FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-10-17

Pert nyert a Bakonyi Erőmű az energiahivatallal szemben

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a MEH jogtalanul vette el az erőmű bioenergia kvótáját, egyidejűleg új eljárás lebonyolítására kötelezte a hivatalt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

A Demján-csoport közleménye szerint a döntés várhatóan pontot tesz a Bakonyi Erőmű és a magyar állam közötti egyik vitás kérdés végére.
Az  erőmű csaknem másfél éve áll perben a magyar állammal, miután a MEH 2011. január elsejétől megvonta a társaságtól bioenergia termelési kvótájának egyharmadát, ami évente 2,5-3 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoz.
(FATÁJ giegészítés: és ennek arányában korlátozza a cég fabeszerzéseit is.)


     A Demján-csoport közleménye ugyanakkor kiemeli, hogy továbbra is megoldásra vár a mintegy 1,7 milliárd forintra rúgó Mal-tartozás ügye. A Bakonyi Erőmű a vörösiszap katasztrófát követően ugyanis haladéktalanul újraindította energiatermelését, lehetővé téve ezzel a Mal Zrt. mielőbbi működését. A közlemény szerint a cég számos kormányzati szervvel történt egyeztetés során ígéretet kapott arra, hogy az általa szállított energia ellenértékét haladéktalanul megkapja. Az elmúlt két évben azonban mintegy 1,7 milliárd forint kintlévősége gyűlt fel, amit nem képes tovább finanszírozni, így  hamarosan be kell szüntetnie a Mal Zrt. felé nyújtott energiaszolgáltatást. Amennyiben erre kényszerül, úgy a mintegy hatazer főt foglalkoztató alumíniumtermelő cégnek fel kell függesztenie termelését - figyelmeztetnek.
     Megjegyzik, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. Ajka város energiaellátását is biztosítja, ellátja az ipari és lakossági ingatlanok fűtését is. Mindezen tevékenységeit azonban veszélyezteti a felhalmozódott jelentős kintlévőség.
     A Bakonyi Erőműnek 168 részvényese van, többségi tulajdonosa a Demján-csoporthoz tartozó Euroinvest Zrt. A dolgozók és kisrészvényesek 3-5 százalék részesedéssel rendelkeznek.
     A fejlesztési tárca szeptember végén közölte, hogy megkezdte tevékenységét a Mal Zrt. helyzetének rendezési lehetőségeit vizsgáló tárcaközi munkacsoport, a testületbe a belügyi, a közigazgatási és igazságügyi, a nemzetgazdasági, a nemzeti fejlesztési és a vidékfejlesztési tárca érintett szakterületei delegáltak tagokat. Korábban a kormányszóvivő közleményében tudatta, hogy a kormány megtárgyalta a Mal Zrt.-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint ezzel szoros összefüggésben a Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozások kérdését. "A kormány számára kiemelten fontos az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség  - Ajka városa - fűtésének biztosítása, éppen ezért amellett, hogy a probléma kezelésére a kormány egy munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével, vételi tárgyalási ajánlatot is tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán" - állt a közleményben.

Forrás: MTI 2012-10-17

FATÁJ kiegészítés:

A hír az erőmű részére tűzifát és faipari eseléket eladók számára is érdekes, hiszen ha a MEH az új eljárásban visszadja a bioenergia kvótát a cégnek, illetve ha a MAL-al fennálló tartozás ügye megoldódik, a cég alapanyag vásárlási képessége is nyilván jelentősen változni fog.

Az erőművel kapcsolatos kormányzati vételi ajánlat lehetősége is hatással lehet, megvalósulása esetén pedig hatással lesz majd a cég beszerzési pozícióira.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.