FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-08-03

Fa ünnepet rendeztek Bakonybélben

Immár ötödik alkalommal rendezték meg július 14-én szombaton a Bakony szívében fekvő Bakonybélben a Faünnep Csoda-Fa-Falván elnevezésű egész napos rendezvényt, melyet a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület és a Bakonybéli Szállásadók Baráti Köre szervezett.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Magas-Bakony hegyeinek ölelésében fekvő Bakonybél élete elválaszthatatlan a természettől, az erdőtől, a fától. A 17. században betelepült lakosság - megművelhető mezőgazdasági terület hiányában - a háziiparból élt. Életük egybefonódott a tájjal: favágók, faszerszámkészítők, szénégetők, mészégetők töltöttek heteket-hónapokat az erdőn. Nemcsak ismerték, hanem szerették, becsülték, tisztelték isa természetet, a bakonyi táj egyediségét és szépségeit. Ma a háziiparból vállalkozói tevékenység lett, az erdőn töltött munkás napokat felváltották a gyalogtúrák. Ami nem változott, az a hagyomány. A régi kor emberének életét felelevenítő tárgyak, eszközök ma múzeumi kiállítási tárgyak és a népművészeti alkotóknak köszönhetően él a hagyomány. Az elmúlt és élő hagyományt szeretnék bemutatni minden évben a Faünnepen Csoda-fa-falván, Bakonybélben, egy minden korosztályt megszólító programmal.

A látogató a faluház előtti téren, illetve a faluházban kezdhette az ismerkedést a Bakonnyal. Az előtérben a zirci Természettudományi Múzeum anyagából láthattak a Bakonnyal kapcsolatos kiállítást, valamint Czeglédiné Budai Katalin bútorfestő alkotásait tekinthették meg. A nagyteremben fantasztikus bakonyi természetfotókat vetítettek ki projektoron. A téren egész nap zajlott a faművesek bemutatója és vására.

A programok a faluban több helyszínen zajlottak, trófea- és kőzetbemutatóval, korabeli faműves szerszámok és munkafolyamatok bemutatójával és kézműves foglalkozással is találkozhattak a kilátogatók.


A faünnepre Gyapay László zánkai fafaragó is elhozta termékeit. Egyre nehezebben él meg, egyre kisebb a kereslet. Hetven napot tölt vásárokon, valamikor az üzletek helybe jöttek a termékeiért (Fotó: Varga Domokos Péter)

A Gerence völgyében a faluháztól Odvaskőig tartó túrán állomásokat rendeztek be, különféle programokkal. Lehetőség nyílt állatsimogatásra, a gyerekeknek akadálypályát, valamint speciális talicskatoló akadálypályát kellett leküzdeni, másutt drótkötélpályán áthaladni, majd íjjal és csúzlival célba lőni. A belső nagyréten a Bakonyerdő Zrt. erdészeti bemutatója jelentett látnivalót. Az erdészeti gépeket működés közben lehetett megtekinteni, magaslesről élni át a vadászok helyzetét. Az elfáradt túrázókat a faluházhoz visszaérve kulturális programok várták: fellépett a Lábita Színház és a Pápai Fúvószenekar, este Érdi Tamás adott zongorakoncertet.

 

Forrás: OEE; Napló-Online

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.