FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-13

Praktiker - egyelőre marad hazánkban az áruházlánc

A magyarországi áruházakat egyelőre nem érinti a közgyűlés kilábalási terve - mondta az MTI tudósítójának Harald Günter, a súlyosan eladósodott Praktiker szóvivője, hozzátéve: a 234 németországi Praktiker áruház közül 120 a Max Bahr hálózat részeként működik tovább, a veszteséget termelő áruházakat pedig bezárják.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Arról azonban nem beszélt a szóvivő, és délutánig a cég honlapján sem tették közzé, hogy fejcserékről döntöttek a barkácsláncs szerda éjszakába nyúló közgyűlésén. Ezúttal Kay Hafner és Ebbe Pelle Jacobsen esett ki a felügyelő bizottságból. Velük ötre emelkedett azon csúcsvezetők száma, akik egy éven belül dicstelenül hagyták el pozíciójukat.

 

Ráadásul Hafner, aki május 15-én lett az igazgatótanács elnöke, csupán augusztus 13-ig marad ebben a pozícióban. Az fb ugyanakkor két új tagot kap, mégpedig a cég kilábalási tervét korábban elvető legnagyobb részvényesi csoport képviseletében.

Azután, hogy részben elfogadták a kulcsrészvényesek követelését - akik az egész felügyelő bizottságot leváltották volna -, a részvényesek alapkezelőjét képviselő Isabella de Krassny igent mondott az általa korábban elvetett restrukturálási tervre. Pedig az éppen megbízói - az osztrák Maseltov befektetési társaság és a Semper Constantia bank együttesen 16 százalékos részesedéssel rendelkező szövetsége - érdekeit sértheti.

A Praktiker menedzsmentje által támogatott kilábalási terv szerint az amerikai Anchorage befektető csoport egy 60 millió eurós tőkeemeléshez kötve 85 millió eurós hitelt ad a Praktiker részvények 15 százalékának vételi opciójáért. Ezt Isabella de Krassny azért kritizálta, mert akkor nem a Maseltov és a Semper Constantia lenne a Praktiker legnagyobb részvényese.

Ez a két befektető - amellett hogy tőkeemelés révén növelni kívánta együttes szavazati arányát -, márciusban követ dobott a tóba azzal, hogy javasolta a kelet-európai leányvállalatok eladását, ami 50-70 millió euró bevételt hozhatna a csoportnak. A fenti kompromisszum révén úgy látszik, lekerült a napirendről a kelet-európai leányvállalatok eladásának terve.

 

Megszenvedte a vihart az árfolyam

Tegnap 9 százalékot zuhant a Praktiker részvények árfolyama, ahogy jöttek a hírek a közgyűlésről. Pedig a papírok az egy évvel ezelőtti 4,2 euróval szemben így csak is 1,34 eurón kezdték a szerdai napot. Az éjszakai kompromisszumot követően azonban csütörtök reggel - a szerdai 1,22 eurós mélypontot követően - már 1,43 euróval kezdett a papír.

 

Az első negyedévben 12,1 százalékkal 155,2 millió euróra esett a Praktiker kelet-európai leányvállalatainak forgalma és úgy tartották, csupán miattuk nőtt a csoportszintű negyedéves adózott veszteség a bázis ötszörösére, 76 millió euróra. Régiónk nyolc országában 107 áruház tartozik a céghez. A 19 áruházában már csak 1100 főt foglalkoztató magyar leányvállalat vesztesége tavaly 50 százalékkal 3,4 milliárd forint fölé nőtt. A likviditást a cég a konszernen belüli kölcsön felvételével biztosította.

 

A tegnapi viharos közgyűlésen azonban csak a részvényesek ismételt kérdésére derült ki, hogy nem csupán Kelet-Európa a hibás a veszteségekért: ha a céghez tartozó Max Bahr áruházakat nem számítjuk, a 234 németországi Praktiker üzlet közül csak 72 hozott pénzt az elmúlt évben, és a csoport vesztesége elérte az 555 millió eurót. Ez volt a harmadik év, amit veszteséggel zárt a cég.

Nem is csoda, hogy Isabella de Krassny a közgyűlésen azt is hangsúlyozta, hogy az általa képviselt kulcsrészvényesek, kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy átvegyék a cég vezetését és minimum 55 millió euró áll a rendelkezésükre, amit további 30 millióval meg is toldhatnak.

 

És az sem csoda, hogy azzal nyitotta meg a közgyűlést Kay Hafner, az igazgatótanács elnöke, hogy "most a túlélésről van szó". Markus Schürholz, a konszern pénzügyi vezetője pedig azzal fenyegette a részvényeseket, ha elutasítják a szanálási programot, a vállalat lényegében fizetésképtelenné válik. Ebben az esetben a cég részvényeinek jegyzése nulla közelébe zuhanna - közölte. A tanácsadók valamint az igazgatóság tagjai viszont milliókat visznek haza. Amint a közgyűlésen kiderült, Thomas Fox, akit hét hónap után májusban menesztettek a vezérigazgatói székből, naponta 5000 eurót keresett. Ugyanakkor rávették a szakszervezetet és a német alkalmazottakat, hogy mondjanak le a prémiumról és a karácsonyi jutalomról. Így a cég 52 millió eurót takaríthat meg a személyi jellegű ráfordításokon.

Két hónapja azonnali hatállyal felmentették a Praktiker igazgatótanácsa két tagját és akkor lett a tanács elnöke Kay Hafner. A vállalatcsoport a rosszul megválasztott árleszállítási stratégia, illetve a fogyasztói hangulat romlása miatt került nehéz helyzetbe külföldi piacain. Sajtóhírek szerint nem csoda, hogy a tavalyi első fél éves számokat látva egy éve lemondott Wolfgang Werner, a Praktiker AG vezérigazgatója, pedig a felügyelő bizottság kérte, legalább addig maradjon, amíg az utódját megtalálják. Az utód lett a napi 5000 eurót kereső Thomas Fox.

Forrás: vg.hu

Kapcsolódó FATÁJ írások:

Magyarországi barkácsláncok 2011-es eredményei (2012-07-06)

Több Praktiker áruház alakul Max Bahrrá (2012-05-15)

Halmozza a veszteségeket, de marad a Praktiker (2012-04-13)

Kivonulhat a Praktiker Magyarországról + cáfolat (2012-03-28)

Sürgős hitelre szorul a Praktiker (2012-01-24)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.