FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-09-27

Bemutatkozik a soproni LIGNEUM Látogatóközpont

A Nyugat-magyarországi Egyetem Látogatóközpontja, a LIGNEUM szeptember 28-án, pénteken a Kutatók Éjszakáján nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A projekt részleteiről kérdeztük a projekt felügyeletével megbízott Prof. Dr. Albert Levente rektor-helyettes urat és Pakainé Dr. Kováts Judit docens asszonyt, a Ligneum megálmodóját, a Ligneum megvalósítását menedzselő NymE FMK kari felelősét.

A.L. A Ligneum Látogatóközpont megépítéséhez a Zöld Egyetem program infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen elnevezésű pályázat biztosította a szükséges forrást. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programhoz kapcsolódó TIOP-1.3.1-07/2 pályázattal közel öt milliárd forint támogatást nyert az egyetem, amit a stratégiai céljaink megvalósításához szükséges infrastrukturális háttér bővítésére használtunk fel. Az egyetem több karát és campusat érintő komplex projekt keretében Sopronban megépült a legkorszerűbb eszközökkel ellátott Természeti Erőforrások Kutató Központ (TEKK) mintegy 6600 m2 alapterületen, és a tudomány népszerűsítését felvállaló LIGNEUM Tudományos Látogatóközpont, Szombathelyen megújultak a Természettudományi Karhoz tartozó laboratóriumok, Mosonmagyaróváron korszerübbé váltak a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar oktatási épületei és laboratóriumai, Győrben az Apáczai Csere János Karon létrehoztunk egy tudástranszfer teret, beépítettük a főépület teljes tetőterét és kialakítottunk egy multimédiás hallgatói teret. A Ligneum megálmodója Pakainé Dr. Kováts Judit docens asszony, aki az "álmának" kivitelezésében is oroszlánrészt vállalt.

A sok tudományos fejlesztés mellett, honnan jött az ötlet a Ligneum létrehozására?

P.K.J.:Körbenézve a világban látható, hogy számos helyen méltán népszerűek és nagy hagyományai vannak a tudománynépszerűsítő látogatóközpontoknak. Kanadában és Európában több helyen is kiemelt témaként kezelik az erdőt és a fát. 2008 őszén fogant meg a gondolat, hogy egyetemünket is fejlesszük ezen a téren, hiszen minden lehetőségünk adott volt hozzá. A Botanikus Kert, mint kiváló környezet, hatalmas szakmai tudás és ismeretanyag, továbbá mindennek a mozgatórugójaként a vágy, hogy ezt minél több emberrel megoszthassuk.

A Kőszegen létrehozott Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont ugyancsak jó példáként szolgált kezdeményezésünkhöz. A Zöld Egyetem szellemiségéhez és hagyományainkhoz híven vágtunk bele abba a nagyszabású, közös munkába, amelynek eredményeként megszületett a Ligneum. Úgy véljük, az egyetem oktatói, neves professzorai, belső építészei, a kivitelezők és a grafikusok együttműködése nyomán sikerült egy olyan egyetem- és tudománynépszerűsítő családbarát teret kialakítanunk, amely egyúttal Sopron városát is gazdagítja. Alapvető céljaink között szerepelt az is, hogy ne pusztán szakmai, hanem "turisztikai terméket" is alkossunk.

A.L. Szándékunk volt, hogy szakmai és tudományos rendezvényeknek, előadásoknak, kiállításoknak és tréningeknek is megfelelő teret alakítsunk ki a Látogatóközpontban. Nagy öröm, hogy máris kipróbálhattuk "élesben" a Ligneumot mint konferencia-helyszínt. A szeptember 10-11-én lezajlott 5. Lombosfa Konferenciára 12 országból érkeztek előadók és résztvevők. Rendkívül pozitív visszajelzéseik alapján elmondhatom, hogy nem csak a konferencia tudományos színvonalát és példaértékű szervezését, de a helyszínt is méltatták, csodálattal adóztak szakmai színvonala, formai és esztétikai kivitelezése előtt. Gratuláltak a Ligneumhoz cégvezetők, egyetemhez kapacsolódó vállalkozások, magánszemélyek is. Izgatottan várjuk, hogy a Kutatók Éjszakáján milyen fogadtatása lesz a Látogatóközpontnak.

Mi fogadja a családokat, diák-csoportokat a Ligneumban?

A.L.: A Ligneum az egyetem mind a tíz karához szervesen kapcsolódik, hangsúlyt fektettünk arra, hogy a látogatók megismerkedhessenek az egyetem szakjainak specialitásaival, oktatói és hallgatói sikereivel, kutatási eredményeivel. A kiállító területeken jelenleg kiemelten az erdővel és a fával kapcsolatos ismereteket népszerűsítjük, az Erdőmérnöki Karhoz és a Faipari Mérnöki Karhoz méltóan magas szakmai színvonalon. A jövőben a többi kar is lehetőséget kap önálló kiállítások szervezésére. Korszerű, kreatív módon mutatjuk be az erdőt, mint földünk legösszetettebb ökoszisztémáját, kiemelten az erdőgazdálkodáshoz, vadgazdálkodáshoz és természetvédelemhez kapcsolódó változatos témaköröket. Az erdő alkotóelemeinek interaktív bemutatása mellett modelleztük a benne zajló ökológiai, gazdálkodási folyamatokat is. Ezeknek a témaköröknek az interaktív, kreativitást fejlesztő és főképpen érdeklődést kiváltó és fenntartó bemutatásában ötletgazdaként és EMK Kari felelősként Dr. Varga Tamás múzeumigazgató magas szintű munkát végzett.

A faépítészeti stílusok, különleges fák és fatermékek, a fában rejlő végtelen felhasználási lehetőségek bemutatásával a látogatókkal megismertetjük a faanyagot, mint az egyik legsokoldalúbb alapanyagot és megújuló energiaforrást.

Nem pusztán a kisdiákok és a "laikus" felnőttek számára jelenthetnek ezek érdekességet. A központ egyes állomásai, mint pl. az interaktív terepasztal - "erdőtől a fűrészüzemig" -, a rönkfák felvágásának, a magyar erdők világának és a fa felhasználhatóságának bemutatói, a szakmai gyűjtemények hallgatóink számára is hasznosak lesznek. A Látogatóközpont oktatási helyszín is.

Melyek a Látogatóközpont főbb elemei?

P.K.J.: íme felsorolás szerűen néhány fontosabb elem:

- "Fák élete" - interaktív növényélettani, szervezeti, ökológiai és klíma bemutató

- "Edőtől a fűrészüzemig" - interaktív terepasztal

- "Erdő és vad" - vadgazdálkodás és vadászati bemutató

- "A magyar erdők világa"

- Fűrészmalom, gatter modell, a rönkfák felvágásának bemutatása

- Különleges fák az erdőben

- Különleges fatermékek

- A csodálatos fa

--> A faanyag meghökkentő műszaki tulajdonságainak interaktív bemutatása

- "A fa új életei" - interaktív faanyag felhasználási bemutató, a faanyag sokoldalú hasznosíthatóságának bemutatása több állomáson, faépítészet, bútorok, hangszerek, játékok.

 

Fafaj felismerő játék, fából készül játékok, faépítészeti stílusok, makettek, ismeretterjesztő kisfilmek várják a látogatókat. Több érintőképernyős információs eszköz segíti az ismeretek átadását. Emellett egyértelműen a Ligneum egyik fő attrakciójának nevezhető, az élethű nagyságú tölgy modell is, amelyen vezérlőpulttal működtetett kijelzőkön mutatják meg a fa életfolyamatait a gyökérzónában, törzsben, levélben egyaránt.
Méltó helyre kerülhetett végre benne a kibővült Selmeci Gyűjtemény is, mindannyiunk nagy örömére.

A.L. A Ligneum a természet szeretetére ösztönöz, megismerésének gyönyörűséges kalandjára hív fel, a környezet és a természet védelmének parancsoló szükségességére tanít. Sajátos lehetőség szakjaink népszerűsítésére, az egyetemen folyó oktató nevelő munka, kutató-fejlesztő és innovációs tevékenység különleges, látogatóbarát bemutatására. Meggyőződésünk szerint Sopron egyik fő turisztikai látványossága lesz.

 

Ami elengedhetetlen információ még: a nyitva tartás és a belépődíjak.

P.K.J.: Kedd kivételével minden nap 10 órától 17 óráig tart nyitva a Ligneum, amelyet azonban különböző eseményekre (konferenciák, tréningek) is bérbe adunk. Három éves korig a belépés díjtalan. Gyermekek, nyugdíjasok, fogyatékkal élők számára 500 Ft, felnőtteknek 900 Ft a belépődíj, de jelentős kedvezményeket adunk fogyatékkal élőknek, családoknak és diákcsoportoknak. A Nyugat-magyarországi Egyetem minden dolgozója, oktatója és hallgatója számára a belépés ingyenes.

 

FATÁJ


Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.