FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-10-29

Euroskills szakmai verseny - Faipari technológiák versenyszám

A magyar asztalos csapat történelmi sikert aratott a belgiumi Euroskills 2012 versenyen. Az asztalos versenyzők két egyéni és egy csapat aranyérmet szereztek. A bútorasztalos egyéni versenyszámban Berkes Gábor aranyérmes, az épületasztalos szakmában pedig Ónodi Zoltán szerezte meg a legfényesebb érmet. Csapatversenyben a Berkes Gábor, Ónodi Zoltán, Sárvári Ádám alkotta magyar csapat végzett az első helyen.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Berkes Gábor - aranyérmes bútorasztalos

A harmadik alkalommal megrendezett belgiumi Euroskills szakmai versenyen 23 ország több mint 400 versenyzője mérte össze tudását 44 szakmában, egyéni versenyszámokban és csapatversenyben. Magyarországot 20 fiatal szakember képviselte 15 szakmában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara döntése és támogatása alapján a faipari technológiák versenyszámban is képviselték Magyarországot fiatal asztalos szakemberek. A versenyen 3 fős asztalos csapat mérte össze tudását Európa legjobb asztalosaival. A versenyen Berkes Gábor bútorasztalos, Ónodi Zoltán épületasztalos és Sárvári Ádám faipari gépkezelő vett részt. A belgiumi versenyre a magyar asztalos csapat szponzorálását a Festool márka hazai márkaképviselete a Tooltechnic System Kft. és a H-didakt Kft. biztosította.
A korábbi nemzetközi versenyeken elért eredményekről és a csapat felkészüléséről részletesen már korábban beszámoltunk.

Minden versenyzőt egy, a saját országából érkezett szakértő kísér a versenyre, az épületasztalos szakmában Babanecz Csaba Euroskills főszakértő helyettes, a bútorasztalos szakmában Galambos Tibor Euroskills szakértő, a faipari gépkezelő szakmában pedig Fekete Zoltán Euroskills szakértő töltötte be ezt a tisztséget.

A szakértők feladata a versenyző felkészítésének koordinálása, illetve a versenyfeladat és az értékelési rendszer kidolgozása. A verseny alatt pedig a lebonyolításban és a zsűrizésben tevékenykednek.


Az aranyérmes asztalos csapat

A faipari technológiák versenyszámban három szakmát egyesítve, háromfős csapatok vetélkedtek. A három szakma a bútorasztalos, az épületasztalos és a faipari gépkezelő. A versenyen 9 csapat, 27 versenyzője mérte össze tudását. Magyarország mellett Belgium, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Észtország, Lettország, Szlovénia és Ciprus asztalos versenyzői indultak a kontinensviadalon.

A szakértők a feladatot úgy dolgozták ki, hogy mindhárom versenyzőnek külön feladata volt. A verseny utolsó fázisában csapatmunka keretében kellett összeépíteni a három különböző feladatot, és így a három szakmát ötvöző komplett asztalos termék készült el.  A zsűri mindhárom szakmában külön értékelte az egyéni feladatokat, a verseny végén pedig a csapatmunkában elkészült komplett feladatot is pontozta. Az eredményhirdetésnél a három egyéni számban és csapatban is hirdettek eredményt.

A versenyzők számára az alapanyagokat, a gyalupadokat, és az asztalosipari gépeket (egyengető gyalugép, vastagsági gyalugép, asztalos körfűrészgép, szalagfűrészgép, asztalos marógép, hosszlyukfúrógép, CNC megmunkáló központ), a szervezők biztosították, ezen kívül pedig a versenyzők használhatták a saját kéziszerszámokat és kézi kisgépeket is.

A magyar asztalos csapat részére a szerszámokat és a kézi kisgépeket a Tooltechnic System Kft. (Festool márka hazai márkaképviselete) biztosította. A kéziszerszámokat és a kézi kisgépeket az előzőleg megadott szerszámlista alapján hozták magukkal a versenyzők.

A háromnapos versenyen a versenyzőknek egy komplett asztalos terméket kellett elkészíteni egyéni, illetve csapatmunkában 18 óra versenyidő alatt. A versenyfeladat moduláris jellegű volt, és az egyes modulokat meghatározott idő alatt kellett elkészíteni.

A bútorasztalos feladat egy fiókos, keretbetétes ajtóval ellátott kisszekrény volt. A szekrénykorpusz bükk furnérozott mdf lapból készült, az élzárás élléccel történt. A fiók bükkfából, fecskefarkú fogazással került összeépítésre. A furnérozott ajtóbetétet is a versenyzők készítették el. Az épületasztalos versenyzőknek egy ajtószerkezetet kellett elkészíteni szintén bükkfából. Az első feladat egy 1:1-es műhelyrajz elkészítése volt, majd az ajtó szerkezeti kialakítása és összeépítése. Az ajtó alsó részén a faipari gépkezelő által elkészített ajtóbetétet kellett beépíteni, a felső részén pedig íves és ferde üvegosztókat kellett kialakítani. A faipari gépkezelő versenyzőknek több feladatuk is volt, ők készítették elő a másik két versenyző részére az alapanyagok egy részét, illetve egy ajtóbetétbe egy díszítőmarást kellett elkészíteni CNC felsőmarógéppel. Az ajtóbetét marásához szükséges programot a versenyzők írták meg. A versenyen az egyéni munka mellett nagy szerepe volt a csapatmunkának is, hiszen a harmadik versenynapon az egyéni feladatokat össze kellett építeni, így készült el a komplett termék.


Ónodi Zoltán - aranyérmes bútorasztalos

A versenyzők munkájának értékelése minden versenynap végén, illetve munka közben történt az előzőleg kidolgozott részletes pontozási kritériumok alapján. Az értékelést a szakértők végezték objektív és szubjektív szempontok alapján.

A részletes értékelési szempontok alapján a szakértők az összes csomópont szerkezeti kialakítását értékelték ragasztás előtti állapotban. Az összeragasztott és elkészített feladatnál pedig a külső megjelenés, a méretpontosság és a felület kidolgozás került értékelésre.

A magyar csapat a negyedik legtöbb aranyérmet elhozva összesen 5 arany (faipari technológiák csapatverseny, épületasztalos, bútorasztalos, mechatronika csapatverseny, vállalati ICT team szakmákban), 1 ezüst (virágkötő szakmában) 5 bronz (ács csapat, fodrász, pincér, karbantartó tisztítóspecialista, szakács-pincér csapat szakmában) és 2 kiválósági éremmel (festő, szakács) 23 ország közül a 6. helyen végezve teljesítette a belgiumi EuroSkills 2012 versenyt, a szakmák Európa bajnokságát.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a versenyzők felkészítésében, támogatta a csapatot és hozzájárult ahhoz, hogy ez a kiváló fiatal asztalos csapat a dobogó legfelső fokára állhasson.

Gratulálunk a versenyzőknek a versenyen nyújtott kiváló teljesítményhez és a csodálatos eredményekhez, illetve a versenyen és a felkészítés alatt végzett kiemelkedő és példamutató munkájukhoz. További sikeres és eredményes munkát kívánunk.

Október 18-án Áder János, Magyarország köztársasági elnöke ünnepi vacsorára hívta meg az Euroskills versenyen részt vett magyar csapatot a Sándor- palotába abból az alkalomból, hogy kifejezze elismerését a kiválóan szereplő magyar csapat teljesítményéért.

További információk a versennyel kapcsolatban:

www.tanmuhely.hdidakt.hu

www.festool.hu

www.skillshungary.hu

www.euroskills.org

Tooltechnic System Kft.
1103 Budapest, Gyömrői út 150. V-3 épület
Tel: (1) 297-1350 Fax: (1) 297-1359

(x)

Kapcsolódó FATÁJ cikkek:

Festool őszi akció - 2012.09.01 - 2012.11.30. (2012-10-01)

Festool őszi újdonságok a teljes mobilitás jegyében (2012-09-13)

Festool nyári akció (2012-07-25)

Festool tavaszi záró akció (2012-05-31)

Festool újdonságok (2012-03-20)

Festool tavaszi akkumulátor akció - csak márciusban (2012-03-01)

Festool téli akció 2011.12.01 - 2011.12.23 (2011-12-02)

Fókuszban a Festool őszi újdonságai (2011-09-30)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.