FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-11-28

EUROSKILLS győztesek a FMK TDK konferencián

A Faipari Mérnöki Kar meghívta az EUROSKILLS magyar asztalos győzteseit a Tudományos Diákköri Konferencia megnyitására. Itt Vízer József asztalosmester ajándékokat adott át Berkes Gábornak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

November 22-én tartotta a FMK TDK konferenciáját. Ennek megnyitására a Kar meghívta a 2012. évi, Belgiumban tartott Euroskills szakmai verseny eredményesen szerepelt magyar asztalos versenyzőit.

A bútorasztalos egyéni versenyszámban Berkes Gábor aranyérmes, az épületasztalos szakmában pedig Ónodi Zoltán szerezte meg a legfényesebb érmet. Csapatversenyben a Berkes Gábor, Ónodi Zoltán, Sárvári Ádám alkotta magyar csapat végzett az első helyen.

 

A TDK konferenciát Dr.Dr. h. c. Winkler András DSc. nyitotta meg.

 

 

Sárvári Ádám bútorasztalos (csapat bajnok) és Berkes Gábor bútorasztalos (egyéni és csapat bajnok) a padban. [Ónódi Zoltán (épületasztalos egyéni és csapat bajnok) külföldi tartózkodás miatt nem tudott jelen lenni.] A magyar csapat felkészítő szakértői Babanecz Csaba - épületasztalos szakma; Galambos Tibor - bútorasztalos szakma; Fekete Zoltán - faipari gépkezelő szakma voltak. A magyar csapatot a H-Didakt Kft. és a Tooltechnic System Kft. szponzorálta.

 

 

A megjelentek jutalmat vehettek át Prof. Dr. Jereb László dékántól.

 

 

Végül Vízer József technikus, műbútor asztalos mester (c. egyetemi hallgató) átadta Berkes Gábornak külön jutalomként a Stanley Black and Decker Hungary Kft. ajándékát, egy profi kézi gyalut és saját ajándékait: szerszámokat, furnért, mahagóni fűrészárut.

 

Vízer József édesapja 1937-ben kapott iparengedélyt, Budapesten a Tavasz utcában nyitott műhelyt. A létrehozott mintaszobában tekinthették meg az érdeklődők a termékeket. A mintaszobával az Őszi lakberendezési és Háztartási Vásárokon (Ebből lett a BNV) rendszeresen részt vett. Vízer József 1941-ben született, asztalos technikusi oklevelét 1959-ben szerezte meg. Utána kétszer is jelentkezett egyetemre: először Sopronba a két évvel azelőtt indult Faipari Mérnöki Karra, másodszorra pedig a budapesti Jogi Karra, de neve mellett "E" (egyéb származású) szerepelt, így egyik sem sikerült.

Technikusként végül az Újpesti Bútorgyárba került középvezetőnek, ami mellett dolgozott apjával a műhelyben. 1970-ben vette át a műhely vezetését , amit időközben a Kossuth utcába költöztetett. Főként régi bútorok helyreállításával foglalkozott. Édesapja, aki 1986-ban halt meg, amíg csak erejéből tellett segített neki. Olasz, portugál, indonéz és sok más nagykövetnek is dolgozott. Önálló iparát 1999-ben adta vissza, nyugdíjazását kérve, mert az erősen megnőtt közterheket és a telephely-engedély megújítását nem vállalta már. Utána otthon, a gödi házában dolgozott.

A kamarában a '80-as évek végén szakmunkás oktatással és vizsgáztatással is foglalkozott, majd felkérték a gyakorlati képzés vizsgaanyagának megírására. Ekkor régi álma vált valóra: a soproni Egyetem címzetes faipari hallgatóvá fogadta. A szakközépiskolai vizsgáztatások során látta, hogy néhány diák milyen komoly anyagi gondokkal küzd. Ezért édesapja id. Vízer József műbútorasztalos-mester emlékére fiával díjat alapított, melyet évente a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola végzős diákjai közül az kap, akinek vizsgamunkáját a szakmai kollégium a legjobbnak ítéli. Első alkalommal 2009-ben adták át a Vízer-díjat.

Sokat dolgozott azért, hogy a Makovecz Imre tervezte Magyar Faipar Háza Újpesten felépülhessen, amihez az önkormányzat telket is felajánlott. (Néhai Cseh Lajos asztalos, Cseh Mária színésznő Istvántelki úti üzemének a helyét.) Ennek feltételei azonban még nem álltak össze, a megvalósítás még várat magára.

Egy időben Skóciában élt, sőt letelepedett, illetve ingázott a két ország között, majd végül hazaköltözött, mert hazahúzta Újpest és Göd.

 

Mesterművei is megtekinthetőek honlapján: vizerjozsef.hu

Összeállította:
MM az FMK-tól kapott
és saját (az utolsó) fénykép,
egyetemi beszámoló
és régebbi újságcikkek felhasználásával

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.