FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-24

Gyémántfűz

Észak-Amerika északi térségében terem a gyémántfűz, amely bizonyos fűz fajok esetében gombatámadás okozta gyémánt alakú növekedési rendellenesség. Fafaragók, rusztikus bútorok készítőinek kedvelt alapanyaga. Érdekesség a fafélék, a fafelhasználás világából.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Érdekesség a fafélék és a fafelhasználás világából.

 

 

A gyémántfűz olyan fűz, melynek fáján ismétlődő gyémánt-alakú deformáció van, színeltéréssel. Ezt legtöbbször gombatámadás okozza (Valsa sordida és feltehetően más gombák), amely ragyássá teszi a növekvő palástot. A gyémántfűzt nagyra tartják a fafaragók, a bútorkészítők az erősen kontrasztos színei (vörös és fehér) és az alak szabálytalansága miatt.

Legalább 6 olyan fűz faj van, amely hajlamos a gyémántosodásra. Amelynél a leggyakrabban előfordul: Salix bebbiana (Kanada, É-USA), továbbá: S. pseudomonticola, S. arbusculoides (Alaszka, Kanada), S. discolor (É-Amerika), S. scouleriana (nyugat-É-Amerika) és S. alaxensis (É-Kanada, Alaszka). Tehát Észak-Amerika északi, észak-nyugati vidékén honos fűz fajokról van szó.

A gyémántosodás nem egy bizonyos határozott terület sajátja. Ha egy helyen az egyik facsoportban előfordul, gyakori, hogy ugyanott más csoportokban pedig nincs. Bár a legtöbben úgy ismerik, mint a boreális északi erdő-vidékek jelenségét, találtak már ettől sokkal délebbre a Missouri vidékén is.

A gyémánt ragya úgy keletkezik, hogy a gombatámadás helyétől elfelé nő erősebben a fa. Villás elágazásnál, nagyobb ágon, vagy a főtörzsön is előfordul. Ha az ág vagy törzsszakaszon egymáshoz közeliek a fertőzési helyek, a gyémánt alakok egymásba futhatnak. A gyémánt alakok változó habitusúak: hosszúkásabba vagy tömzsibbek.

A gyémántfűz nagyszerű megjelenésű faanyag, melyben örömét leli minden fafaragó, vagy famegmunkáló. Használhatják korlátoszlopnak rusztikus stílusú épületen, vagy asztallábnak.

Wikipedia

Készítenek belőle sétabotot is. (Ezen a helyen 50-100 USD körüli áron adják a gyémántfűz sétabotok darabját. A képen látható 96 USD.)

 

Egész lépcsőházat be lehet rendezni vele.

 

Ez egy idősebb ember készletéből minta. Már abbahagyta a gyémántfűz aktív gyűjtését, de a készletéből - ha érte megy a vevő - lehet még vásárolni. Ugyanő nyír botokkal is foglalkozik. A honlapja www.sticksite.com nyitóoldalán közli, hogy június 20-án rákot állapítottak meg nála és szeptember 20-ra jósolta az orvos a halálát, ezért most mindenét, így a bot üzletét is el akarja mielőbb adni. Sőt ugyanott blogot indított, ahol minden nap ír magáról, az üzletről. Félelmetes.

 

Az interneten böngészve még számos olyan (főleg amerikai és kanadai) honlapot lehet találni, ahol gyémántfűz botot, sétabotot, bútort és egyéb terméket találhatunk és vásárolhat az érdeklődő. Pl. wupensticks.com, diamondwillowdreams.com, stb.

 

Nos, ennyit a gyémántfűzről.

Gyűjtötte, szerkesztette: MM.
A képek a hivatkozott oldalakról származnak.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.