FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-08-30

Lincshangulat Szombathelyen

Balhéba fulladt a keleti városrész fóruma, melyet a Falco Zrt. szervezett azzal a céllal, hogy a gyár fejlesztési eredményeiről tájékoztassák az ott élőket. A lakókat azonban nem ez érdekelte, így a rendezvény három perc alatt ért véget. Utána lincshangulat alakult ki, egy óra múlva azért valamelyest közeledtek az álláspontok.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Mire fel az egy milliárd?

A Nyitra Utcai ÁMK kapuját 17 óra 5 perckor lépjük át, nem könnyű ugyanis eligazodni a keleti városrészen. Feltűnő, hogy több lakó jön ki velünk szembe sietősen, ekkor kezdünk el azon gondolkodni, vajon elmaradt-e a rendezvény. Ahogy belépünk az iskola aulájába, megdöbbentő kép tárul elénk, a városrész prominens arcai indulatosan csapkodják a székeket, miközben szitokszavakat nem spórolva szidják a Falco Zrt-t, és egy bizonyos Novák urat.

Ekkor derül ki, elkéstünk, három perc alatt véget ért ugyanis a rendezvény. Történt ugyanis, hogy Novák Tibor,  a Falco Zrt. igazgatóságának elnöke, csupán a gyár legújabb beruházásáról óhajtott nyilatkozni, egyéb kérdésekre nem kívánt válaszolni. A keleti városrész lakói pedig feldühödötek, mint mondták, őket nem érdekli a jelen addig, amíg a régi problémákat meg nem oldják. Azt is nehezményezték, hogy a gyár egy milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott úgy, hogy közben a zajszint terhelést továbbra sem csökkentették. A Falco Zrt. és a keleti városrész lakóinak konfliktusáról majdnem egy éve részletesen foglalkoztunk többek között itt, itt és itt.


Fotó: Cseh Gábor

Alkohol pára, lincshangulat

Korábban is írtuk, a keleti városrész lakói bizony elszántak, és küzdenek, akár az oroszlán. Mondhatnánk azt is, hogy foggal és körömmel, no meg persze torokkal, merthogy nagy hangon balhéznak. "Legszívesebben pofán csaptam volna a Novák urat, annyira nem bírom a fejét" -mondta indulatosan az egyik lakó, míg egy másik azt nehezményezte, hogy a város vezetése nem képviseltette magát a rendezvényen.

A teremben alkohol pára, a folyosón lincshangulat. Mert nem túlzunk, ha azt írjuk, lincshangulat alakul ki a folyosón, miután néhány újságíró próbálja meg megszólaltani a gyár marketing munkatársát, aki maradt tartani a frontot. Aztán megjelenik Tér Lászlóné is, akit ma már méltón mondhatunk a városrész szóvivőjének, és azt nehezményezi, hogy Novák úr gyáván megfutamodott a lakók kérdései elől. A Falco képviselője szerint azonban nem erről van szó, csupán a sok indulatos ember nem hagyta az igazgatósági tanács elnökét szóhoz jutni, ezért is hagyta el a terepet.

 

Csak egy legény maradt talpon a Falcotól

Óriási hangzavar kerekedik, egy kis ízelítőt kaphatnak, ha megtekintik videónkat. "Önök most könnyen kiabálnak, hiszen sokan vannak, én itt egyedül állok önökkel szembe" -próbálta megtalálni a közös hangot a gyár szóvivője a "néppel." A nép képviseletében Tér Lászlóné azt javasolta, menjenek vissza a terembe, és folytassák ott, ahol abbahagyták, ám a szóvivő jelezte, neki erre engedélyt kell kérnie, hiszen nincs jogosultsága lakossági fórumot tartani. Pár perc telefonálás, majd a szóvivő kéri, fáradjunk be a terembe.

A lakossági fórum azonban elmarad, mivel az illetékesek a gyár részéről már elmentek. A Falco utolsó mohikánja bejelenti, még egy lakossági fórumot fognak tartani, meghirdetik a Savaria Fórumban, viszont arra kérik a lakókat, engedjék meg, hogy az első tíz percben a zrt. képviselői elmondják, amit szeretnének. Utána úgyis megindulhat a párbeszéd.  Annyira azért futja, hogy a lakók kérdéseit, kéréseit a szóvivő felírja, és ígéri, válaszolni fognak rá.


Fotó: Cseh Gábor

"Ha a Novák urat meglátom, már elborul az agyam"

"Csak ne a Novák úr jöjjön ide, mert ő mohácsi, sok köze nincs hozzánk, ráadásul olyan pökhendi, hogy az már elviselhetetlen" -mondja az egyik lakó, hozzáteszi, azt szeretné, hogy a Falco tulajdonosa látogasson el végre közéjük, felmérni az állapotokat. "Szívesen beengedem, akár még egy kávéval is megkínálom, megterítek neki a fűrészporos udvaron." -villantja meg  fanyar humorát egy hölgy. A szóvivő megsúgja, a tulajdonos a telepen lakik, így tisztában van a problémákkal.

Felszólal az a férfi is, aki miatt a balhé kirobbant. Történt ugyanis, hogy ő egy fényképet akart megmutatni Novák Tibornak, aki ekkor döntött úgy, sietve távozik a helyszínről. "Elnézést kell kérnem, de a Novák urat ha meglátom, már elborul az agyam." -mondja, és úgy véli, a most moderáló úrral sokkal szívesebben beszélnének, mert vele legalább szót lehet érteni.

 

Folytatás következik

A gyár képviselője megígéri, hogy a Falco folyamatosan tájékoztatni fogja a lakók képviseletét, (merthogy ilyen szervezet is alakult) ahogy azt eddig is tették. Végezetül egy erősen borgőzös leheletű úr hozzászólása teszi fel számunkra az i-re a pontot, aki a következőképp nyilatkozik: "Én arra szeretném megkérni a tisztelt gyárat, hogy biztosítsák nekem a lehetőséget, hogy a következő lakossági fórumra is eljöhessek. Mert össze fog dőlni a házam... A Falco felépítette ugyan a kerítést a házam elé, de a kamionok olyan gyorsan mennek, hogy le fognak omlani a falak. Kinek lenne az jó, ha én a következő lakossági fórumon nem tudnék itt lenni?" Hát igen, az senkinek nem lenne jó. Folytatás tehát nemsoká várható.

 

Huligán demokrácia

A demokrácia jó dolog. Például azért, mert a népkéviselet oly magas színvonalon valósulhat meg, mint nagyapám korszakában a szakszervezeti gyűléseken. Feministák, állatvédők, futball rajongók, Van azért ebben a sztoriban egy nagy adag gyűlölet. Mert én megértem a keleti városrész lakóit, én sem örülnék, ha a kertembe hozná a szél a fűrészport. Sőt, ez globális probléma, múltkor a Derkovits lakótelepen másztam fel egy kilenc emeletes ház tetejére, ahonnan szintén lehetett látni, hogyan kúszik be a városba a füst. De ennyi gyűlöletet, ennyi indulatot nem szabad ebbe vinni. Mert akkor a tudósítók azt írják, lincshangulat volt a városrészen. Holott nem történt más, csak az ott lakó kedves emberek nem kaptak választ jogos kérdéseikre, mert a Falco Zrt. igazgatósági elnöke úgy gondolta, hogy ezt megteheti.

Ebben a történetben szerintem senkinek nincs igaza. De ha nem csillapodnak a kedélyek, akkor tovább mélyül a szakadék. Mint a Fradi meg az Újpest között. Aztán a végén édes mindegy mi van, csak fejre ütnek ököllel, és kész. Addig meg füstölög mindenki. A kémény is, meg a lakók is.

 

Forrás: WestIndex

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.