FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-10-18

Az USA rekord fapellet exportja

2012. első félévében az USA felülmúlta Kanadát, a világ addigi legnagyobb fapellet exportőrét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Az Észak-Amerikai Farost Szemle (North American Wood Fiber Review) cikke szerint 2012. első félévében az USA felülmúlta Kanadát, a világ addigi legnagyobb fapellet exportőrét. Az USA déli részén az elmúlt néhány évben olyan mértékben nőtt a fapellet kapacitás, ami lehetővé tette, hogy az USA exportja meghaladja Kanadáét és az USA a világ legnagyobb exportőrévé váljon e cikkből. A 2012. évi várható 1,5 millió tonnáról a beruházások alapján azzal lehet számolni, hogy 2015-ben az USA fapellet exportja 5,7 millió tonna lesz.    Forrás: IPW 2012-10-10

 

Kanada és az USA együttes fapellet exportja rekordot zárt a 2011-ben elért több mint 2 millió tonnával, a NAWFR jelentése szerint. Hosszú időn át Kanada volt a vezető exportőr, de 2011. második felében az USA utolérte.

2008. elejéről 2012. végére a negyedévenkénti észak-amerikai fapellet export 130 e t-ról 600 e t-ra nőtt. 12 évvel ezelőtt, mikor a fapellet export Észak-Amerikából elkezdődött, British Columbia (Nyugat-Kanada) volt mindig a fő szállító. Ez változott meg 2011. második felében az USA felzárkózásával.

Az USA déli részén hat különböző kapacitású exportra termelő fapellet üzem van. Négy további cég küldött már az elmúlt 6 hónapban próbaszállítmányokat, valamint még hat exportra termelő céget jelentettek már be, ami erősen valószínűvé teszi a következő 2 évben az export jelentős további növekedését.

Az észak-amerikai pellett legnagyobb európai fogyasztói Hollandia, Egyesült Királyság, Belgium, melyek közül az Egyesült Királyság fogyasztásnövekedése a legelevenebb.    Forrás: Forestindustry

 

Érdekes a témával kapcsolatban egy 2011. szeptemberi konferencia beharangozása. E szerint Obama elnök Nemzeti Export Kezdeményezése megállapította: "a fapellet jelentős export piaci lehetőség az USA biomassza ipara részére". Annyira jelentős, hogy az USDA (Agrárminisztérium) "kibővíti a biofűtőanyagokra vonatkozó éves jelentését, belevéve ebbe a fapelletként és faaprítékként megjelenő biomasszát is ... hogy ezzel az USA ipara és politikusai számára az erősen igényelt információt szolgáltathassa e szektor növekedéséről, export lehetőségeiről és a szakpolitikai fejleményekről." Forrás: exportingpllets.com

(FATÁJ megjegyzés: Nocsak, az államgépezet szolgálja a vállalkozókat!)

 

A Második Pellet Export Konferencia pedig október 28-30-án lesz az idén, amit a 2011-ben megalakult Ipari Pellet Szövetség szervez.

Összeállította: Mőcsényi

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.