és regionális szinten kell eldönteni a jövőben is.

A Bizottság a tagországoknak kötelező LULUCF Akciótervet javasol. Ugyanakkor az erdészeti politika szubszidiáris (önkéntes nemzeti hatáskör) az EU-ban, tehát nincs lehetőség a kötelező LULUCF Akciótervekre. Továbbá miközben nincs megállapodás szerinti közös célja a LULUCF szektornak, kérdéses, hogy mi is lenne az Akciótervek feladata.

Továbbá attól lehet tartani, hogy a Bizottság az ENSZ Klíma Konvenciójában (UNFCCC) elfogadottakra szeretne jogszabályt alkotni, amivel szemben világossá kell tenni, hogy a Bizottság nem változtathatja meg az UNFCCC-ban rögzített országspecifikus referenciaszinteket.

Az európai erdőtulajdonosok ösztönzőket kérnek, melyek lehetővé teszik, hogy az erdészeti szektor növelhesse szénelnyelő kapacitását. Az aktív erdőgazdálkodás, Európa erdeinek használata, a fa és fatermékek fokozottab használata az EU klímapolitikájának alappillérei kell legyenek.

Olyan egyensúly kell, amely biztosítja az erdők vitalitását és és az erdő-szektor versenyképességét.

(A CEPF-nek Magyarországról a MEGOSZ a tagja.)

Forrás: CEPF 2012-05-18


 

CEI-Bois, az Európai Faipari Szövetség

 

A CEI-Bois teljesen támogatja a fatermékek mint szénnyelők figyelembevételét a klímaváltozásfékezésével kapcsolatos elszámolásokban.

Általánosan elfogadott, hogy globálisan az ÜHG kibocsátás mintegy 20%-áért felelős az erdőterületek csökkenése és földhasználat változása. Ez azoban nincs jelen Európában, az európai erdők semmi szín alatt sem szénkibocsátók. Az európai erdők területe évente 834 ezer ha-ral nő (EU27: 581 e ha), a növedéknek csak 60%-a a kitermelés, a 24 milliárd m3 lábonálló fakészlet az EU éves CO2 kibocsátásának mintegy hétszeresét tárolja lekötött szénként.

A LULUCF hatástanulmány, a LULUCF számbavételének közleménye és a határozati javaslatot kísérő indoklás (memoradnum) megvilágítja a fatermékek előnyeit és a faipar klímaváltozás mérséklő képességét. Világos információ található benne az építőfa több évtizedes széntároló szerepéről, a fatermékek és az újrahasznosított fa - melyek helyettesíthetik a betont, az acélt és a műanyagot - fokozott használatának klímaváltozást mérséklő hatásáról. Azonban ezt az információt csak a kísérő indoklás (memorandum) és az egyéb mellék dokumentumok tartalmazzák, nincsenek a határozat tervezet jogszabályi részében, ami alól egyedül a preambulum (7) pontja a kivétel.

Az ipar képviselői egyetértenek Hedegaard Klíma Akció Biztossal, hogy ez a kezdeményezés lehetővé teszi majd további részletezettebb politikák elkészítését nemzeti és EU szinten, hiszen a szén a fatermékekben rendkívül hosszú ideig tárolható.

A CEI-Bois támogatja a LULUCF szektor ÜHG kibocsátásával kapcsolatos számbavételi és akció tervek kidolgozását. Kihagyott lehetőség lenne, ha a javaslat kodifokált szövege nem utalna az erdészeti szektor szerepének jelentőségére, ahogy az a kísérő iratokban megjelenik. A CEI-Bois ezért konkrét szövegjavaslatot is tett a tervezethez. Továbbá több fogalmat is pontosan definiálni kell, köztük különösen a "föld-feletti biomasszát", tisztázni kell, hogy ennek nincs közvetlen kapcsolata az "energia célú biomasszával".

A CEI-Bois üdvözli a javaslatot, támogatja annak gyors elfogadását annak érdekében, hogy a fatermékeket figyelembevegyék az EU klímapolitikájában.

(A CEI-Bois-nak a FAGOSZ 1992-től tagja. A 2 oldalas teljes CEI-Bois véleményt a tagi körlevéllel kaptuk, ennek kivonata a fenti. A FAGOSZ tagajainak ezt az anyagot titkárságunk kérésre szívesen megküldi.)

 


 

Európai Államerdészeti Szövetség, a nyereségérdekelt állami tulajdonú vállalkozásokat és ügynökségeket képviseli, melyek tartamos erdőgazdálkodást és fatermelést folytatnak.

E szervezetnek magyarorsuági tagja nincs. Honlapján a legfrissebb állásfoglalása ma 2012. március végi, így e témáról nincs is közleménye.

 


 

FATÁJ kigészítés:

*LULUCF = Land-Use and Lan-Use Change and Forestry = földhasználat és földhasználat-változás és erdészet. Leírása a Wikipedia-ban. Ezt a rövidítést már 2001-ben is bejáratottan alkalmazták a COP7 határozatban. A LULUCF az üvegház-gáz leltár egyik szektora. A fogalom a Kiotoi Egyezményből és annak megvalósítási törekvéseiből következett.

Szerk.Ford.Tömör: Mőcsényi M.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.