FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-05

Kiszáradt a Fátyol-vízesés

A hosszú, tartós szárazság miatt eltűnt a víz a szilvásváradi Fátyol-vízesésből. A harmadik lépcső elnyeli az addig csörgedező patakot, a víz pedig több száz méterrel lentebb, a Szikla-forrásnál tör újra a felszínre. A kirándulók így ezekben a napokban nem láthatják a turistacsalogató vízesést.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Fotó: Kovács István

A hőhullám és a hetek óta tartó aszály miatt extrém természeti jelenségekkel kell szembesülnünk: kiszáradt Magyarország legszebb fátyol-vízesése a Szalajka-völgyben. A Szalajka-forrás 450 méter magasan tör fel egy hatalmas barlangrendszerből. Átlagos vízhozama 70 liter/másodperc, a legsúlyosabb csapadékmentes időszakban viszont mértek már 3 liter/másodperc vízmennyiséget is. Utóbbitól még messze van a jelenlegi helyzet, bár a látvány lehangoló, a meder több pontján szinte egyáltalán nincs víz.

 

Kéne egy kis eső...

Egy jelentős zápor, vagy néhány napos esőzés után helyreáll a rend és újra "beindul" a Szalajka-völgynek ez a látványossága - nyilatkozta a hvg.hu-nak az Egererdő Zrt. vezérigazgatója, dr. Jung László kiemelte: a karsztvizek sajátossága, hogy kisebb vízhozam esetén a föld alatti víznyelők vezetik le egy barlangrendszerbe a patakok vizét, amely aztán egy másik ponton ismét a felszínre tör. Ez történik most a Szalajka-völgyben is, a jelenség pedig nem egyedi, hiszen már többször előfordult hasonló. Arra azonban ritkán volt példa, hogy a Fátyol-vízesés alsó kétharmada teljesen kiszáradjon.


Fotó: Kovács István

A Szalajka-völgy apropóján megemlítette, hogy jól halad a két, összesen közel 600 millió forintos pályázat kivitelezése, amelyek során már megépült a felső végállomás épülete és bővült a Szabadtéri Erdészeti Múzeum, de több műtárggyal is gazdagodik a kedvelt, évi félmillió vendéget fogadó kirándulóhely. A projektek átadását ebben az évben tervezik.

A vezérigazgató az aszály számlájára írja a Mátra és a Bükk fenyőinek pusztulását is. Az értékes fák a csapadékhiány miatt foltokban száradnak ki és megjelennek rajtuk a másodlagos kártevők. A beteg fenyők kivágásával igyekeznek útját állni a fertőzés elterjedésének.

 

A pisztrángok még bírják

A pisztrángtelep tavaiban, medencéiben fickándozó halak még láthatóan jól bírják a lecsökkent vízhozamot, idáig a levegőztető szivattyúkat sem kellett beindítani a rendkívül oxigénigényes halaknak.

Egyelőre minden rendben van, pánikra azért sincs ok, mert a patak vízszállítása rendkívül változó - mondta Sáfrány László pisztrángtenyésztő. Előfordult már ennél alacsonyabb vízállás is, de a hideg, oxigéndús, kristálytiszta víz akkor is kedvező volt a halak számára. Néhány medencét már lezártak - azok a békanyáltól bezöldültek -, hogy így biztosítsanak nagyobb átfolyó vízmennyiséget a halállománynak. Mivel évek óta főként feldolgozott formában - füstölve, sülve stb. - értékesítik a szilvásváradi pisztrángot, ezért inkább a törzsállomány és az 1-2 éves kis halak medencéire ügyelnek jobban.


Fotó: Kovács István

Forrás: hvg.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.