FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-11-30

Elég egy apró figyelmetlenség

Az erdőgazdálkodás veszélyes tevékenység, ez különösen igaz a fakitermelésre. A tevékenység szerencsére ritkán, de szedi az áldozatait.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Az erdő nem csak munkavégzés során lehet veszélyes, akár egy kirándulás során is megtörténhet a baj: letörik egy faág, és sérüléseket okoz. Nagyobb szél esetén a fakitermelést is szabályozzák. Ha a fa legmagasabb pontjának a kilengése a meghaladja az 50 centimétert, vagy a hőmérséklet -15 fok alatt van tilos a döntés! Rendkívül fontosak még a jó látási viszonyok is. 

A fakitermelésre jellemző, hogy a bekövetkezett balesetek munkavédelmi szempontból szinte kivétel nélkül súlyosak voltak, mondta Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének vezetője.

A fakitermelés kapcsán a felhasznált berendezések, legyen szó robbanómotoros láncfűrészekről, avagy a közelítő gépekről, mind veszélyesek. A láncfűrészekkel kapcsolatban ma már nem tapasztalnak súlyos hiányosságokat, a közelítő gépekről ez már korántsem mondható el. Több esetben csak a négy kerék, a motor meg a váz van meg, alapvető biztonsági berendezések hiányoznak, mint a fülke, az ülés, a biztonsági öv, pedig ezek a gépek borulékonyak, az erdő meg egyenetlen terület.

Az erdőgazdálkodásban rendkívül fontos az egyéni védőeszköz. Az, hogy milyen védőeszközt kell használni, az erdészeti biztonsági szabályzat rögzíti. Ezen felül a munkáltató is meghatározhat egyéni védőeszközöket. Manapság már nem jelent gondot a vágásálló betéttel ellátott ruházat beszerzése. Fontos még a fejvédő sisak, ami el van látva hallásvédővel és arcvédővel. Többször tapasztalják, hogy egy-egy munkabaleset során sérülnek, vagyis szerencsére tényleg használják őket.

Egyre inkább elterjedt a rezgéscsillapító kesztyű használata is, annál is inkább, mert ez a kesztyű meleg is. A fakitermelés általában a vegetációs időszakon kívül zajlik, elkél a meleg kesztyű. A láncfűrészekkel kapcsolatban visszatérő hiányosság az éves felülvizsgálatok elmaradása, amely pedig kötelező.

 

Illusztrációk: Husqvarna Magyarország Kft.

Forrás: veol.hu

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.