FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-10-25

Bánáti bazsarózsa megőrzése a Mecsekben

A Mecsekerdő Zrt. 2009-ben benyújtott, KEOP-3.1.2 A bánáti bazsarózsa megőrzése, komplex élőhelyvédelem a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben és közvetlen környezetében című pályázata 81 980 572 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A projekt megvalósítási időszaka: 2009. 11. 01 - 2012. 10. 31.

 

Komplex cél: A fejlesztés komplex célkitűzése a Kelet-Mecsekben őshonos növény- és állatfajok védelme, élőhelyük megőrzésének biztosítása. Az élőhelyvédelem érdekében célunk a természetközeli erdőgazdálkodás fejlesztése, az emberi tevékenységek során kialakult másodlagos élőhelyek fenntartása és a tájidegen fajok visszaszorítása.

A természetközeli erdőgazdálkodás a természeti folyamatokat optimálisan kihasználó, a tartamosságot, biológiai sokféleséget biztosító gazdálkodási elv, amelynek során kíméletes fakitermelési technológiákat (pl. speciális erdészeti közelítő gép) alkalmazunk. Egyre nagyobb területeket kezelünk folyamatos erdőborítást biztosító átalakító és szálaló üzemmódban, ahol nem keletkezik vágásterület.

 

A Kelet-Mecsekben megvalósított élőhelyvédelmi projekt főbb elemei:

1. beruházási elem: A Kelet-Mecsek jellegének, tájképi értékének megtartása érdekében kíméletes erdőgazdálkodási módok (szálalás, szálalóvágás) alkalmazásával növeljük erdeink természetességét.

2. beruházási elem: A tájegység kiemelt jelentőségű védett növénye, a bánáti bazsarózsa, fényigényes növény. Életfeltételeinek javítását aljnövény vágással, kíméletes, ápolási jellegű beavatkozások alkalmazásával érjük el.

3. beruházási elem: A területen adventívnek számító akác térhódítását akadályozzuk, sőt területi részarányát csökkentjük, helyette őshonos fafajokból álló erdőt hozunk létre.

4. beruházási elem: A Kelet-Mecsek füves élőhelyeinek védelmét és helyreállítását irányoztuk elő. Ezek az élőhelyek a korábbi legeltetés, kaszálás elmaradása miatt elcserjésesedtek. Bozótirtást végeztünk és kaszáljuk a gyepeket.

5. beruházási elem: A bálványfa visszaszorításával javítjuk a környezet természeti minőségét. Az invazív fafaj egyedeit termőre fordulásuk előtt eltávolítottuk az idősebb erdőkből. Fiatalosokban őshonos fafajok érdekében végeztünk beavatkozásokat.

 

Fenti tevékenység eredményeképpen a Mecsekerdő Zrt. azt várja, hogy a bánáti bazsarózsa élőhelye stabilabbá válik és a populáció megerősödik.

 

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.