FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-08-31

Egzóta fa alapanyagok - Keledang/Kenyérfa

A kenyérfa kézi megmunkálása nehéz, a szerszámok éle hamar kimegy. A bevágott deszkák felülete rostos kinézetű. Malajziában, ahol koporsót készítenek belőle, faragják is.

Keledang/Kenyérfa (artocarpus sp. pl., Moraceae család) A keledang és keledang babi név elsősorban Indonéziában és Malajziában használatos. Az a. lanceifolius és az a. anisophyllus a nemzetség más, hasonló fájú fajaival együtt még az alábbi gyűjtőneveken fordulnak elő: Sarawakon és Indonéziában selangking; Indonéziában tamgang és basang (a. anisophyllus, a. dadah, a. glauca és a. gomesianus); a Fülöp-szigeteken anubing (a. ovata), kalulot (a. rubrovenia) és malakubi (a. subrotundifolia). Említésre méltó fajok még az a. elasticus, a. fulvicorte, a. incisus, a. kemando, a. maingayi és az a. nitidus (lásd még: terap).

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Előfordulás

Az artocarpus nemzetségnek mintegy 50 faja terjedt el India, Thaiföld, az Andaman- szigetek, Szumátra, Kalimantán és a Fülöp-szigetek trópusi örökzöld erdeiben. Ide tartozik néhány olyan faj is, melyeket ízletes gyümölcsükért termesztenek: a kenyérgyümölcs (a. communis Forst.), jack vagy nangka (a. heterophyllus Lamd.) és a chempedak (a. integer Linn.). A haszonfát termelő fajokat eltérő ismertetőjegyeik alapján két csoportba sorolták be. Az első, ahova a keledang néven ismert faj is tartozik, adja a nehezebb és keményebb, világosbarna-barna fát, mely fény hatására besötétedik, sárga-sárga- barna szijácsa jól elkülönül a geszttől, átlagos légszáraz tömege 640 kg/m3 alatt van. A második csoport adja a világosabb és puhább terapfákat, melyeknek a színe sárga-világossárga-barna, fény hatására csak kevéssé sötétednek be, a szijács és a geszt nem különül el határozottan egymástól, átlagos légszáraz tömegük 640 kg/m3 alatt van. A keledangfa a vegyes dipterocarpus erdőkben szélesen elterjedt, de többnyire egyesével. Agyagos talajokon, akár meredek lejtőkön is, 600 m magasságig található meg. Számszerű előfordulását tekintve a keledangfa (elsősorban az a. lanceifolius) Malajziában a 15. helyen áll; részesedése a teljes fatartalékból azonban kevesebb, mint 1%.

Fa(növény) leírás

Az örökzöld, közepes nagyságú fa magassága legfeljebb 30 m, a haszonfahossz 10-15 m. A hengeres törzs átmérője átlagosan 50-70 cm, kivételes esetben ennél több is lehet. A törzsön gyenge gyökérfők vannak. A szabálytalan növésű korona félig nyitott, és sok kicsi ágból tevődik össze. A kéreg mély sötétszürke, nedves állapotban majdnem fekete, szórványosan világos zuzmóhelyek borítják, kicsi, szabálytalan, szorosan álló, lapos repedések vannak rajta. A gyökérfőkön ezzel szemben szorosan álló, lapos harántrepedések vannak. A külső kéreg nagyon vékony, és azokon a helyeken, ahol leválik, szabálytalan, barnás hegeket hagy maga után. A belső kéreg, mely majdnem a teljes kéregvastagságot (12,5 mm) adja, fakó és sárgásbarna, levegőn nagyon gyorsan besötétedik. Rostos és bőségesen választ ki fehér tejnedvet.

Fa(anyag) leírás

A fa mérsékelten kemény és nehéz, szilárdságban a kapurhoz hasonlítható. A geszt világosbarna-sárgabarna, gyakran olívazöld tónussal, fény hatására diószínűre sötétedik be. Az 5-7,5 mm széles szijács piszkosfehér-sárgásfehér és jól elkülönül a geszttől.

A rostfutás - esetenként nagyon erősen - csavart növésű. Harántmetszetben ezért a fának sávos rajzolata van. Textúrája mérsékelten durva, illetve durva lehet, de egyöntetű és van egy kis fénye. A fának nincs jellegzetes szaga vagy íze.

Az évgyűrűk homályosak, de szabad szemmel is láthatók, mert egy sötét színű rostzóna jelöli őket. A mérsékelten durva, kisszámú trachea 40-60%-a egyesével szétszórtan, a többi radiális párokban és csoportokban (max. 5-ös) van elrendeződve. A pórusok kerek-ovális alakúak. A tracheák telítettek és általában fehér alapelemeket tartalmaznak. A heterogén bélsugarak szinte kizárólag többrétegűek és közepes szélességűek. A rostok mérsékelten vékony, illetve mérsékelten vastag falúak. A parenchyma bőséges, kizárólag paratracheális, szárny alakú és helyenként egybefolyó. Elszigetelt, különböző koncentrációjú SiO2 zárványok és latexjáratok vannak benne.

A keledangfát magas sűrűsége és fény hatására nagyon sötét színe miatt nem lehet összetéveszteni az artocarpus nemzetség könnyebb és világosabb terapfáival. Összetéveszthető viszont a merbauval, mert mindkét fa sötétbarna és mindkettőnek szárny alakú parenchymája van. Az egyedüli megkülönböztető jegy a tracheában található alapelemek fehér színe, amely a merbau esetében sárga. Eltekintve a szórványosan előforduló foszlós béltől, a keledangfa messzemenően mentes a növekedési hibáktól. Átlagos légszáraz sűrűsége 670-800 kg/m3 között váltakozik, az a. lanceifolius és az a. anisophyllus esetében 915 kg/m3.

Feldolgozás és felhasználás

A keledangfa általánosságban véve kielégítően szárad. Csak kevéssé hajlamos a deformálódásra és a repedésre. A zsugorodás mérsékelt, a malajziai származékok esetében radiálisan 1,2%, tangenciálisan 1,7%. A fa kézi megmunkálása nehéz, a szerszámok éle hamar kimegy. A bevágott deszkák felülete rostos kinézetű. A megmunkálás nehézségét a csavart növés mellett a fahúzódottság is okozhatja, de keményfém-lapkás fűrészek használatával ez a probléma elhárítható. Malajziában, ahol koporsót készítenek belőle, faragják is. A gyalult felületek viszonylag simák és ennek megfelelő fényük van.

A keledangfa természetes tartóssága jónak mondható. Ez nagyon fontos, mert a geszt védőkezelése igen nehéz. A geszt ellenálló a termeszekkel, hangyákkal és fúrókagylókkal szemben. Lyctidafertőzés csak a szijácsot veszélyezteti. A rostokkal párhuzamos nyomószilárdság a friss, malajziai keledangfa esetében az adatok szerint 53 N/mm2. Ez nagyjából megegyezik a kapuréval, kissé nagyobb, mint teaké, és némileg alacsonyabb a nehezebb keruingétól. A fát a termelő országokban nehéz építőfaként használják külső és belső építésre, felhasználják a jármű-, csónak- és bútorgyártásban is, ahol nincs szükség sok kézi megmunkálásra. Nagy sűrűsége miatt hántolásra alkalmatlan, esetenként tetszetős késfurnér nyerhető belőle.

 

Kereskedelem (export-import)

A keledangfa az Európába irányuló exportban mindeddig nem játszott komoly szerepet, viszont Kínában már régóta kedvelt. A gazdaságilag kifizetődő mennyiségekben történő szállítás lehetősége korlátozott.

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/10. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.