FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-09-14

Világbajnok favágó Porváról - Répás Tamás

Húsz éve nem látott sikert ért el a Fehéroroszországban rendezett fakitermelő világbajnokságon Répás Tamás. A 22 éves, ifjúsági kategóriában induló porvai fiatalember a magyar válogatott tagjaként aranyérmet szerzett a lánckímélő darabolás versenyszámban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-onHarmincadik alkalommal rendezték meg a favágók, avagy hivatalos nevükön a fakitermelők világbajnokságát, amelynek idén augusztus végén a belorusz főváros, Minszk közelében található Raubichi adott otthont. Az 1970 óta megtartott viadal - amelynek külön érdekessége, hogy magyarok találták ki - az öttusa mintájára öt versenyszámból áll,  amelyek mindegyikénél fontos tényező az idő, de emellett még rengeteg dolgot pontoznak a bírák, meséli porvai otthonában a friss világbajnok Répás Tamás, aki kérésemre rögvest be is avat a részletekbe.    

 

-  Az első versenyszám során egy 35-40 centiméter átmérőjű, 20-25 méter maga fát kell kidöntenie a versenyzőknek a szintidőként megállapított három perc alatt. A nehézségét többek között az adja, hogy a fától 15 méterre a bírák letűznek egy karót, a cél pedig természetesen az, hogy azt találja el a kidőlő rönk, de emellett több adatot is mérnek. Minden alkalommal a házigazda ország választja meg, hogy egy meglévő erdőben tartja meg a versenyszámot vagy úgynevezett póznás döntést rendeznek. Utóbbi egyszerűbb, hiszen egy ágmentes, egyenes oszlopot kell a meghatározott feltételek mellett kidönteniük a versenyzőknek, s épp emiatt mindenki egyenlő esélyekkel indul, szemben az erdőben tartott versennyel - meséli Tamás, aki megjegyzi, hogy Fehéroroszországban egy meglévő állományt "ritkítottak" meg a 28 országból érkezett fakitermelők.

Második feladatként egy motorfűrészben kellett láncot cserélniük a résztvevőknek, persze időre. Tamás 14 másodperc alatt abszolválta a lánc cseréjét, de mint mondja, nagyon izgult, hiszen hazai pályán alig 10 másodperc alatt elvégzi a korántsem egyszerű műveletet. Külön érdekesség, hogy itt összeszerelt fűrészekkel kell végrehajtani a harmadik versenyszámot, a kombinált darabolást, s ha bármi probléma akad a munka során, pontlevonással büntetik a versenyzőt. A porvai vb-győztes által 30 másodperc alatt teljesített kombinált darabolás lényege egyébként, hogy bakokra fektetett fadarabokból kell egy-egy darabot levágni a zsűri által megjelölt helyen.

A fa tengelyére merőleges vágást alaposan megnehezíti, hogy a rönköket ferdén helyezik a bakokra, ráadásul félig alulról, félig pedig felülről indítva kell használni a fűrészt. A bírók ezt követően vonalzóval és fokmérővel felszerelkezve ellenőrzik a teljesítményt, s osztják bőkezűen a (büntető)pontokat.

 

Ezt követi a precíziós vagy más néven lánckímélő darabolás, amelyben Répás Tamás a világ legjobbjának bizonyult. Itt is két rönkből kell egy-egy maximum nyolc centiméter vastag korongot levágni, ám a fadarabok a padlóra vannak lefektetve, így a versenyzők térdelő helyzetben kénytelenek végrehajtani a feladatot. - Úgy kell levágni a korongokat, hogy minél kevesebbet hagyjunk meg a farönkből, ám az alatta lévő padlóhoz sem szabad hozzáérni. A munkát nehezíti, hogy a vastag fűrészpor réteg miatt pontosan nem látjuk hol tartunk a vágásban - mondja Tamás, aki a versenyszám 29 másodperce alatt az egyik rönkön 3,6 millimétert, míg a másikon 1,8 millimétert hagyott, azaz ennyire állította meg a fűrészt a padlótól. 

A viadalt a gallyazás zárja, amelynek lényege, hogy egy hat méter hosszú, tizennégy centiméter átmérőjű rönkre összesen harminc darab ágat erősítenek fel a versenybírák. - Ezeket kell a lehető leggyorsabban levágniuk az indulóknak, s öt milliméternél magasabb csonkok sem maradhatnak a fadarabon. Én 26 másodperc alatt teljesítettem, de itthon már 18 másodperc alatt is sikerült a művelet - mondja büszkén az U24-es korosztályban aranyat szerző fiatalember, aki már gyermekkora óta az erdő vonzásában él. Ezért is jelentkezett a soproni erdészeti középiskolába, ahol kedvet kapott a versenyzéshez, s több ízben is eredményesen szerepelt az iskolák közötti országos fakitermelő viadalokon. 

 

- Az egyik oktatóm, s egyben az edzőm ajánlására kerültem be a soproni Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány által szervezett válogatóra, ami a világbajnoki részvételről döntött. A korosztályomban sikerült megnyernem, így készülhettem a fehéroroszországi versenyre.

Több alkalommal edzettünk együtt Sopronban a válogatott tagjaival egy tanpályán, ám rengeteget gyakoroltam itthon, a hátsó kertben is a feladatokat - mondja a fakitermelőként dolgozó Tamás, majd büszkén újságolja, hogy példaképei, s egyben mentorai, a felnőtt válogatott tagjai is kiválóan szerepeltek a Raubichiben rendezett megmérettetésen. Bakó László a lánckímélő darabolásban a negyedik helyen zárt, Juhász István felnőtt egyéni összetettben az ötödik helyen végzett, míg a csapatversenyben az ötödik helyezést szerezte meg a magyar felnőtt küldöttség.  Ami a jövőt illeti, országos versenyeken és külföldi megmérettetéseken is szívesen indulna a porvai fiatalember, aki két év múlva Svájcban, a következő világbajnokságon is szeretne rajthoz állni, s persze eredményesen szerepelni.

 

A nemzetköz sportversenyekhez hasonlóan a fakitermelők világbajnoksága is komoly érdeklődés mellett zajlik. Ugyan a fadöntést egy erdőben tartották a belorusz szervezők, de a többi versenyszámnak egy erre a célra épített pálya adott otthont, amelynek oldalában lelátókat állítottak fel. Itt szurkoltak a 28 résztvevő ország versenyzőinek a nézők, akik kiváló hangulatot teremtettek Raubichiben. Vastaps köszöntötte a dobogós favágókat az eredményhirdetésen, s a himnusz is szólt vb-győztes aranyérmeseknek.

 

Forrás: NaplóOnline

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.