FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-10-12

A készházak helyzete Európában

Az elmúlt héten tartotta az Európai Készházgyártók Szövetsége (EFV) Bécsben az ezévi konferenciáját. Az elmúlt évben Sopron adott otthont a konferenciának (amiről mi is hírt adtunk).

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A tag országok beszámolóiból az tűnt ki, hogy Magyarország és a Bulgária kivételével, mindenhol fejlődés van, a megrendelések számának növekedése indult el. Ez Németországban kiemelkedő, ahol ez már hetedik negyedéve folyamatosan nő. A legnagyobb darabszám 2004-bn volt amikor 234 000 lakás épült. A legrosszabb 2009 amikor 84 000 volt ez a szám. 2011-ben 96 000 épült. Ebben az évben 120 000 várható. A favázas készházakból 2011-ben 14 500 épült, 2012-ben ez több lesz mint 16 000. Ausztriában

 

Ausztriában nem csak a darabszám, hanem a házak értéke is nő. Különösen érdekes míg korábban a félkész, vagy félkész plusz épületgépész készültség volt a jellemző, most 6%-al megnőtt a kulcsrakész kivitelű megrendelés. Ausztriában a készházak 2.7%-al nőttek 2011-ben, 2012-ben ez hasonló mértékű lesz. A megrendelések értéke 6.27%-al nőtt. Az összes készházak aránya 38%, ezen belül a tisztán favázas épületek

 

31%. 50 %-al csökkent a passzívházak megrendelése, ugyanis a megrendelők a 0 energiás épületet, vagy a plusz energiás épületet részesítik előnyben, a passzívházakkal szemben.

 

A másik nagy növekedés Olaszországban figyelhető meg, itt az elmúlt évhez képest több mint 8%-al bővült a megrendelések száma. A Szövetségük is megerősödött, igaz a tagok többséeg az Osztrák és Német cégek olasz leányvállalataiból áll. (Wolf, Hartl, Haas, stb.)

 

Mi és a bolgárok számoltunk be további jelentős megrendelés csökkenésről. Korábban jó volt beszámolni sikereinkről, amiért gratuláltak, most pedig sajnáltak, hogy mi lesz velünk, mi lesz a munkanélküli vállalatokkal! 2008-ban még 21 MAKÉSZ védjegyes tagunk volt, most tíz, akkor közel 900 családi házat építettünk, most nem fogja elérni a 200 db-t sem! Kérték, hogy akik tönkre mentek, vagy munkát vállalnának jellentkezzenek, megpróbálnak segíteni. Elsősorban kivitelező brigádot, és többségében ácsokat várnának dolgozni, de elképzelhető, hogy egyéb megrendelés, beszállítás is összejöhet!

 

A konferencia műszaki kérdésekben kiemelt témái voltak a jövőre Unió szerte bevezetésre kerülő új építési termék forgalomba hozatali rendje (CPD), mellyel kapcsolatban a legtöbb ország már megalkotta szabályait. Megváltozik a termékek minősítésének módja. Sajnos a magyar vállalatok, még nincsenek kellően tájékoztatva, hogy milyen konkrét változás lesz.

 

A másik fontos téma volt, a 2020-ra való felkészülés,a 0 energiás házak bevezetése. Ezzel kapcsolatban minden ország a folyamatos szigorításról, az energia felhasználási mutatók fokozatos csökkentéséről számolt be.

Magyarországon egyenlőre maradtunk a 2006-ban meghatározott értékeknél ahol a C kategória a kb.: 160 kWh/nm/év fogyasztást engedélyez. Jellemző, hogy más országokban, ez az érték jóval 100 kWh/nm/év fogyasztás alatt van. Németország az energia megtakarítás motorja: itt 1980-ban határozták meg először a minimum fogyasztást akkor ez 250 kWh/nm/év volt, 1990-ben megépült az első passzívház, 1998-ban megalkották a 0 energiás házat, 2010-től bevezették a plusz energia ház fogalmát!

(Ilyen összehasonlításban akkor mi most 1990-t írunk!)

 

A technológia fejlődéséről néhány hír. Auszráliában építenek egy 14 emeletes társasházat, fából. A fát Murauból szállítják. Svájcban már több négy és hatszintes társasház épül fából, készült és készül egy százlakásos is.

Ugyanilyen készül Ausztriában, és Németországban is. Több más az EFV-hez nem tartozó országban is elszaporodott a fa társasházak építése, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében! Pl.: Norvégia. Várható, hogy a fa ára tovább növekszik! Romániában, az osztrák és német vállalatok, felvásárolták az erdők nagy részét, (a kvótát), így a kivitelezők, tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy Ukrajnából lesznek kénytelenek rönköt venni!

 

Az Osztrák rendezők az előadásokat ma estig még nem tették hozzáférhetővé, így több korrekt statisztikai adatot, vagy fényképet jelenleg nem tudok megküldeni. Amint letölthetővé válnak, akkor azokat is megküldöm!

 

Kárpáti József

ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat (MAKÉSZ) elnök

 

Forrás: koos.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.