FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-11-09

Innovativitás és kreativitás = sikeres lengyel bútoripar

Az elmúlt húsz évben a lengyel bútoripar jelentős sikereket ért el, és ma már a világ vezető exportőrei között tartják számon - mindössze Kína, Olaszország és Németország előzi meg. A látványos fejlődést jól mutatja, hogy az ebből származó kivitel értéke 1989-ben mindössze 147 millió dollár volt, míg ez a szám 2011-ben már elérte 6 milliárd dollárt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A bútoripar így napjainkban a feldolgozóipar egyik legversenyképesebb ágazata, amely az ország GDP-jének mintegy 2 százalékát adja. A lengyel bútorok fő piaca az EU országai, ide irányul a teljes kivitel 85 százaléka. A legnagyobb felvevőpiac Németország a maga mintegy 2,5 milliárd eurós értékével, de jelentős az export Franciaországba, a Cseh Köztársaságba, Nagy-Britanniába, Svédországba és Hollandiába is. (A németek a kivitelből 39 százalékkal részesednek, de még a holland export aránya is meghaladja a 4 százalékot.)

A lengyel bútorok mind árfekvés, mind minőség tekintetében versenyképesek - nem véletlen, hogy az utóbbi években olyan piacokon is meg tudtak jelenni, mint Olaszország, Spanyolország vagy éppen az Egyesült Államok, sőt az ide irányuló export növekedett a legdinamikusabban. A lengyel bútoripar innovatív ágazat. A gyártók az értékesítés növelése érdekében komoly figyelmet fordítanak a designra és a termékfejlesztésre, és korszerű gyártási technológiát és anyagokat alkalmaznak.

Ennek köszönhetően képesek a magas minőséget kedvező árral kombinálni, de a sikerben az is szerepet játszik, hogy komoly figyelmet fordítanak a marketingre. A már említett fejlődés ráadásul minden szegmensben jellemző volt az elmúlt években, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy egyre több gyártó mozdul el a magasabb igényeket kielégítő termékek irányába. Ez teszi lehetővé ugyanis a jövedelmezőség növelését, hiszen ezek esetében a hozzáadott érték jóval magasabb.

Míg az innováció a technológiában, a kreativitás az emberi tényezők tekintetében biztosítja azt, hogy a lengyel bútoripar megállja helyét az igen erős nemzetközi versenyben. Több nemzetközi díj is bizonyítja, hogy a lengyel tervezőknek sincs okuk szégyenkezni, munkáik ma már exkluzív lakásokban, állami intézmények és nemzetközi szervezetek váróiban és irodáiban, valamint nagyvállalatok székházaiban is megtalálhatók.

Fontos tények

- Lengyelország a PVC- és faablakok legnagyobb exportőre Európában.

 

- Lengyelország a világ negyedik legnagyobb bútorexportőre Kína, Olaszország és Németország után az export értékét tekintve, míg az export tonnában kifejezett volumene alapján Kína után a második.

 

- Lengyelország az IKEA-áruházakban értékesített bútorok legnagyobb gyártója a világon. Az IKEA árukészletének csaknem felét Lengyelországban gyártják.

 

A Lengyelországban előállított bútorok közel 90 százalékát exportálják, a kivitel mintegy 27 milliárd zlotyt tesz ki, ami a teljes lengyel export mintegy 5 százaléka. A bútoripar által előállított külkereskedelmi többlet 2011-ben elérte a 22 milliárd zlotyt.

A piacon mintegy 100 nagyvállalat és közel 400 középvállalat tevékenykedik, de a képet több mint 1700 kisvállalkozás és a becslések szerint mintegy 5000 mikrovállalkozás teszi teljessé.

A bútoripart kiszolgáló vállalkozások számát húszezerre becsülik, és mintegy kétezer cég szakosodott bútorok nagy- és kiskereskedelmére. 2011-et a lengyel bútorgyárak 6 és fél milliárd eurót meghaladó rekordbevétellel zárták.

 

Fotók: Meblarstwo; Forrás: Napi Gazdaság

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.