FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-10

Az Erdő - megújult kormányzati-honlap

Megújult a kormányzati honlap: Az Erdő szeptember elején. Átfogó tájékoztatást ad a hazai erdőkről, az erdőgazdálkodásról, annak jogszabályi környezetéről, az e szakterülettel kapcsolatban lévő szervezetekről, fontosabb honlapokról.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

A www.erdo.hu honlap nevet még 2000. május elején regisztráltatta a VM jogelődje. Ez a cím immár átirányítással a http://erdo.kormany.hu helyre érkezik. A honlap fejkép fájlnevéből arra lehet következtetni, hogy már 2012. tavaszán kezdték el készíteni ezt a honlapot. Ugyanakkor "erdőgazdálkodás" szóra a Google figyelője szeptember 7-én jelezte először ezt a honlapot. Az OEE fürgébb volt, már szeptember 6-án írt róla.

Az Erdő kormányzati honlap most szeptember előtt több éven (2-3?) át gyakorlatilag változatlan volt. A honlap első bő 10 évében az időnkénti nekibuzdulások után a hosszú, változást nem hozó szünetek voltak a jellemzőek. Ugyanakkor számos hasznos információ és kapcsoló volt ott elérhető.

Most Az Erdő teljesen megújult és betagozódott a kormany.hu domain alá, pl. az aktuális híreknél láthatóan alkalmazva annak szerkesztési megoldásait. A honlap összefogottabb, jobban áttekinthető, mint az előző változat volt. A jogszabályi és támogatási környezet bemutatásában pedig sokkal aktuálisabb és teljesebb. Az új szerkesztés csinosabb megjelenést eredményezett.

 

(Zárójelben: Volt idő, amikor az ÁPV Zrt. szerette volna az erdo.hu címet megkapni, melynek akkor még nem volt tartalma, de a "kereslet" hatására lett. Így indult az erdo.hu 0.1 változata. Az ÁPV akkor erdészeti céljai javára akkor [2004. nyarán] végül az www.erdő.hu cím jött létre [igen, ékezetes é-vel], melyet a Mecseki Erdészeti Rt, ma Mecsekerdő Zrt. jegyzett és annakidején állami erdőgazdaságokat bemutató tartalma már nem látható, helyette a http://www.erdő.hu helyen a Mecsekerdő Zrt. régi honlapja látható. A www.mecsekerdo.hu helyen pedig 2012. 08. 15-től a Mecsekredő Zrt új honlapja található ma. Lehet hogy az erdő.hu hamarosan az új tartalmú mecsekerdo.hu-ra fog mutatni.

Emlékezetem szerint volt allamerdo.hu cím is, ami ma már szabad cím. Ugyanakkor 2010. decemberében regisztráltatta a Magyar Mezőgazdaság Kft. a www.allamierdo.hu címet, mely élő domain, de tartalma nincs.)

 

Visszatérve az erdo.hu honlaphoz:

 

Hasznos lett volna jelezni rajta, hogy ez az 1.0-ás változat mikor indult, illetve az aloldalakon megjelenő cikkeknél nem lenne baj, ha szerepelne a szerző neve. Ha pedig az adott témához az internetes állami adat- és tudástárban van forrás, vagy további kutakodásra alkalmas anyag, azt érdemes lenne kapcsolóval megmutatni. Az Aktuális ágazati hírek oldalon ez már nagyon jól megoldott.

A honlapon egyirányú a kommunikáció: az állam tájékoztatja tudásáról, üzeneteiről az érdeklődő közönséget, ahonnét nem vár választ vagy érdeklődést. A honlapon ugyanis e célra nincs egyetlen e-cím sem, de még üzenet, kérdés, szöveg küldő űrlap sincs. Ha lenne, nyilván rengeteg olyan kérdés és észrevétel érkezne, amivel foglalkozni nem nagyon férne bele a VM Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály munkatársainak kapacitásába.

Néhány aloldal még nincs feltöltve, bizonyára hamarosan ezeken a helyeken is lesz tartalom.

Míg a honlapon a természetvédelmi szemlélet erős jelenléte érzékelhető, addig a gazdálkodási, gazdasági szerep kevésbé kapott helyet. Pedig nagyon hasznos lenne a nagyközönséggel ismertetni, hogy a hazai erdők éves árbevételben, munkahelyek számában (erdőgazdálkodók, erdőkezelők és alvállalkozóik), az ipar számára átadott faanyag mennyiségében, jövedelemtermelésben, a költségvetéshez hozzájárulásban mit teljesítenek, hány családnak adnak megélhetést.

 

Gratulálok Az Erdő www.erdo.hu készítőinek: a lap jó és bizonyára hamarosan fejlődni fog, illetve remélhetően nem hagyják úgy magára, mint az előző változatot időnként egy-két évre.

Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.