FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-18

MOME DEMO tábor: ahonnan a jövő designerei indulnak

Lezárult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által szervezett DEMO egészségtudatos design és művészeti tábor a Királyréten. A tábort követően az alkotások egy részét a győri Győrkőcfesztiválon állították ki, ahol a HINTALÓ újabb, hivatalosan akkreditált rekordot döntött: 2696 embert hintáztatott meg 9 óra leforgása alatt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A MOME DEMO Tábor zárórendezvénye és az elkészült művek bemutatása igazi élményt jelentett még a sok kiállításon és bemutatón edződött közönség számára is. A különbség más eseményekhez képest az volt, hogy az egész bemutató telített volt humorral és vidámsággal. Az esemény kezdetén, a divatbemutatón felvonultak a gyerekek mini-kollekciói, amelyek a divathetek haute-couture show-it idézték fel, különösen az erdei állatvilágot felelevenítő maszkokkal kiegészítve. A divatbemutató után megtekinthettük a fából készült ékszereket, amelyek a zsűri szerint bármelyik design vásáron megállnák a helyüket. Mindkét kollekció arról tett tanúbizonyságot, hogy friss szemlélettel és fantáziával egyszerű anyagokból is lehet nagyszerűt alkotni.

Az építész-formatervező workshop Huszár András és Berta Barna DEMO szakmai koordinátorok vezetésével bemutatta fából készült Padintáit, amelyek használat közben a vidámparkot idézik fel leginkább, hiszen hintázás közben magasra repítik a rajta játszókat. A stop-motion animációs filmek, amelyek nem mindennapi technikával ismertették meg a gyerekeket, valóban lenyűgözőek voltak, szinte szóhoz sem jutott a zsűri, amikor meglátták a gyerekek által készített több részes anyagot. A fotó-workshop vezetője, Turós Balázs elmondta, hogy a gyerekek hamar ráéreznek az analóg technikára és valóban, gyönyörű felvételeik tanúskodnak a fiatalok különleges látásmódjáról.

 

A szilikát workshop, Erdei Viktor vezetésével, Gaudi stílusát idéző csobogót készített Zsolnay csempék felhasználásával. A jelenlévők közül ezt többen szívesen hazavitték volna a kertjükbe. Szintén a faépítészeti workshop keretében készült el Szőke Gábor Miklósnak, a tábor vendég-szobrászművészének vezetésével a rá oly jellemző falovak kisebb verziója, a Hintaparipa, amely HINTALÓ társával együtt a DEMO Tábort követő napon Győrbe vágtatott, hogy világrekord-kísérletet tegyen Magyarország legnagyobb gyerekrendezvényén, az 5. Győrkőcfesztiválon.

A Győrkőcön a táborban készült interaktív szobrokat, a Padintákat is bemutatták. A DEMO Tábor hírét Szőke Gábor Miklós szobrászművész és Huszár András építész közös art & design játszóterükön öregbítették, amely a jövőben megvalósításra kerülő vidámparkjuk próba verziójának tekinthető.

A játszóteret a Hinták Földjének nevezték, ahol 4 Padinta, 1 gálya, a Hintaparipa, a 11 méteres óriás HINTALÓ, egy Hintayo és további két korábbi hinta sorakozott fel.

A rendezvényen akkreditált rekord született, amely szerint a monumentális HINTALÓ hivatalosan is megdöntötte az országos rekordot, mint az ország legnagyobb emberi erővel működő hintalova, melyen a számlálás szerint 9 órán belül 2696 ember hintázott.

A DEMO (Design és Egészség Modell) Tábor szervezői fontosnak tartják, hogy a gyerekek találkozzanak a design különböző területein tevékenykedő szakemberekkel, akik közelebb hozzák a tervezés, építészet és a művészet világát az új generációhoz, ezért is bírt nagy jelentőséggel, hogy a zsűri elismert szakemberei elfogadták a meghívást. A DEMO tábor célja, hogy bemutassa a gyerekeknek azt, hogy mivel foglalkozik egy designer, hogy a kreatív játékokon és a különböző workshopokon keresztül megismerjék saját tehetségüket és közelebb kerüljenek a vizuális- és tárgykultúrához, hogy a mi leszel, ha nagy leszel? kérdésre egyre több gyerek szájából hangozzon a válasz: Designer!.

 

A táborban résztvevő 9-14 éves korosztály a változatos és különleges programok által közvetett módon részese a környezettudatos életmódnak. A DEMO új közösséget hoz létre, tehetségeket fedez fel és egészséges életmódra nevel. A játékokhoz és kerettörténethez kreatív hátteret a MOME szakterületeiről érkező, káros szenvedélyektől mentes hallgatók és diplomások biztosítják. Az immár közösséggé fejlődött DEMO a pályázatnak köszönhetően újabb tehetségeket fedezett fel, akik bekerültek az Egyetem tehetséggondozó programjába. A MOME Könyvtárának kilenc intézménnyel van együttműködése, így a táborok, a havi szakkörök és tehetséggondozás által már százhúsz gyerek adhatja a nagy kérdésre azt a választ, hogy ő bizony designer szeretne lenni.

A Hintaparipa és a négy Padinta faanyagát a Jaf Holz Ungarn Kft. szponzorálta. A Reisser-csavart és a Remmers-festéket az Avasalat Kft biztosította.

 

A formatervező workshop porcelán részlegének a támogatója a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt volt. A tábort a GYEP Alapítvány támogatta.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

DEMO táborra legközelebb a Hello Wood alkotótábor junior rendezvényeként kerül sor július 15-21-ig.

 

Forrás: baudocu; I love wood

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.