FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-08-14

Nem bakot lőttek - hivatásos vadászok versengtek

Az érsekcsanádi lőtéren mérték össze tudásukat Magyarország hivatásos vadászai. A vadászversenynek már nagy hagyománya van hazánkban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az országos  versenyre a megye legjobbjai juthattak be. A két nap alatt az elméleti és gyakorlati tudásukat bizonyíthatták be a résztvevők. Agyagkorongokat kellett eltalálniuk sörétes puskával a vadászoknak a verseny első napján.  Egy másik állomáson egy bádogból készült mozgó rókára lőttek, az volt a célpont. A vadászversenynek már nagy hagyománya van hazánkban. Amikor a 90-es évek végén megalakult a vadászkamara, a törvény kötelezővé tette a hivatásos vadászok továbbképzését a megyékben. Akkor döntötték el, hogy verseny is szerepeljen a rendezvények között, ahol a vadászok bebizonyíthatják tudásukat. Ezt eleinte évente, majd két évente rendezték meg.

 

Feiszt Ottó - elnök, Országos Magyar Vadászkamara:
Minden megyében van egy válogató verseny, illetve egy megyei hivatásos vadász verseny, és annak az első helyezettje kap lehetőséget arra, hogy a megyéjét az országban képviselje, és hát most itt a 19 megyéből 18 versenyző itt van, és még a tavalyi első három helyezett is ilyenkor meghívást kap, tehát összesen most 21 versenyzőnk van.

 

A vadászok kétféle puskával lőnek, sörétessel és golyóssal. A versenyen is ezeket kellett használniuk. Előbbivel repülő vagy futó apró vadakra, például fácánra, vadkacsára vagy mezei nyúlra vadásznak. A versenyen ezzel a puskával a korongokat kellett eltalálniuk. A nagyobb vadakra pedig a golyós puskát használják. Kolozsi Géza Pest megyét képviselte Érsekcsanádon.

 

Kolozsi Géza - hivatásos vadász:
Van nálunk egy megyei válogató verseny, ahol önkéntes jelentkezési alapon lehet ezen részt venni, és én fontosnak tartom a szakmai megmérettetést, és jelentkeztem a megyei versenyre, és onnan tovább jutottam az országosra.

 

A Gemenc Zrt. jelentős vadászterülettel rendelkezik az állami erdőgazdaságok között, ezért nagy megtiszteltetésnek érezték, hogy ők rendezhették meg az idén a versenyt.

Fodermayer Vilmos - Gemenc Zrt. Pandúri Erdészetének vezetője:
Abban látom ennek a szerepét, hogy mondjuk a Magyarországon vagy akár Európában híres vadászterületek adnak egy-egy versenynek helyszínt, hogy olyan hivatásos vadászok, akik az ország távoli pontjairól jönnek, ilyen helyre, mint mondjuk a Gemenc Zrt., akkor azért olyan létesítményekbe, olyan vadgazdálkodást folytató területeken vehetnek részt egy-két napig, ahova esetleg más esetben nem jutnának el.

 

A második napon elméleti és gyakorlati tudásukról adtak számot a vadászok. Az összesített eredmények alapján Csongrád megye indulója szerepelt a legjobban, a 2.  3. helyen pedig  a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkező vadászok végeztek.

---*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*---

A hivatásos vadászok kétévente megrendezett országos versenyén az előkelő ötödik helyen végzett a Bakonyerdő Zrt. munkatársa, Vizi Norbert.

 

A hivatásos vadászok országos versenyét kétévente rendezik. Az idei soros eseménynek a Gemenc Zrt. és az OMVK Baranya Megyei Területi Szervezete volt a házigazdája. Veszprém megyét Vizi Norbert, a Bakonyerdő Zrt. farkasgyepűi erdészetének munkatársa képviselte, a megyei küldöttséget Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő balatonfüredi erdészetének igazgatója, a Veszprém megyei Vadászkamara hivatásos alelnöke vezette.

A kétnapos verseny lövészettel kezdődött. A második nap tartották meg az elméleti versenyt, a kitöltendő teszt vadászat, vadgazdálkodás, természetvédelem, vadászati kultúra témaköréből állt. A gyakorlati feladatok között trófeabírálat, vadászati álattan ragadozómadár-, koponya-, nyom-, hullaték-, növény-, vadászkürtszignál-, és lőszerfelismerés szerepelt.

A résztvevők tudása rendkívül kiegyensúlyozott volt, így a helyezések igen szoros küzdelemben dőltek el. A megyénket képviselő Vízi Norbert az ötödik helyezést érte el, úgy, hogy ő lett idén a Dunántúl legjobb hivatásos vadásza!

Forrás: Bajai TV; NaplóOnline

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.