FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-26

Új német lombos-rönk osztályozási megállapodás

A Német Hengeresfa Kereskedelmi Keretmegállapodáshoz megjelent az első két végleges anyag, a lombosrönk osztályozási táblázatok, illetve a fajellemzők definíciója és mérése.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 


Foto: DFWR/Dr. Markus Ziegele

A júniusban Kasselben tartott előkészítő csúcstalálkozó után Német Erdőgazdálkodási Tanács [Deutsche Forstwirtschaftsrat (DFWR)] elnöke Georg Schirmbeck és a Német Faipari Tanács [Deutsche Holzwirtschaftsrat (DHWR)] elnöke Hubertus Flötotto szeptember 12-én Berlinben írták alá az új Lombos-hengeresfa Minőségi Osztályozási Megállapodást, mely az első része a Német Hengeresfa Kereskedelmi Keretmegállapodásnak [Rahmenvereinbarung über den Rohholzhandel (RVR) in Deutschland].

A DFWR és a DHWR a 2012-13. kitermelési és értékesítési szezontól javasolja az erdőgazdálkodóknak és a faiparnak, hogy az új követelményrendszer alapján dolgozzon. Ahol a kezdődő tárgyalásoknál és a futó éves szerződéseknél átmeneti időre van szükség, ott a 2013-14. kitermelési és értékesítési szezontól javasolt a követelményeket alkalmazni.

A tájékoztatást és oktatást az újdonságokról az érdekelt felek maguk oldják meg. Mikor a RVR egésze készen lesz, ahhoz központi oktatási segédanyag is kézül majd.

Következő lépésként a két brancs szakértői a további eredményeket a rönkkereskedelmi keretszerződés (RVR) általános részében fogják alapdokumentumként rögzíteni. Ezen túl a további szakértői csoport feladata a fenyőre a minőségi követelmények és az üzemi átvételi mérés végleges szövegének kidolgozása és annak a rönkkereskedelmi keretszerződésbe (RVR) integrálása.

 

Előzmények, háttér:

 

Mintegy 200 évvel ezelőttig, a tartamos erdőgazdálkodás elterjedéséig az erdei hengeresfát darabra vagy durva mennyiségi becslés szerint adták-vették.

Az iparosodással igény volt az erdei fa konkrétegyes felhasználó igényétől független általános célú méret és minőség szortírozására, osztályozására. A 20. század elejére a középátmérő szerinti méretszortírozás lett általános. Németországban 1936-ban vezették be a birodalmi faanyagmérési utasítást [Reichs-Holzmessanweisung (HOMA)], amit a háború után az NDK és az NSZK is egy darabig még alkalmazott Az NDK-ban 1965-ben, az NSZK-ban 1969-ben születtek helyette új szabályok. Az 1990-es újraegyesítéskor a hengeresfa kereskedelmi osztályozása c. törvény és annak Vhr-je, valamint a tartományi sajátosságok kiegészítő meghatározásai alapján dolgoztak tovább. [Gesetz über gesetzliche Handelsklassen für Rohholz (Forst-HKL Gesetz) mit der entsprechenden Verordnung (Handelsklassenverordnung) und länderspezifischen Zusatzbestimmungen]

A Forst-HKL törvény alapja az 1969. évi 68/89 közöspiaci irányelv volt. Az EU Parlament és Tanács a 2006. szeptemberi, 2006/0178 számú deregulációs döntésével azonban ezt a közöspiaci irányelvet - mint feleslegest - 2008. végével hatályon kívül helyezte. Ezzel a német nemzeti Forst-HKL törvény is automatikusan hatályon kívül került 40 évi használat után. Ugyanakkor számos érv volt amellett, hogy a régi helyett a hengeresfa kereskedelem segítésére új mérési, szortírozási és osztályozási keretmegállapodás jöjjön létre.

Ezért közösen kezdeményezte a Német Erdészeti Tanács és a Német Faipari Tanács a Hengeresfa Keretmegállapodás létrehozását, aminek kidolgozását a Faértékesítési Alap [Holzabsatzfonds (HAF)] finanszírozza a 2007-ben indított projekt keretében.

 

A már elkészült ajánlások:

 

Az RVR projekthez 2008. elején indították a www.rvr-deutschland.de honlapot, amelyen megtalálható a fentiekben ismertetett megállapodás, valamint a már elkészült két elem:

RVR Sortiertabellen Laubholz (Lombosfa osztályozási táblázatok)

RVR Anlage 4: Definition und Messung der Holzmerkmale (A fa-jellemzők definíciója és mérése)

 

A keretmegállapodás nevében a Rohholz = hengeresfa, feldolgozatlan fa szerepel, ugyanakkor a fenti kapcsolókon elérhető anyagok egyértelműen csak a rönkkel foglalkoznak és az osztályozási táblázatok a konkrétumokat csak a tölgy és bükk fafajokra írja le.

Erdőgazdálkodóknak, fakereskedőknek és faiparosoknak mindenképpen érdemes a fenti osztályozási táblázatot és a 14 oldalas fajellemzőket leíró anyagot tanulmányozni. Az utóbbi fényképekkel nagyon szemléletesen mutatja be, hogy mely fajellemzőkről van szó, és azokat hogyan kell mérni. (Nekem nagyon tetszik, hogy nem "fahibákról", hanem "fajellemzőkről" van szó.)

 

Hamarosan elkészülnek a további fafajokra és más szabályokra vonatkozó előírások is, melyek a 2013-14. szezontól bizonyára már elterjedten járatosak lesznek, de lesz aki már most a 2012-13. szezonban is e szerint fog dolgozni. Így a Németországgal fakereskedelmi kapcsolatban lévőknek érdemes lesz e folyamatot és a fenti honlapot nyomonkövetni, a folyamatosan megjelenő előírásokat megismerni.

 

Megjegyzés:

 

Ausztriában pedig az 1973. évi, többszöri kiadást megélt Osztrák Fakereskedelmi Szokványokat (Österreichische Hilzhandelsusasnsen, OHU) 2006-ban, tehát már igencsak EU időszakban felújítva, átdolgozva ismét kiadták, ami azt mutatja, hogy az időközben megjelent hengeresfa és fűrészáru EU szabványok (melyeket itthoni használatra honosított az MSZT) mellett a nemzeti szokványok tovább élnek. (Az 1973. évi OHU az 1985. évi utánnyomása alapján a FAGOSZ kiadásában magyarul is megjelent.)

 

Lényegében ennek (a nemzeti szokvány továbbélésének) megfelelőjét láthatjuk Németország esetében is.

Forrás: steirischerwal.at, forstpraxis.de, rvr-deutschland.de

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.