FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-09-17

Újjáéledő magyar-vietnámi erdészeti-faipari kapcsolatok

Az Erdészeti és Faipari Innovációs Társaság [korábbi nevén: Faipari Innovációs Társaság; továbbiakban: ERFATÁRS] 2006 évi munkatervébe felvette, hogy a közel harminc éve megszűnt magyar-vietnámi erdészeti és faipari kapcsolatokat a két ország szakemberei között újrateremti.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Még abban az évben az ERFATÁRS kezdeményezésére Hanoiban megszerveztük az "Első Vietnámi - Magyar Erdészeti és Faipari Konferenciát". A konferencia átütő sikere nyomán megélénkültek a szakmai kapcsolatok. Különösen inspiráló volt a magyar Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium [FVM] államtitkári szintű követően aláírt Megállapodás, melyben külön bekezdés [5. téma] foglalkozik az erdészeti és faipari együttműködéssel. Ez az okmány megteremtette a politikai hivatkozás lehetőségét a további közös munkához. Az ERFATÁRS  tovább dolgozott a közvetlen piaci szereplők egymásra találásán. Évente követték egymást a kölcsönös szakmai látogatások, tudományos konferenciák és így a vietnámi és magyar erdész, faiparos szakma fórumai újból kialakultak. Számos együttműködési megállapodás született -elsősorban oktatási és tudományos- területen.  

 

Talán kevéssé közismert, hogy a Magyar Külügyminisztérium speciális programmal az un. Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési [NEFE] politikájával segíti azokat a magyar nonprofit egyesületeket, melyek elsősorban a környezetvédelem és a szegénység elleni harcot tartják fontosnak külföldön végzett munkájukban. Inspirációnkra a Faipari Tudományos Egyesület [FATE] megpályázta a Vietnámra kiírt pályázati lehetőséget. Miután a FaTE elgondolása találkozott a NEFE program célkitűzéseivel először 2011-ben, majd 2012-ben dolgozhatott projektjeinek megvalósításán Vietnámban és Magyarországon.

A NEFE támogatás tette lehetővé, hogy két alkalommal összesen nyolc vietnámi szakember tanulmányozhatta hazánkban a biomassza felhasználásának különféle lehetőségeit. Sopronban az Egyetemen megtartott workshopokon magas színvonalú előadások és az azt követő vitákban alakíthatták ki nézetüket, mit érdemes hasznosítani Vietnámban a hazánkban látottakból. Álláspontjuk kialakítását segítette, hogy szintén a NEFE támogatásával Hanoiban is tudtunk workshopokat szervezni, melyekre nagy számban utaztak ki magyar szakemberek is. 

A segélypolitika szerves részét képezi, hogy az adott probléma feltárása és megismerése után a megoldások lehetőleg a magyar exportot élénkítsék. Természetesen nem egyszerű az  Ázsiában meglévő hatalmas konkurencia mellett exportot realizálni. Van azonban egy terület, melyet a NEFE támogatásával sikerül kiaknáznunk. Ez a tudás - export mely megvalósulási formája a technológia transzfer. Ennek keretében biomassza tüzelésű kazán és biomassza brikett prés közös fejlesztésének, gyártásának előkészületi munkái folynak. A magyar részről közreműködő cégek, nonprofit szervezetek sok olyan nehézséggel találják szembe magukat, melyekről eddig csak a marketing tankönyvek anyagában olvashattak.

Rendkívül céltudatos és igen kitartó munkára van szükség a siker eléréséhez. Valamennyien, akik e nagyszabású törekvés részesei lehetünk, köszönettel tartozunk a KüM NEFE programjának. Támogatásuk nélkül lehetetlen vállalkozás lett volna a technikai együttműködés területére lépnünk.

További információ: www.vnbiomass.hu

Dr. Apostol Tamás - címzetes egyetemi docens

Forrás: ERFATÁRS

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.