FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-12-03

Osztrák bútoripar - borongós hangulat

Az év végére mégis érezhetővé vált az osztrák bútoriparban az európai és a pénzügyi válság. Az osztrák bútor gyártók előnyére válhat azonban, ha a fontos célpiacokon a minőségi áruk iránti kereslet tovább emelkedik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Az év végére mégis érezhetővé vált az osztrák bútoriparban az európai és a pénzügyi válság. Az év közepéig egészen jól alakult a bútorpiac helyzete, hiszen az össztermelés - a beszállító ipar eredménye nélkül - az előző évhez képest 4,3%-al, 895 millió euróra nőtt. Az export értéke ugyanakkor 1,1%-kal csökkenő tendenciát mutatott (442 millió eurót elérve), míg az import 5,2%-kal 858 millió euróra növekedett. A harmadik negyedévet követően borússá vált az ágazati hangulat: az osztrák bútorpiac belső felmérése szerint a kül- és belföldi megrendelések száma egyaránt az előző évi színvonal alá esett. Ennek megfelelően a vállalatok visszafogták termelésüket, miközben azért a kapacitások kihasználtsága továbbra is kielégítő.

Az Osztrák Bútoripari Szövetség elnöke, Dr. Georg Emprechtinger a következőképpen nyilatkozott a helyzetről: "Az osztrák bútorpiac helyzetét összefüggéseiben kell vizsgálni, sok vállalat a következő hónapokban sem számít növekedésre. De ennek ellenére nem zárom ki, hogy a bútorpiac legalább az előző évi teljesítményszintet elérje. Az pedig, hogy mit hoz a jövő, attól függ, hogy Európa helyzete hogyan alakul.

Olaszországi exportunk például 2012 első félévében 42% -kal esett vissza (ez 23 millió euró értékű bútort jelent), pedig még 2 évvel ezelőtt Németország után a legfontosabb exportcélunk volt. A Lengyelországba irányuló export ezzel szemben ismételten emelkedett és az év közepére elérte a 43 millió eurót (+6,6 %). Így mostanra Lengyelország lett az osztrák bútorgyárak második legfontosabb exportpiaca. Aggodalomra adhat okot viszont a Németországba irányuló kivitel változása: A 15%-os mínusz több mint 40 milliós visszaesést jelent, ami a kivitel értékét így 240 millió euróra mérsékelte.

Döntő tényező lesz a jövőben az is, hogy Európa krízis helyzete és az adósságválság miként befolyásolják az osztrák és a német fogyasztókat. Az osztrák bútor gyártók előnyére válhat, ha a fontos célpiacokon a minőségi áruk iránti kereslet tovább emelkedik. Jelenleg a fogyasztói környezet mindkét országban elég stabilnak tűnik, amihez - remélhetőleg a jövőben is - hozzájárul az építőipari konjunktúra, a magas foglalkoztatási ráta és az alacsony kamatok."

"Az osztrák bútoripar egyik alapvető értéke az intelligens funkcionalitás. Cégeink nem csak nagyszabású berendezéseket, hanem kicsi, de finom megoldásokat is fejlesztenek. A kárpit és bútor gyártók hamar felismerték a városi életvitelben ezt a trendet és ehhez alkalmazkodva olyan funkcionális bútorokat készítettek, amelyek kis térben is kényelmet biztosítanak" - teszi hozzá Emprechtinger.

 

Annak érdekében, hogy a gyártók több piacon is sikeresek legyenek, minden szegmenst ki kell szolgálni - az alacsony árkategóriától kezdve egészen a prémium szegmensig. Az osztrák bútorokról pozitív kép alakult ki és bizalmat élveznek a vásárlók körében: Erről gondoskodik a magas színvonalú feldolgozás, amihez a nagyfokú automatizáció, valamint a funkcionalitás és a tartósság igénye párosul. A designban is egyre nagyobb figyelmet kapnak a "made in Austria" bútorok, amelyeket sok importbútorral ellentétben a fenntarthatóság jegyében állítanak elő.

FATÁJ kiegészítés:

Az Osztárk Bútoripari Szövetség 47 tagot tömörít, melyek 6700 főt foglalkoztatnak.

 

Forrás: Advantage Austria

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.