FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-11-13

Faanyag szállítókat ellenőriz a rendőrség

Ahogy beköszöntött a hideg úgy nőtt meg a falopások száma. A rendőrség fokozott figyelmet fordít a közúti faanyag szállítás ellenőrzésére.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Ők természetesen nem lopják a fát. Forrás: facebook

Tolna megye északi felében gyakoribbak a falopások, legalábbis a bejelentések szerint. Akinek erdeje van, az október második felétől egészen a fűtési szezon végéig jobban teszi, ha gyakran járja végig a területét, mondta Kovács Péter, paksi tulajdonos. Mint mondta, nemrég az erdeje közepén vágtak ki több fenyő és égerfát.

 

A tolvajok valószínűleg másnap mehettek vissza a szállítmányért, a maguk vágta ösvényen. Az állami erdészetekben a kerületi erdészek járják végig a területet, és van, ahol biztonsági embereket fogadnak fel a faoszlopok őrzésére, főleg ott, ahol amúgy is kitermelés folyik.

 

A mezőőrök gyakran találkoznak olyanokkal, akik kis értékű fát loptak. Például biciklivel, vagy arra szerelt utánfutóval szállították a szerzeményüket, volt náluk balta és kézifűrész is. Amikor megállították őket, arra hivatkoztak, hogy az erdőben a vihar által kidöntött fákat, vastagabb ágakat szedték össze. Ők úgy gondolták, ez nem lopás.

 

Az általunk megkérdezett erdészeti felügyelő viszont elmondta, semmilyen fát - leszakadt ágat, földön fekvő fatörzset, vihar által kidöntött fákat - nem lehet az erdőből elhozni, csak engedéllyel, előre bejelentett módon. Még a tulajdonosnak is.


Ők természetesen nem lopják a fát. Forrás: facebook

Király Balázs, a Tolna megyei rendőrkapitányság őrnagya elmondta, a rendőrség a közúti áruszállítás ellenőrzése során is fokozott figyelmet fordít a falopások megelőzésére. Minden esetben ellenőrzik, hogy a szállított fa honnan származik, illetve jogszerűen történt-e annak kitermelése. Fát kivágni ugyanis csak erdészeti hatóság engedélyével lehet. A gépjárművezetőknek szállító-vagy fuvarlevéllel kell igazolniuk azt, hogy a szállítmányuk honnan származik.

A rendőrség a társhatóságokkal közösen (erdészet, mezőőrség, polgárőrség, természetvédelmi őrség) végzi a falopások megelőzését. A bűncselekmények megelőzését az erdőtulajdonosok összefogása és a lakosság is nagy mértékben tudja segíteni azzal, ha gyanús személyek mozgását észlelik, azonnal értesítsék a rendőrséget. Írják fel a gépjármű rendszámát, típusát, színét, a rajta lévő sérüléseket és azt, hogy melyik irányba közlekedett. Az autóban ülő személyekről adjanak minél részletesebb leírást! Aki pedig tűzifát vásárol, az minden esetben győződjön meg annak eredetéről.

 

Falopásért helyszíni bírság is járhat

Aki ötvenezer forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást követ el, vagy ezt a cselekményt megkísérli elkövetni szabálysértést követ el. A törvény értelmében az is szabálysértést követ el, aki az erdőből kitermelt fát szállítójegy nélkül viszi. A szabálysértések elkövetőivel szemben az erdészeti szakszemélyzet, vagy a természetvédelmi őr is kiszabhat helyszíni bírságot - tájékoztatott dr. Buda Bernadett, a Szekszárdi Rendőrkapitányság szóvivője. Hozzátette, a Szekszárdi Rendőrkapitányság illetékességi területén a körzeti megbízottak rendszeresen tartják a kapcsolatot a területükön található nagyobb erdők tulajdonosaival. Fontos az erdőtulajdonosok összefogása, azaz hogy rendszeresen figyeljék az erdőterületüket, hiszen az elkövetők csak az alkalomra várnak.

 

Forrás: TEOL

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.