FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-04

Az Erdőbirtokossági Társulatok tagjainak kiadott fajárandóságokkal kapcsolatos haszonbérleti szerződések adómentessége

Az Erdőbirtokossági Társulat saját nevében és kockázatára nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerűen, ellenérték fejében termelő vagy szolgáltató tevékenységet végez, azonban kizárólag erdőgazdálkodási és a tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó célzattal. Ilyen erdőgazdálkodási tevékenységnek minősül többek között az erdészeti szaporítóanyag gyűjtése és előállítása, az erdőtelepítés, erdőfelújítás, az erdőnevelés és erdővédelem, valamint a haszonvételek gyakorlása.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A társulat tagja a társulati vagyonból való részesedés arányában részesül a gazdálkodás eredményeiből. Ha a kiadásokat a társulat bevételei nem fedezik, a tagokra járulékot lehet kivetni. Felértékelődött a fa, ezáltal az erdőgazdálkodás szerepe. A fa iránti igény növekedése magával hozta a szabályozás erősödését. Adatokat kell szolgáltatni az erdészeti hatóság részére. Erdőtervben kell rögzíteni az erdő fenntartására, védelmére valamint az erdei haszonvételekre vonatkozóan megállapított jogokat, kötelezettségeket.

 

A társulat tagjai a tulajdonukban lévő földterületet pénzért vagy természetbeni juttatásért az Erdőbirtokossági Társulat használatába adhatják, mely haszonbérleti szerződés keretében valósul meg. A társulat haszonbérleti szerződést köt a tagokkal, azonban nemcsak társulati tagokkal, ugyanis a kisebbségben maradt tulajdonosok kötelesek tagként belépni a társulatba. Főszabály, hogy a társulat használatában nem lehet olyan erdő, mely nem a tagok tulajdonában áll. A haszonbérleti szerződés alapján a haszonbérlő meghatározott terület vagy más hasznot hajtó dolog időleges használatára és hasznainak szedésére jogosult, és köteles ennek fejében haszonbért fizetni. A haszonbér a felek megállapodása szerint pénzben vagy természetben jár.

 

Az Erdőbirtokossági Társulatoknál a haszonbérlet jellemzően tűzifa formájában kerül kiegyenlítésre. Törvényi előírás alapján az erdőgazdálkodónak adatot kell szolgáltatnia az erdészeti hatóság részére, hogy az erdő fenntartására, védelmére, valamint az erdei haszonvételekre vonatkozóan megállapított jogokat és kötelezettségeket az egyes években milyen módon és mértékben kívánja érvényesíteni vagy teljesíteni, ezért a fakitermelésen kívül külön gondot kell fordítani az erdő tisztítására, újratelepítésére is. A személyi jövedelemadóról szóló törvény a termőföld bérbeadásával kapcsolatos adózást szabályozza. A termőföldről szóló törvény termőföldként kezeli többek között azt a földrészletet, amelyet a település külterületén az ingatlan nyilvántartásában erdőként tartanak nyilván.

 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a termőföld, így az erdő haszonbérbeadásból származó bevétel adómentes, ha a haszonbérlet időtartama az 5 évet eléri, függetlenül attól, hogy az ellenérték pénzben vagy terményben kerül megfizetésre. A fában kiadott földbérleti díj a bérbeadási tevékenység ellenértéke, így ezen a címen általános forgalmi adó köteles.

Forrás: NAV 2012-06-26

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.