FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-08-10

Látványban erősít a Sziget a Hello Wood alkotóival

A 20. jubileumi Szigeten a szervezők minden eddiginél tudatosabban alakították a fesztivál tereit, látványvilágát. Ebben partner a Hello Wood, amely 2011-ben mutatkozott be először a fesztiválon, és a monumentális fainstallációknak köszönhetően rögtön nagyon népszerű lett a látogatók körében.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Hello Wood egy összművészeti műhely, ahol építész, formatervező, filmes, fotós, tipográfus, animációs, tájépítész és újmédiás diákok dolgoznak együtt szakmájuk sikeres képviselőivel, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Ez az a közösség, ahol egy pályakezdő felteheti a koronát a portfóliójára, ahonnan az alkotásai nem a fiókba, de neves kiállításokra és a médiába vándorolnak. A Szigetet megelőzően fejeződött be a Hello Wood 2012-es alkotótábora, ahol a 200 fős csapat egy hétig azon dolgozott, hogy kreativitását kis hevesi, nógrádi és borsodi közösségek hasznára fordítsa. A táborban készült alkotások egy része bemutatásra kerül a Szigeten. Mindeközben körülbelül 5 héten keresztül 80 Hello Wood önkéntes lázasan építkezett a Hajógyári Szigeten is, kifejezetten a fesztivál részére készült észbontó installációk létrehozásán.

 

A Colosseum egy olyan centrális fókusz-pontja a Szigetnek, amely minden oldalról nyitott, így minden irányból vonzza a látogatókat. Az építményt Pozsár Péter építész a fenntarthatóság jegyében tervezte több mint 700 raklapból és 4 m3 fából a fesztivál idejére. A rögzítési technikának köszönhetően a raklapok a Sziget után ismét eredeti funkciójuknak felelnek majd meg. Az 5 méter magas tér külső átmérője 20 méter, belső átmérője 18 méter. Becslések szerint az installáció súlya közel 20 tonna.

A nem mindennapi látvány Szőke Gábor Miklós szobrászművész hatalmas állat-szobraival egészül ki. Mint ahogy azt a szobrászművészet rock-sztárjától megszokhattuk, ez a tér is saját Dante nevű dobermannja köré épített magán-mitológájának színterévé vált. Az épületet két oldalról Dante őrei vigyázzák, és már a bejutás is különleges élmény: Dantéban bízva hagyjuk magunkat felfalni és miután lenyelt minket bent vagyunk a Colosseumban. A helyszín egy másik őre a Szakácsi Tigris, amelyet a művész a Hello Wood alkotótáborban csapatával együtt a mélyszegénységben élő Szakácsi település részére készített. A Tigris ideiglenesen bemutatásra kerül a Szigeten, hogy hírét vigye a gyönyörű kis falunak. Szakácsi dombok között elhelyezkedő 183 lelkes település. A művész célja az volt, hogy olyan szobrot tervezzen, amely a közösség védelmét szolgálja és amely összehoz embereket.

A Colosseumban különleges fénymechanikai élménnyel készült a Demo Node és a Drót Egyesület. Az alkotók Moholy, Paik, Malina és Kepes nyomán elindulva kezdek el foglalkozni az analóg létrehozható látványok világával. A Colosseum-projekthez mini, kinetikus installációkat terveztek diavetítőkbe és írásvetítőkre.

 

A Sziget vizuális kultúráját gazdagítja a Huszár András és Mechle Balázs tervei alapján falécekből készült Tojás, amelyben szabadon meditálhatnak az OTP Bank Világzene Party Nagyszínpadhoz látogatók. A tojás 6 méter magas és 5 méter átmérőjű és körülbelül 15-20 személy tartózkodhat benne. A tojás megépítésének legizgalmasabb része az volt, hogy egy sablonra vékony, fél centiméteres, illetve egy centiméteres előre áztatott léceket hordtak fel, amelyek kiszáradva felvették a sablon formáját. A tojás inspirációját a Sziget 20. születésnapja adta, avagy a tervező szavaival élve: "Mi volt előbb? Tyúk? Tojás? Sziget?"

Pozsár Péter tervei alapján készült a Tornádó a Sziget összművészeti helyszínén, a KultúrZónában. Az installáció 4 m3 fából épült, körülbelül 8 méter magas és 9 méter átmérőjű. A 7 konzolos karon körülbelül 40 fúvóka van, amely a hőségben és bulizásban kimelegedett fesztiválozókat vízpárával hűsíti.

A Tornádó közelében épült fel Huszár András, Mechle Balázs és Nagy Nándor építészek alkotása a Lounge pihenőhely, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgatók alkotásai egészítenek ki lampionokkal és szalag installációval. A szatén szalagos installáció alkotóinak, a Prehuman Syndicate csoport tagjainak, Mindák Gergelynek és N. Iván Katának célja az igényes művészet becsempészése a hétköznapi élet tereibe. A fás ligetben stilizált csermelyként különböző irányokból érkező színes szalagkötegek áramlanak a lombok között, egyszerre mozduló, áramló, lélegző mintázatként, természetközeli, letisztult formákkal. A szalagok jelképezik a különféle emberek, kultúrák párhuzamosan zajló, egyéni, mégis közös történetet alkotó, egy irányba mutató útját, az egymásra találást, az együtt áramlást, az egy közegként rezdülést. A Lounge kényelmes, kellemes tartózkodóhely a bor, fröccs és pálinka szerelmeseinek.

A Hello Wood alkotótáborban készült Úszóház installáció a Lázbérci víztározóról kerül át a Szigetre. A Nagy Nándor, Szabó Bulcsú és Huszár András vezetők és csapataik által épített alkotás eredeti funkciója a fürdőházak hagyományának megújítása, azonban szárazföldön is különleges térélményt biztosít a látogatóknak. A kívülről doboz, belülről organikusan változó fa alkotás 8 méter x 4 méter x 3 méteres.

A Hintapark az ország első ART játszótere, vidámparkja, ahol Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész közös munkái értelmezik újra a klasszikus hinták, hintalovak világát. Ezen a helyszínen látható az ország hivatalosan is legnagyobb méretű, emberi erővel hintáztatható Hintalova, amely a bejegyzett rekord szerint 2696-an tudnak hintázni egy nap alatt.

A Huszár András tervei alapján készült Hintayon akár 70 ember is tud egyszerre hintázni 0-90 éves korig. A hintát két ember is mozgásba tudja hozni és úgy van kialakítva, hogy bármilyen magasra is repít, teljesen biztonságos.

 

Szintén a Szigetre költözött Katyi Ádám tipográfus és Ertsey Donát és Karcis Gábor újmédiás csoportvezetők tervei alapján, a Hello Wood alkotótáborban készült Hypnotype spirál anamorfózis, ami felismerhetetlenné torzított képeket jelent, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá. Az elemeire bontott WOOD betűk szemből nézve válnak olvashatóvá. Az installációt az újmédia workshop speciális mapping vetítés showjának keretében mutatják be a Szigeten.

Szintén a Szigetre szállították a Hello Wood alkotótáborban Jancsó Áron és csapata által épített Hello-mászókát, ami - ahogy a neve is mutatja - egy birtokba vehető felirat, ülőhelyekkel az egyes elemeken.

A Hello Wood minden nap 12 órától kezdődően építészeti és tipográfiai workshopokra hívja a fesztiválozókat, akik a szakma nagyjaival szelidíthetik a fát és a betűket a Hello Wood zónában.

 

Az építményekhez és installációkhoz a Jaf Holz Ungarn Kft. biztosította a faanyagot. DHL Supply Chain raklapokkal és szállítással segítette, hogy a Hello Wood installációi megvalósuljanak a Szigeten.

sajtóanyag, Forrás: Hello Wood

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.