FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-10-08

A fertődi Esterházy-kastély parkjának fejlesztése, a Lés erdő rekonstrukciója

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és Fertőd Város Önkormányzata közös konzorciumában helyreállítják a fertődi Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részét, az úgynevezett Lés-erdőt. A projekt megnyitó rendezvénye október 1-én Fertődön az Esterházy-kastélyban volt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és Fertőd Város Önkormányzata közös konzorciumában helyreállítják a fertődi Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részét, az úgynevezett Lés-erdőt. E munka 15+250 millió Ft-os projektjének megnyitó rendezvénye volt október 1-én Fertődön az Esterházy-kastélyban.

A projekt az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 


A park sugaras (lúdláb) allé rendszere a Lés-erdőben.

 

A projekt konzorciumát a Kisalföldi Erdőgazdaság Zr.t vezeti, így Orbán Tibor vezérigazgató nyitotta meg az eseményt. Utána Dr. Zumbok Ferenc, az Esterházy-kastély kormánybiztosa köszöntötte a megjelenteket. Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója vezette az eseményt és ő is köszöntötte a résztvevőket. Végül Kocsis Ferenc, Fertőd Város polgármestere is üdvözölte az egybegyűlteket.

 


Dr. Zumbok Ferenc, Kocsis Ferenc, Orbán Tibor, dr. Varga Kálmán.

A Lés-erdő a Magyar Állam tulajdonában, túlnyomórészt a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., kis részben pedig a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében áll. Az egyik allé önkormányzati tulajdon.

 

A projekt ismertetője szerit:

A Lés-erdő a 18. században vált a park részévé "mulatóerdőként". Mária Terézia és Esterházy Fényes Miklós herceg más vendégei napokat töltöttek el a mulatóházakkal,profán templomokkal, szökőkutakkal és egyéb látványosságokkal ékesített területen, melyen több ezer fából álló, a környező tájba kifutó fasorokat ültettek. A kastély erkélyétől induló, majd az erdőn keresztül futó allék képezték a mulatóerdő vázát, s adták a "magyar Versailles" világraszóló dimenzióit. A részben a 18. században, részben a 19-20. század fordulóján ültetett fasorokból az erdő területének csökkenése ellenére ma is több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométer allé létezik, ami Schönbrunn kivételével egyedülálló Közép-Európában. A tervezett beavatkozások a parkrész legfontosabb és legveszélyesebb állapotú elemeinek, az évtizedeken át elhanyagolt fasoroknak a szakszerű pótlását, kisebb mértékben újraültetést, a még megmenthető, rendkívül nagy értékű idős sorfák egyedi ápolását tűzik ki célul, amelyekhez a fasorok barokk formára metszése, az időközben benőtt nyiladékok rekonstrukciója, a legfontosabb sétaútvonalak helyreállítása és a zöldfelületek bozóttól megtisztítása valósul meg. A hercegi időkből származó erdészházban a látogatók megismerkedhetnek a "mulatóerdő" történetével. A tervezett beruházás hazánk legfontosabb, de viszontagságos sorsú történeti kertjének méltó helyreállítása mellett annak fenntarthatóvá tételét is elősegíti.

 

 

A résztvevők érdeklődéssel hallgatták az üdvözlő beszédeket, majd Alföldy Gábor (MNG) vetítettképes ismertetését a park rekonstrukcióval érintett részeiről.

Az eseményen jelen volt dr. Mőcsényi Mihály is, a fertődi Esterházy-kastély és parkjának közismert kutatója. Eszterháza fehéren-feketén című CD mellékletes könyve az interneten is elérhető. Hozzászólásában hangsúlyozta a Lés-erdő jelentőségét, mely a maga nemében a kevés hasonló európai vadászparkok egyike. Az eszterházi (söjtöri) hármas ágú allérendszer a szentmiklósi Les-várból (kastélyból) induló hármas ágú nyiladékrendszerrel a Josefinische Aufnahme (II. József-kori katonai felmérés) szerint a világon egyedül álló kettős rendszert képzett. Javaslata szerint amennyire lehet, a kettős allé rendszert a reneszánsz kori állapotot idézően kellene helyreállítani.

 

Az esemény a kastélyhoz közeli parkrészben rövid sétával, majd állófogadással zárult.

 

Lejegyezte és fotó: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.